Agenda Constructiilor
Sambata, 10 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - MAT: Platforma online pentru sustinerea exportului cu finantare de la buget
MAT: Platforma online pentru sustinerea exportului cu finantare de la buget
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 23 Feb 2022 13:23
Exportul constituie unul dintre cei mai importanti factori pentru cresterea economica. Pornind de la aceasta premisa, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta privind modificarea Anexei la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de sustinere si promovare a exportului cu finantare de la bugetul de stat, initiata de Ministerul Antreprenoriatului si Turismului.
„Producatorii romani au nevoie de un cadru favorabil pentru a valorifica posibilitatile de dezvoltare, in special pe pietele straine! Din acest motiv, este oportuna continuarea Programului de Promovare a Exportului, dar mai ales modernizarea acestuia, pentru a putea asigura accesarea ajutorului nerambursabil in conditii de transparenta si debirocratizare, care se rezuma de fapt la digitalizare. Astfel, in cadrul programului va fi pusa la dispozitia mediului de afaceri o platforma online, dedicata, asupra careia s-a convenit in dialogul public-privat. O alta noutate este ca au fost eliminati intermediarii, care, in fond, consumau aproximativ 15% din sumele alocate. Am speranta ca toate aceste demersuri vor contribui semnificativ la relansarea economica, ajutand la maximizarea rezultatelor la export”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului si turismului.
Programul de Promovare a Exportului finanteaza partial, din fonduri de la bugetul de stat, participarea operatorilor economici romani la targurile si expozitiile internationale, cu stand sub pavilion national, precum si participarile individuale, cu stand de prezentare a produselor sau serviciilor, inclusiv la misiunile economice desfasurate in strainatate ori la manifestarile organizate in format virtual, pentru care sunt solicitate taxe. Totodata, pot fi decontante si alte tipuri de cheltuieli, cum ar fi, spre exemplu, invitarea potentialilor importatori straini la targurile internationale organizate in Romania, realizarea unor actiuni de publicitate si reclama cu caracter general, realizarea de studii de piata si pe produse ori alte certificari specifice. In egala masura, programul se adreseaza si agentiilor de turism, care vor beneficia de sprijin financiar pentru dezvoltarea exportului de servicii turistice.
Totodata, va fi realizat „Portalului de Comert Exterior”, administrat de Departamentul de Comert Exterior, pentru promovarea ofertelor de export ale firmelor romanesti si informarea operatorilor economici privind cererile de oferta primite de Birourile de Promovare a Comertului Exterior din cadrul ambasadelor si consulatelor Romaniei.
Dupa intrarea in vigoare a prezentului act normativ, in termen de 45 de zile vor fi aprobate prin ordin al ministrului antreprenoriatului si turismului mecanismele de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat. Acestea vor cuprinde cel putin: conditiile de eligibilitate ale operatorilor economici, criteriile de evaluare si punctajele aferente, criteriile de selectare a targurilor incluse in listele anuale, modalitatea de accesare, alocatia financiara nerambursabila, indicatorii de monitorizare a eficientei programelor finantate din bugetul de stat si normele de implementare a schemelor de ajutor de minimis.
Actiunilor din Programul de Promovare a Exportului care au trecut de etapa de selectie a operatorilor economici participanti sau pentru care procedura de achizitie publica a societatii organizatoare este in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a ordinului ministrului antreprenoriatului si turismului, li se aplica normele in vigoare la data finalizarii etapei de selectie a operatorilor economici participanti.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
vailantman and machineVideoConfAC-iulhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
FRONTALE
theda mar
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
CDS
leviatan
rigips
BALTIC
MAKITA
viarom
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
grundfos

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023