Agenda Constructiilor
Miercuri, 01 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - FMI: Perspectivele economiei mondiale devin mai sumbre decat luna trecuta
FMI: Perspectivele economiei mondiale devin mai sumbre decat luna trecuta
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 16 Nov 2022 13:22
Perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre decat cele previzionate luna trecuta, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International, care citeaza studii recente privind inrautatirea activitatii economice si a serviciilor, transmite Reuters.
Perspectivele mai sumbre vin in urma inaspririi politicii monetare, cauzate de inflatia persistent ridicata, de cresterea redusa a economiei chineze, de perturbarile din lanturile de aprovizionare si de insecuritatea alimentara, provocata de invadarea Ucrainei de catre Rusia, apreciaza FMI.
Creditorul global a inrautatit luna trecuta estimarile privind cresterea economiei globale in 2023 la 2,7%, de la 2,9%.
Indicatorii recenti "confirma ca perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre", in special in Europa. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care masoara activitatea in industrie si sectorul serviciilor, a indicat o evolutie slaba in majoritatea economiilor din G20, activitatea economica fiind in scadere, iar inflatia ridicata, avertizeaza FMI.
"Datele indica sporirea ponderii statelor din G20 care au trecut de la crestere la un nivel care semnaleaza scadere. Fragmentarea globala se adauga confluentei riscurilor de evolutie negativa. Dificultatile cu care se confrunta economia mondiala sunt imense si slabirea indicatorilor economica arata noi dificultati in viitor, actualul mediu politic fiind deosebit de incert", avertizeaza FMI.
Inrautatirea crizei energetice in Europa va afecta semnificativ cresterea economiei si va stimula majorarea inflatiei, o perioada indelungata de inflatie ridicata putand determina majorari de dobanzi mai mari decat se previziona si inaspriri suplimentare ale conditiilor financiare globale. Aceste evolutii "sporesc riscurile unei crize a datoriilor suverane in economiile vulnerabile", atrage atentia FMI.
 
Nicolae Ciuca: Romania nu este in pericol de a intra in recesiune economica
Premierul Nicolae Ciuca a declarat marti ca Romania nu este in pericol de a intra in recesiune economica, iar datele de pana acum arata foarte clar ca exista premisa ca la sfarsitul anului tara noastra sa aiba o crestere economica de 5%.
"Despre recesiune se vorbeste de la inceputul anului. Au fost semnale pe tot parcursul anului, am putut sa constatam pe propria noastra experienta ca am avut o scadere a ritmului de crestere datorita impactului pe care l-a avut seceta in productia agricola si sigur se vad aceste consecinte in procentul de crestere economica pe trimestrul 3 si, probabil, vom simti acest efect si in trimestrul 4. Ca atare, suntem pregatiti. De aceea am spus ca am luat masuri astfel incat sa putem sa consolidam economia, sa o mentinem in echilibru, astfel incat sa nu intram in recesiune. Datele pe care le avem in acest moment ne arata foarte clar ca exista premisa ca la sfarsitul anului Romania sa aiba o crestere economica de 5%, in jur de 5%, iar pentru anul viitor toate institutiile, inclusiv cele europene, ne-au previzionat o crestere economica - sa nu zicem aproape de 2% - in jur de 1,5%, ceea ce inseamna crestere economica. Deci, Romania nu este in pericolul de a intra in recesiune economica", a spus premierul la Palatul Parlamentului.
El a adaugat ca situatia economica depinde si de economiile celorlalte tari cu care Romania colaboreaza.
"Nu suntem singuri in acest ansamblu, depindem foarte mult de ceea ce se intampla cu celelalte economii cu care tara noastra este in stransa colaborare si atunci vom resimti si noi aceste efecte. Este foarte important ca la nivelul Guvernului, prin masurile pe care le luam, pe de o parte sa protejam populatia vulnerabila, de cealalta parte sa asiguram competitivitatea produselor romanesti. De aceea am luat si masurile pentru mentinerea acelor preturi la energie pe niveluri de consum, pe IMM- uri, pe marii consumatori, pentru a putea sa asiguram produselor romanesti competitivitate pe piata, pentru ca producand si vanzand reusim sa mentinem economia", a afirmat acesta.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
ness project
Acvatot 2019
MAKITA
theda mar
quadratum
viarom
leviatan
noark
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
CDS
rigips
strabag nivel 1
EDIT-Structural
concelex

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander