Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Iunie 2018
SAMSUNG 360
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Rectificarea bugetara a fost aprobata de Executiv
GUVERN: Rectificarea bugetara a fost aprobata de Executiv
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 13 Sep 2017 15:59
Prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost aprobata de Guvern, la 13 septembrie a.c., in conditiile inregistrarii unei cresteri economice de +5,8% in primul semestru din 2017, ceea ce a determinat o majorare a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), mai precis de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei, informeaza un comunicat al Executivului.
Oficialii guvernamentali arata astfel ca „veniturile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se mentine la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash”.
„Toate institutiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de functionare. De asemenea, prin rectificarea bugetara, se asigura plata majorarilor salariale pentru diferite categorii de personal din sistemul bugetar aprobate in acest an, extinderea acordarii bursei studentilor pe toata durata anului universitar, derularea programului pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii «Start-up Nation-Romania», inceperea selectiei beneficiarilor de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie, plata in avans a fondurilor de sprijin pentru agricultori etc.”, afirma membrii Executivului
La ministerele cu diminuari bugetare nu au fost afectate creditele angajament
De asemenea, potrivit rectificarii aprobate de Guvern, sumele suplimentare alocate bugetelor locale, per sold, totalizeaza 680,1 milioane de lei, in principal, pentru invatamantul preuniversitar si diverse programe sociale sau de alta natura. „Ministerului Sanatatii i-a fost asigurata suplimentar suma de 431 milioane lei, pentru plata drepturilor salariale,  iar la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au fost majorate fondurile cu 1,8 miliarde lei pentru schemele de plati directe pe suprafata. Tot din aceasta suma, se va asigura cofinantarea proiectelor depuse in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, finantate din FEADR. La Ministerul Afacerilor Interne s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru asigurarea drepturilor salariale si a altor masuri specifice. De asemenea, Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat dispune suplimentar de 250 milioane lei, in completarea fondurilor europene (500 milioane lei) pentru Programul Start-up Nation. La Ministerul Muncii si Justitiei Sociale s-a asigurat suma de 795 milioane lei, in timp ce Ministerul Finantelor Publice - Directia de Actiuni Generale are la dispozitie inca 2.464 milioane lei pentru prefinantarea de la bugetul de stat a unor proiecte majore, in cazul indisponibilitatii temporare a fondurilor europene. Rectificarea bugetara nu genereaza influente asupra bugetului Ministerului Apararii Nationale”, se mai arata in comunicat.
Conform Executivului, prin rectificare, diminuarile bugetare au fost operate, in principal, de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (-1.980 milioane lei), Ministerul Transporturilor (-6.249,1 milioane lei), Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (-303,4 milioane lei), in principal din sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene, demers motivat de aprobarea cu intarziere a bugetului pe anul 2017 si intarzierea procedurilor de achizitie, ceea ce a condus la un grad redus al executiei bugetare in primele opt luni din acest an. Membrii Executivului dau asigurari ca, „la ministerele la care au fost operate diminuari ale creditelor bugetare nu au fost reduse corespunzator si creditele de angajament, astfel incat sa nu fie afectat procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene si a lucrarilor de investitii. Diminuarea are astfel in vedere doar creditele bugetare (cash) ce nu mai pot fi utilizate in urmatoarele patru luni”.
De asemenea, in bugetul Ministerului Finantelor Publice (tot la actiuni generale) au fost incluse credite de angajament in suma de 638 milioane de lei pentru programul denumit "Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii", in vederea demararii procesului de selectie a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie, dupa cum concluzioneaza autoritatile centrale. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
 
Romeps

Autentificare

TOP-Agenda Constructiilor nr. 134 (Mai 2018)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
hospice 2%
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023