Agenda Constructiilor
Marti, 21 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - L. Croitoru: Programul fiscal reduce deficitul, in teorie, cu un punct procentual
L. Croitoru: Programul fiscal reduce deficitul, in teorie, cu un punct procentual
Actualitatea interna Publicat de AG&F 09 Nov 2023 12:04
Pachetul fiscal reduce deficitul, in teorie, cu un punct procentual, la 4,7% in anul 2024, insa exista cateva riscuri la acest scenariu, a afirmat marti Lucian Croitoru, consilier principal pentru politica monetara al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR),conform Agerpres.
El a precizat ca face declaratii in calitate de economist, nu de consilier al guvernatorului BNR. "Am sa ma refer la riscurile programului fiscal. El reduce deficitul, in teorie, cu un punct procentual, adica il duce spre 4,7% in anul 2024. Exista cateva riscuri la acest scenariu. In primul rand, avem de implementat o Lege a pensiilor. Ea este o conditie pentru a accesa plata a patra din PNRR. Dupa aceea, conditioneaza insasi modificarea legii, asa cum o vrem noi, pentru a elimina inegalitatile dintre cohortele de pensionari. Un impact estimativ al acestei legi este undeva spre 0,7-0,8 puncte procentuale din PIB, dar acum stim ca Guvernul intentioneaza sa implementeze de la 1 septembrie, daca nu gresesc, 2024. Asta reduce cumva din riscuri pentru ca, daca ar fi fost o posibilitate si aplicarea ei mai devreme ar fi marit costurile bugetare, dupa cum nu putem exclude nicio aplicarea a ei mai tarzie, pentru ca s-ar putea tehnic sa fie necesar acest lucru", a mentionat Croitoru, la conferinta "Bugetul si finantarea Romaniei in 2024: la ce sa se astepte economia?", organizata de Curs de Guvernare.
Potrivit acestuia, al doilea risc vine de la Legea salarizarii unitare. "In primul rand, aceasta lege nu este conceputa. Deocamdata nu stim cum arata, dar este clar ca se intentioneaza sa fie si probabil ca va fi. Intr-un an electoral, cum este anul 2024, riscul sa cresti salariile intr-un domeniu, ati vazut ca a existat aici o discutie despre factura care va fi decontata de sectorul educational, bineinteles ca va putea fi un un efect in lant si derapajele ar putea, daca estimarile mele sunt corecte, numai din acest derapaj sa anulam tot ce face pachetul fiscal in prezent", a explicat Croitoru.
Un alt risc mentionat de Lucian Croitoru este acciza pe combustibil.
"Si mai mentionez un ultimul risc, desi as putea detalia, dar nu doresc mai mult, acela referitor la o decizie privind acciza pe combustibil, pe carburant, si anume cresterea ei, revenirea ei de fapt in 2024 la ceea ce este formula ei normala de calcul, adica la o crestere de 34% fata de anul trecut. Daca se va prelungi aceasta aplicare, iarasi pachetul fiscal va deveni insuficient in 2024", a adaugat Croitoru.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
siniat
CDS
ness project
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
noark
rigips
Ubitech
concelex
konsent
quadratum
EDIT-Structural
viarom
leviatan
strabag nivel 1
theda mar

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander