Agenda Constructiilor
Luni, 06 Iulie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - INS: Tendinta de crestere a pietei de constructii, pana in mai 2015
INS: Tendinta de crestere a pietei de constructii, pana in mai 2015
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 31 Mar 2015 16:05
Managerii celor 8.335 de companii participante la cel mai recent sondaj stratificat simplu aleator initiat de Institutul National de Statistica - INS (in care variabilele de stratificare sunt date de activitatea principala si marimea intreprinderii) si-au mentinut estimarile comunicate anterior, preconizand pe termen scurt – pana in luna mai 2015 – o relativa stabilitate a preturilor in aproape toate domeniile, doar in comertul cu amanuntul fiind previzionata o crestere. Acest aspect va influenta cu siguranta, intr-o anumita masura, activitatea actuala a companiilor din tara noastra, dependente de evolutia cererii, dupa cum se arata in cadrul celui mai recent studiu de conjunctura al institutiei. In consecinta, inclusiv pentru piata de constructii se prognozeaza o mentinere a preturilor, insa volumul lucrarilor ar putea deveni mult mai consistent ca in prezent, pe fondul impactului favorabil generat de factorul sezonier si de diversi factori macroeconomici pozitivi, cum ar fi evolutia numarului autorizatiilor de construire.
Astfel,  exista anumite modificari notabile la componenta analizata fata de cercetarea din luna februarie 2015, chiar daca, dupa cum se afirma anterior, scenariul de relativa stabilitate a preturilor s-ar putea concretiza in aproape toate sectoarele economiei nationale, respectiv in domeniul industriei prelucratoare, in constructii si in sectorul tertiar (al serviciilor), iar in ramura de comert cu amanuntul va avea loc o sporire. "Pentru perioada martie - mai 2015, se contureaza tendinte pozitive ale activitatii in constructii, industria prelucratoare, in sectorul tertiar (al serviciilor) si in comert (unde se previzioneaza chiar o crestere accentuata), fata de cele trei luni anterioare (conform indicatorului de sold conjunctural)", se arata intr-un comunicat al INS.
In contextul actual, comparativ cu studiul anterior, cei 1.229 de manageri din bransa de constructii (al caror numar a scazut, din motive metodologice, fata de cercetarea din ianuarie a.c., cand INS a consultat 1.573 de manageri din constructii) isi rectifica inca o data previziunile date publicitatii in studiul precedent, indicand inca o modificare in sens pozitiv a perceptiei pe care o au in raport cu principalii indicatori analizati.
"Potrivit estimarilor din martie 2015, in urmatoarele trei luni, in activitatea de constructii va fi constatata o crestere a volumului productiei (sold conjunctural de +25%, comparativ cu +11% in cercetarea precedenta), pe fondul unei tendinte de sporire moderata in ceea ce priveste numarul de salariati (sold conjunctural de +13%, fata de cel de +7% din studiul anterior). Derularea activitatii la parametri superiori in raport cu precedentele trei luni se va datora influentei determinate de o eventuala majorare a stocului de contracte si comenzi, urmand a fi observata o tendinta mai favorabila fata de intervalul anterior (sold conjunctural +19%, in raport cu indicatorul de +8% publicat in documentul din luna februarie 2015). In acelasi timp, in ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se constata o modificare putin semnificativa, desi in sens pozitiv, a opiniilor exprimate de manageri, astfel incat acestea s-ar putea mentine la nivelurile anterioarelor trei luni, inscriindu-se, pana in luna mai 2015, intr-un trend de stabilitate relativa (sold conjunctural +4%, fata de +2% in cercetarea anterioara)", se mai precizeaza in studiul INS.
***
Conform INS, rezultatele prezentate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Aceste anchete sunt calitative, al caror scop este analiza tendintei de evolutie a indicatorilor economici pe termen scurt si mediu, fiind de altfel complementare anchetelor statistice cantitative, de care difera prin metoda si utilizare.
„Specificitatea anchetelor de conjunctura este ca, in loc de cifre exacte, raspunsul obisnuit il constituie o apreciere a respondentului fata de nivelul “peste normal/ normal/ sub normal”, in cazul intrebarilor de nivel, sau de genul: “a crescut/ la fel/ a scazut” sau “va creste/ la fel/ va scadea”, in cazul intrebarilor care indica o evolutie in timp a unui fenomen. Managerii intreprinderilor din esantionul supus cercetarii statistice aleg o singura varianta de raspuns la acest tip de intrebari, aceste raspunsuri sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obtine sub forma unui sold conjunctural procentual, obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa”, sustin expertii institutiei.
Pentru clarificare, INS a convenit urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale: pana la ± 5% - relativa stabilitate; de la ± 6% pana la ±15% - crestere moderata, respectiv scadere moderata; de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere; peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.366 de agenti economici), constructiilor (1.229), comertului cu amanuntul (2.180) si serviciilor (2.560). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivelul total al sectorului.
Ca o observatie la acest capitol, scaderea numarului de manageri in constructii ce au fost intervievati de INS se poate datora, astfel, numarului mai mic de firme ce au ramas active in bransa, fata de situatia din 2014, cand INS a chestionat 1.573 de manageri din constructii, considerati a fi reprezentativi pentru studiu. Anchetele de conjunctura sunt realizate in cofinantare, cu contributia Comisiei Europene, prin intermediul DGECFIN (Bruxelles). Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelCOVID-19bluebeamVideoConfAC-iulACAD
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
rigips
strabag nivel 1
elmas 2017
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

hilti
HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ROGBC 2016
AHK 2018
AICPS_30
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere