Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - McKinsey: Trecerea la energie verde, oportunitate de 20 miliarde euro pentru banci
McKinsey: Trecerea la energie verde, oportunitate de 20 miliarde euro pentru banci
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 10 Mai 2023 11:30
Trecerea Romaniei la energie verde reprezinta pentru banci o oportunitate de finantare de 20 de miliarde de euro, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanta in management.
Compania de consultanta McKinsey & Company Romania estimeaza potentialul pietei de energie verde (panouri solare, pompe de caldura, izolatie) la peste 30 de miliarde de euro pana in anul 2040.
In prezent, statul roman se angajeaza sa ofere subventii in valoare de peste 300 de milioane de euro prin programul Casa Verde, explorand insa optiuni de finantare suplimentare de pana la 250 de milioane de euro prin programul european RePowerEU.
Potrivit cercetarii, aceste subventii sunt insa dedicate, deocamdata, exclusiv achizitionarii si instalarii de panouri fotovoltaice. Din restul sumei de pana la 30 de miliarde de euro se estimeaza ca aproximativ 20 de miliarde de euro ar putea fi acoperite de catre banci prin oferte de credite, care pot accelera tranzitia catre produse de energie verde.
"Costurile pentru instalatia cu panouri fotovoltaice sunt in medie de 1.200-1.400 euro/kW si pot ajunge pana la 15.000 de euro pentru instalatiile mari, un angajament financiar semnificativ pentru multi consumatori romani, intr-un context de instabilitate financiara si lipsa de predictibilitate care sa ii ajute sa poata estima si justifica aceasta investitie. Ea poate fi, insa, una extrem de rentabila, dat fiind faptul ca majoritatea celor care apeleaza la aceasta solutie isi recupereaza investitia in aproximativ 3 ani (asumand sprijinul Casa Verde) si 6 ani (fara sprijinul Casa Verde)", mai arata analiza.
Cheltuielile romanilor care isi doresc, totusi, solutii energetice verzi complete nu se opresc aici - adaugarea unei pompe de caldura pentru a inlocui incalzirea pe gaz si a unei baterii pentru a stoca excesul de productie de energie electrica pot aduce un cost suplimentar de peste 20.000 de euro.
Totodata, bancile din Romania au posibilitatea de a suplini deficitul de finantare, venind in intampinarea clientilor cu oferte speciale de creditare, reusind in acelasi timp sa isi atinga propriile obiective de sustenabilitate si crestere.
"Actualele oferte de imprumuturi dedicate consumatorilor pentru finantarea solutiilor de energie verde sunt limitate la credite de consum cu o durata de finantare de pana la 5 ani si dobanzi ridicate, comparativ cu alte tipuri de credite, si prea putin personalizate pentru nevoile pe care le acopera", mai arata cercetarea.
In plus, in acest moment sunt putine exemple de succes de jucatori care sa intermedieze procesul consumatorilor, de la alegerea solutiilor potrivite, pana la finantarea si instalarea acestora.
"Un jucator integrat ar trebui sa ofere consultanta specializata in sistemele de energie electrica verde, sa evalueze potentialul energetic al locuintei (incluzand un calcul de rentabilitate), sa asigure montajul echipamentelor tehnice, sa intermedieze relatia consumatorului casnic cu o institutie de creditare si sa faciliteze procesul birocratic de obtinere a statutului de prosumator", sustin autorii analizei.
Potrivit sursei citate, pentru a suplini acest deficit de finantare, bancile au oportunitatea de a veni pe piata cu noi solutii de finantare flexibila, care sa le permita clientilor sa se foloseasca de economiile obtinute din energia verde pentru a-si rambursa imprumutul.
In plus, parteneriatele bancilor cu furnizorii de energie pot simplifica procesul pe care consumatorii trebuie sa il parcurga pentru a se lega la reteaua electrica si a deveni astfel prosumatori, dat fiind ca unii dintre acestia ofera sprijin in ceea ce priveste intermedierea procesului cu companiile de distributie.
Pentru a atinge obiectivul UE de a deveni neutre din punct de vedere energetic pana in 2050, toate statele membre, inclusiv Romania, vor trebui sa renunte la orice sisteme energetice care emit gaze cu efect de sera si sa adopte solutii prietenoase cu mediul.
In Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice, Romania a inclus masuri de reducere a emisiilor de carbon, de crestere a eficientei energetice si de crestere a ponderii surselor de energie regenerabila in productia totala de energie.
Printre acestea se numara: energie electrica cu zero emisii de carbon. "Consumatorii trebuie incurajati sa renunte la surse de energie poluanta, precum carbunele si gazele naturale, si sa adopte surse regenerabile, precum energie solara sau eoliana", se precizeaza in material.
In ceea ce priveste electrificarea sistemului energetic, este nevoie sa se faca tranzitia catre electricitate ca sursa principala de energie, inclusiv in ceea ce priveste metoda de incalzire a locuintelor.
Pe de alta parte, analiza face referire si la eficientizarea beneficiilor de eficienta energetica, respectiv reducerea consumului de energie prin trecerea la echipamente si aparate mai eficiente din punct de vedere energetic, precum si prin imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor.
Pentru a incuraja tranzitia catre energie verde, Guvernul Romaniei a introdus o serie de subventii care le permit consumatorilor sa adopte masuri si solutii mai ecologice: TVA de 5% in loc de 19% pentru pompe de caldura si panouri fotovoltaice, precum si o subventie de pana la 4.000 de euro pentru instalarea panourilor fotovoltaice.
Bugetul pentru 2023 prevede insa doar putin peste 80.000 de astfel de subventii oferite. Acestora li s-ar putea adauga un buget suplimentar de aproximativ 250 de milioane de euro prin programul RePowerEU, ce ar oferi subventii de pana la 5.000 de euro - insa confirmarea acestuia este in continuare asteptata.
De asemenea, s-ar putea lua in considerare masuri ce tin de fiscalitate (precum reducerile de taxe si impozite locale) pentru a stimula in continuare adoptia de astfel de solutii energetice.
Intr-o piata in crestere, unde aproximativ 45% dintre romani se declara interesati sa instaleze panouri solare in anul urmator (potrivit unui studiu al unei companii de energie electrica, realizat la finalul lui 2022), planurile de finantare ale Guvernului ating capacitatea curenta de instalare pentru urmatorul an, insa raman insuficiente pentru a intampina cerintele consumatorilor, considera autorii analizei. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
hiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
ness project
rigips
leviatan
quadratum
concelex
theda mar
Acvatot 2019
MAKITA
viarom
CDS
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander