Agenda Constructiilor
Luni, 29 Mai 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - CFA estimeaza crestere economica de 3,6% si deficit bugetar de 6,9% din PIB
CFA estimeaza crestere economica de 3,6% si deficit bugetar de 6,9% din PIB
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 27 Iul 2022 10:26
Analistii CFA Romania estimeaza ca inflatia va ramane exprimata in doua cifre in urmatoarele 12 luni iar valoarea medie a cursului anticipat pentru acelasi orizont de timp este 5,1121 lei pentru un euro.
"Pe fondul aversiunii la risc declansata de invazia Rusiei in Ucraina, precum si al inflatiei ridicate, indicatorul de incredere macroeconomica al Asociatiei CFA Romania si-a continuat scaderea pentru a sasea luna consecutiv, atingand valori similare cu cele de la inceputul pandemiei corona. Anticipatiile inflationiste au continuat sa creasca, participantii estimand ca inflatia va ramane exprimata in doua cifre cel putin urmatoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, exista riscul ca yield-urile titlurilor de stat sa fie exprimate in doua cifre in urmatoarele 12 luni", a explicat Adrian Codirlasu, CFA, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 77% dintre participanti anticipeaza o depreciere a monedei nationale in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala), nefiind inregistrata nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.
De asemenea, analistii previzioneaza o crestere reala a PIB de 3,6% la finalul acestui an si un deficit bugetar de 6,9% din PIB. Rata inflatiei ar urma ca coboare la 10,97% in orizontul de 12 luni, de la 15,05% in prezent, iar indicele ROBOR va urca la 7,57%.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut la valoarea de 32,9 puncte, situatie cauzata, in special, de scaderea cu 5 puncte a componentei de anticipatii, componenta care a inregistrat un declin pentru a opta luna consecutiva.
Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 11 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la conditiile curente referitoare la mediul de afaceri si piata muncii si anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.
Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.
Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 160 de societati membre ale CFA Institute. In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 260 de membri.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
man and machinehiltiVideoConfAC-iulvailantALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
In curand apare editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
MAKITA
viarom
theda mar
leviatan
grundfos
Acvatot 2019
Ubitech
CDS
rigips
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
FRONTALE
leviatan
BALTIC

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023