Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - EUROSTAT indica deteriorarea climatului din sfera constructiilor in T1, in Zona Euro
EUROSTAT indica deteriorarea climatului din sfera constructiilor in T1, in Zona Euro
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 23 Mai 2023 10:15
Eurostat a publicat datele cu privire la evolutia sectorului de constructii in tarile membre ale Uniunii Europene in martie si primul trimestru din 2023. Statisticile indica deteriorarea climatului din sfera constructiilor din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in a treia luna a anului curent, pe fondul tendintelor de crestere a costurilor nominale de finantare si de persistenta a gradului de incertitudine la un nivel ridicat. Astfel, datele Eurostat indica scaderea sectorului de constructii din Zona Euro cu un ritm lunar de 2,4% in martie.
Constructiile de cladiri au scazut cu 2,4% luna/luna, iar componenta inginerie civila s-a ajustat cu o rata lunara de 2,3% in martie. In dinamica an/an constructiile din Zona Euro au inregistrat un declin cu 1,5% in martie, cea mai slaba evolutie din august 2021.
Se evidentiaza declinul inregistrat la nivelul componentei constructii inginerie civila cu 2,2% an/an in martie, dupa avansul cu 2,3% an/an din februarie. Este cea mai slaba evolutie din decembrie 2022. De asemenea, lucrarile de constructii cladiri au inregistrat o ajustare cu 1,3% an/an in martie.
Astfel, in trimestrul I 2023 sectorul de constructii din Zona Euro a crescut cu 0,3% an/an in medie. Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea inregistrata la nivelul componentei cladiri cu un ritm mediu anual de 0,6%. Pe de alta parte, constructiile ingineresti au scazut cu 0,6% an/an in perioada ianuarie - martie 2023.
Estimarile econometrice elaborate indica evolutia sectorului de constructii din Zona Euro cu o dinamica inferioara componentei tendinta pentru a noua luna la rand in martie, evolutie determinata de persistenta incertitudinii la niveluri ridicate.
Conform celor mai recente prognoze macroeconomice agregate de Bloomberg economia Zonei Euro ar putea creste cu ritmuri anuale de 0,6% in 2023, 1,0% in 2024, respectiv 1,5% in 2025.
In acest scenariu investitiile productive s-ar putea diminua cu 0,5% an/an in 2023 si majora cu rate anuale de 1,1% in 2024, respectiv 1,9% in 2025. Pentru consumul privat (principala componenta a PIB) previziunile Bloomberg exprima crestere cu rate anuale de 0,2% in 2023, 1,1% in 2024, respectiv 1,6% in 2025.
 
Sectorul de constructii in accelerare in martie
Institutul National de Statistica (INS) a comunicat datele privind dinamica sectorului de constructii in luna martie si trimestrul I din 2023. Statisticile exprima consolidarea climatului pozitiv la nivelul acestui sector intensiv in capital si forta de munca in a treia luna a anului curent, evolutie puternic influentata de dinamica cheltuielilor de capital ale statului din perioada recenta, precum si de continuarea procesului de relansare economica post-pandemie. Astfel, datele INS indica cresterea sectorului de constructii pentru a doua luna consecutiv in martie, cu o rata lunara in accelerare la 4,1%.
Se evidentiaza cresterea reparatiilor curente pentru a doua luna la rand in martie, cu o dinamica lunara de 12,4%. De asemenea, constructiile noi au crescut pentru a treia luna consecutiv in martie, cu un ritm lunar in temperare la 3,2%. Pe de alta parte, reparatiile capitale au scazut cu 8,7% luna/luna in martie.
Din perspectiva an/an sectorul de constructii s-a majorat pentru a 11-a luna la rand in martie, cu o rata in accelerare la 17,7%, cea mai buna evolutie din noiembrie 2022.
Se noteaza majorarea constructiilor noi pentru a 11-a luna consecutiv in martie, cu un ritm anual in accelerare la 18%, cea mai buna evolutie din octombrie. De asemenea, lucrarile de reparatii capitale au crescut pentru a noua luna la rand in martie, cu o rata anuala in accelerare la 37,5%, cel mai bun ritm din noiembrie.
Nu in ultimul rand, lucrarile de reparatii curente au urcat cu 11,0% an/an in martie. Analiza pe obiecte de constructii evidentiaza majorarea lucrarilor de constructii rezidentiale cu 18,9% an/an in martie, cea mai buna evolutie din februarie 2022. Lucrarile de constructii ingineresti au urcat pentru a 11-a luna la rand in martie, cu un ritm anual in accelerare la 29,2%, cea mai buna evolutie din octombrie.
Nu in ultimul rand, constructiile nerezidentiale au urcat pentru a 11-a luna consecutiv in martie, cu 2,7% an/an, cel mai bun ritm din ianuarie. Astfel, in trimestrul I constructiile au consemnat un avans mediu anual de 12,7% an/an, evolutie puternic influentata de implementarea programelor europene. Din perspectiva elementelor de structura se noteaza majorarea lucrarilor de reparatii capitale cu 26,4% an/an. De asemenea, constructiile noi au urcat cu 15,3% an/an in trimestrul I. Nu in ultimul rand, reparatiile curente au crescut cu 0,6% an/an in primul trimestru.
Analiza pe obiecte de constructii evidentiaza majorarea componentei ingineresti cu 24,8% an/an in T1, evolutie determinata de majorarea cheltuielilor de capital ale statului pe parcursul ultimelor trimestre. Totodata, lucrarile de constructii cladiri rezidentiale au urcat cu 6,1% an/an in perioada ianuarie - martie 2023. Nu in ultimul rand, lucrarile de constructii nerezidentiale au crescut cu 3,0% an/an in primul trimestru din 2023.
Estimarile econometrice elaborate exprima evolutia constructiilor cu un ritm superior componentei structurale pentru a sasea luna la rand in martie.
Conform prognozelor actualizate prin incorporarea datelor publicate de INS, constructiile ar putea creste cu dinamici anuale de 9,8% in 2023, 7,9% in 2024 si 9,8% in 2025.
 
hiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
quadratum
leviatan
strabag nivel 1
CDS
theda mar
FRONTALE
concelex
rigips
Acvatot 2019
MAKITA
ness project
noark
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander