Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - PRESEDINTIE: Legea 193/2019 aduce noi modificari autorizarii constructiilor
PRESEDINTIE: Legea 193/2019 aduce noi modificari autorizarii constructiilor
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 29 Oct 2019 07:00
Printr-un comunicat dat recent publicitatii, Administratia Prezidentiala informeaza ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat sambata, 26 octombrie a.c., decretul nr. 765/2019 privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (Pl-x 170/25.03.2019). Astfel, luni, 28 octombrie 2019, dupa publicarea decretului si textului legislativ in Monitorul Oficial, Pl-x 170/25.03.2019 (care a avut un parcurs dificil) a devenit Legea nr. 193/2019.
Prin schimbarile aduse Legii nr. 50/1991, noul act normativ (Legea nr. 193/2019) simplifica procesul de eliberare a avizelor necesare in vederea eliberarii autorizatiei de construire. Astfel, se scurteaza perioada de obtinere a certificatului de urbanism, care va putea fi emis si in format digital sau este prevazuta eliminarea acestui document, pentru unele tipuri de constructii. De asemenea, se stabileste angajarea raspunderii autoritatilor pentru avizele emise.
Practic, la art. 6 din noua lege se prevad urmatoarele: „Certificatul de urbanism se emite de autoritatile abilitate sa autorizeze lucrarile de constructii (...) si se elibereaza solicitantului in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, mentionandu-se in mod obligatoriu scopul emiterii acestuia. Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a acorda in termen de 10 zile lucratoare suport tehnic de specialitate autoritatilor prevazute la art. 43 lit. a), in procesul de emitere a certificatului de urbanism, pentru stabilirea cerintelor urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite in functie de specificul amplasamentului”.
La art. 7 se prevede: „Certificatul de urbanism poate fi emis si comunicat solicitantului fie in format scriptic, fie in format digital, prin intermediul postei electronice, daca solicitantul si-a exprimat acordul in acest sens prin cererea-tip de emitere a certificatului de urbanism. Certificatul de urbanism emis in format digital, se semneaza cu semnatura electronica calificata sau avansata, definite potrivit prevederilor art. 3, pct. 11 si 12 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronica si serviciile de incredere pentru tranzactiile electronice pe piata interna si de abrogare a Directivei 1999/93/CE, documentul avand aceeasi valoare juridica cu certificatul de urbanism emis in format scriptic”.
De asemenea, se stipuleaza explicit ca „autorizatia de construire se emite pentru executarea lucrarilor de baza si a celor aferente organizarii executarii lucrarilor, inclusiv pentru executarea lucrarilor de racorduri si bransament la retelele publice de apa, canalizare, gaze, termice, energie electrica, telefon, televiziune prin cablu si altele asemenea in cel mult 30 de zile de la data depunerii documentatiei pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
In acelasi timp, autoritatile publice competente sunt obligate „sa emita avizele/acordurile, cu exceptia avizelor/acordurilor referitoare la retelele tehnico-edilitare necesare in etapa de elaborare a documentatiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investitii, in termen de maximum 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii/documentatiei specifice complete, sub sanctiunea amenzii aplicabile de catre Inspectoratul de Stat in Constructii, potrivit prezentei legi” si „sa emita avizele/acordurile referitoare la retelele tehnico-edilitare necesare in etapa de elaborare a documentatiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investitii, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii/documentatiei specifice complete, sub sanctiunea aplicarii unor penalitati pe zi de intarziere de 5.000 de lei”. Derogari se fac prin sase noi alineate, de exemplu, unul din acestea stipuland ca, „prin exceptie de la prevederile alin. (20) lit. b), avizul autoritatii administratiei publice centrale competente in domeniul protejarii patrimoniului cultural sau al structurilor deconcentrate ale acesteia, se emite in maximum 30 de zile lucratoare de la data primirii documentatiei specifice complete”. Pentru a descarca legea in forma in care a fost promulgata, click aici!
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
quadratum
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
concelex
FRONTALE
Acvatot 2019
leviatan
rigips
MAKITA
strabag nivel 1
noark
theda mar
viarom
Ubitech

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander