Agenda Constructiilor
Luni, 23 Noiembrie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - PE: 30 miliarde euro pentru Romania prin Mecanismului de Redresare si Rezilienta
PE: 30 miliarde euro pentru Romania prin Mecanismului de Redresare si Rezilienta
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 03 Nov 2020 11:25
Parlamentul Eropean (PE) a ajuns la un consens privind distribuirea plafonului de 672,5 miliarde euro catre statele membre prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta (MRR). Romania va beneficia de fonduri totale de 30 de miliarde de euro prin acest mecanism, cel putin 40% din suma urmand a fi alocata pentru economia verde (actiuni contra schimbarilor climatice si pentru biodiversitate) si minimum 20% pentru digitalizare, catre reforme si investitii digitale, monitorizate de Comisia Europeana.
Potrivit lui Dragos Pislaru, co-raportor al Parlamentului European, planurile nationale vor trebui sa fie conforme cu Strategia UE pentru egalitatea de gen si vor trebui pregatite in cooperare cu autoritatile regionale si locale.
"Cu peste 2.100 de amendamente si peste 200 de ore de intalniri tehnice si politice, cele mai mari grupuri din Parlament (PPE, S&D, Renew si Verzii) au convenit sa sprijine textul pe care eu, impreuna cu echipa mea, am lucrat intens timp de atatea luni. Am intrat in aceste discutii cu omologii mei cu trei seturi de principii. In primul rand: acestia sunt bani europeni pe care ii vom imprumuta pe piata, asa ca trebuie sa fie transformati in reforme si investitii, in prioritati europene. In al doilea rand: aceste fonduri europene ar trebui sa fie conditionate de angajamente reale. In calitate de reprezentanti alesi, ar trebui sa avem puterea de a ne asigura ca aceste fonduri nu sunt risipite. Si in al treilea rand: am avut datoria sa gasim un consens pe parcursul negocierilor, sa gasim o majoritate in Parlament si sa avansam acest plan istoric de redresare. Ne confruntam deja cu al doilea val al pandemiei, iar inarzierea votarii acestui mecanism nu a fost o optiune. Dorim ca banii europeni sa fie cheltuiti pentru sase prioritati ale UE. Am decis sa nu reinventam roata, ci sa canalizam banii de recuperare ai UE catre strategiile deja existente (Pactul Verde European, Strategia Digitala, Strategia Industriala si Strategia pentru IMM-uri, Pilonul European al Drepturilor Sociale, Agenda pentru competente, Garantia pentru tineri, Garantia pentru copii). Vrem ca MRR sa ajute economiile sa revina la normal, tarile si institutiile sa devina mai rezistente si sa capatam autonomie strategica. De asemenea, dorim ca MRR sa ajute noua generatie, sa nu avem o «generatie carantinata». Ne-am tinut promisiunea de a avea un procent din MRR pentru aceasta generatie - un minim de 7% din MRR este destinat tinerilor, invatarii pe termen lung si competentelor necesare pentru piata muncii", precizeaza Dragos Pislaru.
Textul discutat in Parlamentul European va fi supus la vot in comisiile ECON & BUDG, la data de 9 noiembrie 2020. Dupa votul comisiei, mandatul va fi anuntat in plen, pe 12 noiembrie. "Discutiile cu Consiliul si Comisia vor incepe imediat dupa aceea si ne pregatim deja pentru negocieri dificile. Regulamentul trebuie sa intre in vigoare in ianuarie cel tarziu, pentru ca planurile nationale sa fie evaluate si pentru ca banii sa inceapa sa intre in economia statelor membre", arata Dragos Pislaru.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
elmas_1octAUTODESKALLBIMVideoConfAC-iulCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
hilti
ERBASU CONSTRUCT
rigips
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
ef-de-n
AHK 2018
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere