Agenda Constructiilor
Joi, 07 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Actualitatea interna - Radu Craciun, AAFB: Romania se afla sub spectrul unor oportunitati importante
Radu Craciun, AAFB: Romania se afla sub spectrul unor oportunitati importante
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 27 Iun 2023 11:16
Repozitionarea afacerilor globale se realizeaza pe coordonate de prietenii geostrategice, iar Romania este in tabara potrivita pentru a beneficia de aceste repozitionari geostrategice, aceasta fiind una dintre oportunitatile importante pe care le are tara noastra, a afirmat luni Radu Craciun, analist economic, membru fondator al Asociatiei Analistilor Financiari Bancari, la un eveniment de specialitate.
"Romania se afla sub spectrul a trei oportunitati foarte importante si ar trebui sa ne dam o silinta foarte mare ca sa aruncam aceasta tara in criza, in pofida acestor oportunitati", a mentionat Radu Craciun, la FIAR 2023.
El a facut referire la "repozitionarea afacerilor globale pe coordonate de prietenii geostrategice", mentionand ca Romania este in "tabara care trebuie pentru a beneficia de aceste repozitionari strategice".
"Vedem deja investitii straine care pleaca din tari mai putin prietenoase si care se indreapta catre Romania. Chiar daca e vorba de investitii straine directe, cred ca nu trebuie sa subestimam efectul de angrenare pe care aceste investitii straine le vor avea si in ce priveste mediul de afaceri romanesc", a adaugat Radu Craciun.
Potrivit acestuia, a doua mare oportunitate este PNRR-ul.
"Vorbim de zeci de miliarde de euro care ar putea sa vina in Romania, sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii si nu numai, sa aiba un efect de angrenare in economia romaneasca. A treia oportunitate despre care de-abia acum incepe sa se vorbeasca - si care pe plan local a fost din pacate ignorat multa vreme - este procesul de reconstructie a Ucrainei", a adaugat Radu Craciun.
El a mentionat ca Ucraina va avea nevoie de cel putin 400 de miliarde de dolari, procesul de reconstructie - si logic ar fi ca tarile care sunt cele mai apropiate de de Ucraina sa fie parte a acestui proces.
"Deci, astea sunt cele trei astre care se pot alinia foarte frumos pentru Romania. Din punctul meu de vedere, riscurile pentru Romania nu sunt externe, ele sunt mai degraba interne. Care sunt amenintarile interne? In primul rand, pe termen scurt este dezechilibrul bugetar, dezechilibru bugetar care necesita o serie de masuri pe care am spus-o si o mai spun, guvernele Romaniei n-au fost niciodata in stare sa le ia singure", a mai spus Craciun.
Potrivit acestuia, toate ajustarile bugetare majore ale Romaniei in istorie s-au facut cu Fondul Monetar International.
"De fiecare data cand bugetul Romaniei a luat-o pe aratura, deficitul de cont curent a ajuns la valori foarte mari, toate ajustarile s-au facut in urma unor programe FMI. De data asta ar trebui ca Guvernul sa o faca sigur. Marele semn de intrebare este daca va reusi sa faca acest lucru singur pentru ca ceea ce vedem in momentul de fata este ca aceasta alocare neoptima a resurselor bugetare are nu doar consecinte economice, ci si consecinte sociale extrem de de puternice - si am vazut tensiunile care sunt in strada si a celor care sunt dezavantajati de alocarea resurselor, dar si a celor care sunt avantajati de alocarea resurselor - si nu pot sa piarda privilegiile pe care le au", a adaugat Radu Craciun.
In opinia sa, pe termen scurt, provocarile sunt gestiunea bugetului public si tensiunile sociale.
Radu Craciun considera ca Romania poate fi aruncata intr-o criza in pofida oportunitatilor mentionate, daca tensiunile sociale ar exploda.
"Romania poate fi aruncata intr-o criza in pofida acelor oportunitati de care spuneam in momentul in care tensiunile sociale ar exploda si n-ar mai putea fi administrate. Pe termen mediu, problema Romaniei nu va fi cererea. Toate cele trei elemente pe care le-am mentionat mai devreme vor crea cerere pentru produsele si serviciile companiilor romanesti. Problema Romaniei este in ce masura va avea resursele financiare, capitalul si resursele umane pentru a face fata acestei cereri care va exista. Adica, degeaba vrem sa fim parte a reconstructiei Ucrainei, daca firmele romanesti nu vor avea capital sau nu vor avea oameni cu care sa participe la un astfel de proces, de exemplu", a mai spus analistul economic.
Referindu-se la capital, el a precizat ca "exista o problema majora si in mediul public si in mediul privat".
"Pe de o parte, vedem companiile de stat cum sunt practic mulse de toate profiturile pentru alocarea de dividende, deci inseamna ca profitul nu este reinvestit decat intr-o foarte mica masura. De asemenea, vedem in sectorul privat foarte multe firme care sunt decapitalizate si care au un capital foarte mic, motiv pentru care n-au acces la credite bancare si la finantare de orice de orice fel", a precizat Radu Craciun. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
VideoConfAC-iulhiltiALLBIMALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
theda mar
CDS
viarom
FRONTALE
BALTIC
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
MAKITA
grundfos
noark
Acvatot 2019
leviatan
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
BA 2023
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu