Agenda Constructiilor
Miercuri, 19 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CALENDARUL fondurilor europene 2023 include proiecte si sume de 40 miliarde euro
CALENDARUL fondurilor europene 2023 include proiecte si sume de 40 miliarde euro
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 17 Feb 2023 10:48
In 2022, Romania a primit aprobarea Acordului de Parteneriat si a tuturor celor 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, care aduc Romaniei 46 de miliarde de euro. De asemenea, simultan, implementeaza Planul National de Redresare si Rezilienta, in cadrul caruia sunt disponibile resurse in cuantum total de 29,2 miliarde, alocate pe cele 15 componente, transpuse prin mai multe reforme si investitii.
Programele prevad alocari financiare aferente unor investitii de importanta strategica pentru Romania si, in acest context, procedurile de accesare a fondurilor trebuie sa fie adaptate la nevoile reale ale beneficiarilor astfel incat sa fie asigurat accesul facil si flexibil al acestora la fondurile externe nerambursabile.
Tocmai de aceea, absenta unui cadru predictibil al lansarilor apelurilor de proiecte creeaza un grad ridicat de imprevizibilitate cu privire la perioadele estimate pentru implementarea efectiva a proiectelor si aduce consecinte negative in ceea ce priveste planificarea si accesarea fondurilor europene.
Pentru a preintampina o astfel de situatie, MIPE lanseaza un calendar consolidat al apelurilor de proiecte in 2023, pentru programele cu finatare din fonduri europene, care sa permita o corelare a diferitelor surse, atat din Politica de Coeziune 2021-2027, cat si din PNRR. Acesta este disponibil aici.
„Fie ca vorbim despre proiecte de infrastructura atat de necesare Romaniei pentru dezvoltare pe termen lung, fie ca vorbim de marile servicii publice de educatie si sanatate, fie ca aducem in discutie mediul de afaceri sau investitiile in resursele umane, toate acestea sunt dovezi clare ca fondurile europene nu lasa pe nimeni in urma. Suntem intr-un moment in care avem oportunitati istorice si avem ocazia unui nou inceput. Iar pentru a valorifica aceste oportunitati la maxim trebuie sa avem grija ca greselile trecutului sa nu se repete. Asta inseamna transparenta si asigurarea predictibilitatii, printr-un calendar de lansari la nivel de program pentru beneficiari, astfel incat sa se previna eventuale suprapuneri de apeluri cu aceeasi tematica in perioade similare de timp. Este un pas firesc, din respect pentru toti actorii implicati, pentru ca orice beneficiar din tara sa poata verifica unde si cand se lanseaza un apel de proiecte, ce trebuie sa urmareasca si cum poate accesa fondurile europene. Aceasta resursa vitala pe care o avem la dispozitie a parut de multe ori o himera, tocmai de aceea, prin masurile pe care le pregatim, vrem sa fim siguri ca in anii ce ii avem in fata vom aduce banii europeni aproape de oameni”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
Anul 2023: 534 de apeluri, in valoare de 40 miliarde de euro
Pentru Politica de Coeziune 2021-2027 sunt disponibile finantari in valoare totala de 46 miliarde de euro Euro, pentru cele 16 programe aprobate penru perioada de programare 2021-2027 (8 programe nationale si 8 programe regionale).
In Politica de Coeziune 2021-2027 vom avea in 2023 un numar de 490 de apeluri de proiecte, in valoare de 36,4 miliarde de euro. O prezentare a acestora, cu valori si obiective de investitii, este disponibila aici.
In Planul National de Redresare si Rezilienta vor fi 44 de apeluri de proiecte, in valoare de 4,27 miliarde de euro. O prezentare a acestora, cu valori si obiective de investitii, este disponibila aici.
In ceea ce priveste Politica de Coeziune, 246 de apeluri, in valoare de 16,4 miliarde de euro, vizeaza autoritatile publice locale, pentru infrastructura de transport, educatie si sanatate.
Sinergie intre infrastructura si sprijin direct pentru oameni
Printre obiectivele urmarite la nivel national in urma lansarii acestor apeluri se numara 632 km de drumuri noi sau reabilitate, 6.977 km conducte noi sau optimizate pentru reteaua de apa si canalizare, 7 spitale judetene noi sau reabilitate si sali noi de clasa pentru 128.000 de elevi.
De asemenea, pentru mediul de afaceri sunt pregatite 139 de apeluri, in valoare de 6,1 miliarde de euro.
In ceea ce priveste PNRR, vor fi atat investitii in infrastructura, pentru digitalizarea spitalelor si eficienta energetica a cladirilor, cat si investitii pentru domeniul social, ce vizeaza sprijinirea persoanelor cu dizabilitati, integrarea pe piata muncii a persoanelor din medii defavorizate si realizarea de centre pentru varstnici.
Necesitatea unui calendar consolidat al apelurilor de proiecte
„Planificarea si respectarea calendarului asumat de catre autoritatile de management este o prioritate si premisa principala a Guvernului Romaniei. Astfel, se asigura posibilitatea pregatirii din timp a proiectelor si atingerea tintelor pentru absorbtia fondurilor europene nerambursabile”, a completat ministrul Marcel Bolos.
Realizarea demersurilor la nivelul fiecarei autoritati de management pentru imbunatatirea planificarii interventiilor la nivel de program va asigura transparenta si predictibilitate in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene. Astfel, va exista suficient timp pentru implementarea in bune conditii a proiectelor si pentru aplicarea prevederilor referitoare la achizitiile publice, a cerintelor de eligibilitate si pentru realizarea indicatorilor de realizare si de rezultat asumati la nivel de program.
Mai mult, se va asigura un nivel ridicat de absorbtie si a unui management adecvat al riscului de dezangajare, la nivelul fiecarei autoritati de management este necesara lansarea de apeluri care sa acopere cea mai mare parte a alocarilor pentru fiecare dintre cele 16 programe.
De asemenea, realizarea demersurilor la nivelul fiecarui coordonator de reforma si/sau investitie pentru imbunatatirea planificarii interventiilor la nivel de componenta gestionata din PNRR, prin respectarea calendarului de elaborare al ghidurilor solicitantului, respectiv lansarii apelurilor de proiecte, asigura conditiile pentru indeplinirea tintelor si jaloanelor asumate si este de maxima importanta, intrucat acest lucru poate influenta aprobarea cererilor de plata aferente.
In plus, publicarea Ghidurilor Solicitantului, in consultare publica, anterior deschiderii apelului de proiecte, constituie o cerinta esentiala pentru respectarea principiilor aplicabile fondurilor alocare programelor aferente Politicii de Coeziune si PNRR: predictibilitate, transparenta si parteneriat.
Tot pentru facilitarea accesului la fonduri europene, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a publicat in consultare un proiect de ordonanta de urgenta menit sa raspunda nevoii de simplificare si de abordare unitara in procesul de implementare a Politicii de coeziune 2021-2027, care cuprinde un numar dublu de programe si introduce in sistemul de management si control, atat autoritati din cadrul administratiei publice centrale, precum si, urmare a procesului de descentralizare, autoritati de management instituite in cadrul agentiilor de dezvoltare regionala care gestioneaza programele regionale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
ness project
noark
CDS
rigips
ERBASU CONSTRUCT
siniat
Acvatot 2019
viarom
strabag nivel 1
leviatan
Ubitech
MAKITA
theda mar
EDIT-Structural
konsent
concelex
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander