Agenda Constructiilor
Luni, 15 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Fitch confirma ratingul de tara si estimeaza un deficit guvernamental de 6% din PIB
Fitch confirma ratingul de tara si estimeaza un deficit guvernamental de 6% din PIB
Actualitatea interna Publicat de AG&F 04 Mar 2024 11:35
Agentia de rating Fitch a reconfirmat in data de 1 martie 2024 ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta, precum si perspectiva stabila.
Decizia reconfirmarii ratingului suveran si a mentinerii perspectivei stabile este sustinuta, in opinia agentiei, de statutul de membru al Uniunii Europene si de fluxurile de capital ale Uniunii Europene care sustin convergenta reala, finantele externe si stabilitatea macroeconomica a tarii, precum si de evolutia pozitiva a PIB-ului pe cap de locuitor si a indicatorilor de guvernanta si dezvoltare umana, care se situeaza la niveluri superioare fata de tarile din aceeasi categorie de rating (“BBB”).
"Decizia agentiei de rating Fitch reconfirma faptul ca Guvernul Romaniei a adoptat masurile corecte si necesare pentru a combate efectele socio-economice ale crizelor multiple din ultimii ani, dar si pentru a asigura sustenabilitatea finantelor publice. Ministerul Finantelor va sustine in continuare implementarea unor masuri care sa asigure parcurgerea unui proces de consolidare fiscal-bugetara pe termen mediu, precum si a celor care sa garanteze cresterea economica sustenabila a Romaniei”, a declarat ministrul finantelor, dl. Marcel-Ioan Bolos.
In evaluare este mentionata atat rezilienta economica de care a dat dovada Romania in perioada recenta, cat si stabilitatea politica de care s-a bucurat tara noastra incepand cu finalul anului 2021. Totodata, agentia subliniaza nivelul datoriei publice inferior tarilor din aceeasi categorie de rating, sectorul bancar bine capitalizat, precum si trendul descendent al inflatiei din tara noastra.
In opinia agentiei, economia Romaniei va inregistra o crestere de 3% in anii 2024 si 2025, in conditiile in care tara noastra va beneficia de fonduri europene importante atat din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 cat si din Mecanismul de Redresare si Rezilienta (PNRR).
 
Cum se poate modifica ratingul
Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la imbunatatirea ratingului de tara sau a perspectivei sunt reducerea sustinuta a deficitului bugetar care ar sustine si o scadere ferma a datoriei publice exprimata ca procent din produsul intern brut pe termen mediu, precum si imbunatatirea structurala a pozitiei contului curent prin reducerea indatorarii externe si a riscurilor privind finantarea externa.
Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la inrautatirea ratingului de tara sau a perspectivei sunt neconsolidarea fiscala pe termen mediu, ceea ce ar duce la o crestere semnificativa a raportului datorie publica/PIB si materializarea unor efecte negative asupra credibilitatii politicilor publice, stabilitatii macroeconomice si lichiditatii externe, care ar rezulta din deficitele gemene (fiscal si de cont curent) excesiv de mari.
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
strabag nivel 1
concelex
viarom
theda mar
siniat
noark
ERBASU CONSTRUCT
rigips
leviatan
quadratum
Acvatot 2019
MAKITA
ness project
CDS
Ubitech

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
top 500
ef-de-n
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander