Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - CE va elimina treptat Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate in pandemie
CE va elimina treptat Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate in pandemie
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 13 Mai 2022 09:48
Comisia Europeana va elimina treptat Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate in contextul pandemiei de COVID-19 care le permite statelor membre sa remedieze o perturbare grava a economiei ca urmare a pandemiei de COVID-19.
Comisia Europeana va elimina treptat Cadrul temporar  privind ajutoarele de stat acordate in contextul pandemiei de COVID-19, adoptat la 19 martie 2020 si modificat ultima data la 18 noiembrie 2021, care le permite statelor membre sa remedieze o perturbare grava a economiei ca urmare a pandemiei de COVID-19. Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate in contextul pandemiei de COVID-19 nu va fi prelungit dupa data de expirare actuala, si anume 30 iunie 2022, in cazul majoritatii instrumentelor puse la dispozitie. Planul existent de eliminare treptata si de tranzitie nu se va modifica, inclusiv posibilitatea ca statele membre sa furnizeze masuri specifice de sprijin pentru investitii si solvabilitate pana la 31 decembrie 2022 si, respectiv, 31 decembrie 2023, astfel cum s-a anuntat deja in luna noiembrie a anului trecut.
 
Vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei, a declarat: „Inca de la inceputul pandemiei de COVID-19, Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate in contextul acesteia le-a permis statelor membre sa ofere in timp util un sprijin specific si proportional intreprinderilor aflate in dificultate, mentinand totodata conditii de concurenta echitabile pe piata unica si conditii orizontale aplicabile tuturor.
Datorita Cadrului temporar, statele membre au putut sa actioneze rapid si eficace pentru a ajuta intreprinderile afectate de criza, asigurandu-se totodata ca de sprijin beneficiau doar intreprinderile care aveau cu adevarat nevoie de el.
 
Pana in prezent, Comisia a adoptat peste 1 300 de decizii in contextul pandemiei de COVID-19, aproband aproximativ 950 de masuri nationale. Conform estimarilor, cuantumul total al ajutoarelor de stat aprobate este de peste 3 mii de miliarde EUR. Toate ajutoarele aprobate pana in prezent au fost necesare si proportionale. Desigur, cuantumul ajutorului notificat de statele membre si aprobat de Comisie si cuantumul ajutorului cheltuit efectiv constituie aspecte distincte. Pe baza datelor furnizate de statele membre, in perioada cuprinsa intre jumatatea lunii martie 2020 si sfarsitul lunii iunie 2021, din cele peste 3 mii de miliarde EUR aprobate pentru ajutoare in perioada respectiva, aproximativ 730 de miliarde EUR au fost cheltuite efectiv.
 
Aspectul cel mai important este acela ca, prin intermediul Cadrului temporar, Comisia a elaborat un set de norme orizontale intr-un mod care respecta diversitatea optiunilor preferate de statele membre pentru a-si sprijini economiile. Prin intermediul Cadrului temporar, s-a acordat sprijin intreprinderilor de toate dimensiunile si, potential, din toate sectoarele economice, inclusiv intreprinderilor mici si mijlocii, companiilor aeriene si fermierilor, precum si cercetarii legate de COVID-19 si organizatorilor de evenimente, pentru a enumera numai cativa beneficiari.
Dupa mai mult de doi ani, constatam in sfarsit o imbunatatire generala a situatiei sanitare din Europa, numarul de infectii cu virusul SARS-CoV-2 fiind sub control, iar rata de vaccinare fiind relativ ridicata. Odata cu ridicarea treptata a masurilor restrictive, economia europeana a inceput sa faca primii pasi catre redresarea in urma crizei sanitare. In comunicarea sa privind urmatorii pasi ca raspuns la pandemia de COVID-19, Comisia a aratat ca relaxarea normelor este o etapa importanta si pentru economiile noastre, dar acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa fim in continuare vigilenti.
 
Imbunatatirea situatiei economice in contextul relaxarii restrictiilor constituie principalul motiv pentru care am decis sa nu prelungim, dupa 30 iunie 2022, Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate ca urmare a pandemiei de COVID-19, cu exceptia masurilor de sprijin pentru investitii si solvabilitate, care vor ramane in vigoare pana la 31 decembrie 2022 si, respectiv, 31 decembrie 2023, astfel cum prevad deja normele actuale. Aceste doua instrumente sunt, intr-adevar, foarte importante pentru relansarea economiei si atragerea de investitii private pentru o redresare mai rapida, mai verde si mai digitala si, prin urmare, ar trebui sa ramana la dispozitia statelor membre pentru o perioada mai lunga decat celelalte masuri.
 
Doresc, de asemenea, sa subliniez ca procesul de eliminare treptata va fi progresiv si coordonat si ca intreprinderile vizate nu vor ramane brusc fara sprijinul necesar. Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate in contextul pandemiei de COVID-19 prevede deja o tranzitie flexibila, in special pentru optiunile de conversie si restructurare a instrumentelor de datorie (de exemplu garantii, imprumuturi, avansuri rambursabile) in alte forme de ajutor, cum ar fi granturile directe, pana la 30 iunie 2023 si in limitele unor garantii clar definite. Suntem pregatiti sa le oferim statelor membre toate orientarile si sprijinul de care acestea au nevoie pe durata procesului de eliminare treptata. In fine, Comisia va continua sa monitorizeze indeaproape evolutiile viitoare si va actiona din nou rapid, daca acest lucru va fi necesar.
 
Desi cu totii suntem nerabdatori sa lasam in urma aceasta pandemie perturbatoare, suntem, de asemenea, perfect constienti de faptul ca razboiul din Europa umbreste semnalele pozitive ale redresarii. Ucrainenii sunt cei care sufera cel mai mult din cauza razboiului de agresiune lipsit de sens si ilegal declansat de Rusia impotriva tarii lor. Totodata, acest razboi provoaca o perturbare a economiei europene si are un impact grav asupra redresarii. Desi continuam sa ne coordonam eforturile pentru a sprijini in continuare Ucraina si poporul ucrainean si pentru a impune sanctiuni severe Federatiei Ruse pentru acest razboi crud si brutal, actionam, de asemenea, pentru a atenua impactul economic al acestei crize geopolitice asupra intreprinderilor si sectoarelor grav afectate. Fiecare criza este diferita si necesita instrumente specifice.
 
Din acest motiv, Comisia a adoptat un Cadru temporar de criza, care le ofera statelor membre setul de instrumente adecvat pentru a face fata consecintelor actualei crize geopolitice, asigurandu-se ca intreprinderile si sectoarele grav afectate beneficiaza de nivelul adecvat de sprijin. Acest cadru va fi in vigoare pana la 31 decembrie 2022, iar Comisia va evalua, inainte de aceasta data, daca este necesara prelungirea sa, examinand totodata cu regularitate continutul sau si domeniul sau de aplicare, in lumina evolutiilor privind pietele energiei, alte piete ale factorilor de productie si situatia economica generala.
 
In plus, normele in vigoare ale UE privind ajutoarele de stat, prevad multe alte posibilitati care se afla in mod constant la dispozitia statelor membre, cum ar fi masurile de compensare a intreprinderilor pentru daunele suferite in mod direct ca urmare a unor circumstante exceptionale sau masurile menite sa ajute intreprinderile care se confrunta cu deficite de lichiditati si care au nevoie de urgenta de ajutoare pentru salvare.
Pe langa noul Cadru temporar de criza, aceste posibilitati vor ramane, desigur, la dispozitia statelor membre si dupa eliminarea treptata a Cadrului temporar privind ajutoarele de stat acordate in contextul pandemiei de COVID-19.”
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
ness project
concelex
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
FRONTALE
theda mar
leviatan
viarom
CDS
quadratum
rigips
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
noark

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander