Agenda Constructiilor
Luni, 15 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - Moody's: Deficitele gemene, sursa de vulnerabilitate pentru credibilitatea suverana
Moody's: Deficitele gemene, sursa de vulnerabilitate pentru credibilitatea suverana
Actualitatea interna Publicat de AG&F 02 Apr 2024 09:28
Agentia de evaluare financiara Moody's Ratings estimeaza un avans de 3% al economiei romanesti in acest an si un deficit bugetar de 5,7% din PIB si avertizeaza ca deficitele gemene reprezinta o sursa de vulnerabilitate pentru credibilitatea suverana a Romaniei, informeaza Agerpres.
La finalul procedurii de revizuire periodica a ratingului Romaniei, Moody's a subliniat ca ratingul "Baa3" cu perspectiva stabila atribuit tarii reflecta potentialul solid de crestere a economiei, sustinut de fondurile europene si investitiile straine directe semnificative, care sunt contrabalansate insa de institutiile si guvernanta slaba precum si de nivelul ridicat al deficitului fiscal si deficitului de cont curent.
Intr-un raport publicat la finalul procedurii de revizuire, agentia de evaluare financiara a anuntat ca se asteapta ca economia romaneasca sa continue sa se consolideze, dupa o crestere relativ redusa de 2,1% in 2023, cu un avans real al PIB-ului de 3% in 2024 si 3,5% in 2025, sustinut de un consum puternic precum si de investitiile publice si private.
Cu toate acestea, Moody's atrage atentia ca Guvernul de la Bucuresti continua sa aiba dificultati in reducerea deficitului fiscal si deficitului de cont curent ridicate. In aceste conditii, agentia de evaluare prognozeaza ca in 2024 deficitul fiscal se va imbunatati doar usor comparativ cu 2023, pana la 5,7% din PIB, iar deficitul de cont curent se va imbunatati si el doar modest pana la 6,6% din PIB, de la 7% din PIB in 2023.
"Perspectiva stabila echilibreaza soliditatea economiei romanesti cu dificultatile continue ale Guvernului de a reduce in mod semnificativ si durabil deficitul fiscal si deficitul de cont curent ridicate. Chiar daca acestea nu reprezinta un risc iminent la adresa profilului de credit al Romaniei, deficitele gemene reprezinta totusi o sursa de vulnerabilitate pentru credibilitatea suverana a Romaniei", subliniaza Moody's .
Agentia de evaluare precizeaza ca presiunile pentru imbunatatirea ratingului de tara al Romaniei ar putea sa se acumuleze daca deficitele fiscal si de cont curent vor fi reduse in mod semnificativ si durabil, ceea ce ar reduce vulnerabilitatea la socuri si ar demonstra eficienta institutionala si ar stabiliza povara datoriei. In sens contrar, daca Guvernul ar avea probleme in a tine sub control deficitele gemene, ceea ce ar conduce la cresterea poverii datoriei si la agravarea riscurilor de vulnerabilitate externa, ar duce la acumularea presiunilor pentru retrogradarea ratingurilor Romaniei. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
CDS
siniat
theda mar
concelex
rigips
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
ness project
noark
quadratum
leviatan
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
viarom
Ubitech
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander