Agenda Constructiilor
Duminica, 08 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Ce trebuie sa faca romanii afectati de insolventa Nordis: cei mai importanti pasi
Ce trebuie sa faca romanii afectati de insolventa Nordis: cei mai importanti pasi
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 23 Oct 2024 10:40
Persoanele care au incheiat contracte sau au facut plati in avans in baza unor promisiuni catre Nordis trebuie sa ramana constant informate si sa actioneze rapid pentru a-si proteja interesele. Pentru a se pozitiona corect in aceasta procedura, este important ca acestea sa faca o serie de pasi esential, primul fiind inscrierea corecta la masa credala, recomanda societatea de avocatura Buju Stanciu si Asociatii, care gestioneaza numeroase cazuri ale clientilor Nordis.
Avocatii Buju Stanciu si Asociatii subliniaza cei mai importanti pasi pe care clientii Nordis trebuie sa ii urmeze:
 
Pasul 1: inscrierea corecta la masa credala
Primul pas este inscrierea corecta la masa credala, pentru a ne asigura ca le sunt recunoscute creantele clientilor nostri in cadrul procedurii de insolventa. 
 
Pasul 2: monitorizarea evolutiei procedurii in instanta
Creditorii trebuie sa fie atenti la evolutia procedurii si sa monitorizeze termenii cheie stabiliti de instanta, precum publicarea tabelului preliminar al creantelor si posibilele contestatii. 
 
Pasul 3: solicitarea executarii obligatiilor din antecontracte
Unii clienti pot cere chiar executarea obligatiilor asumate in antecontracte, si anume predarea imobilelor promise, in cazul in care acestea nu au fost vandute altor cumparatori.
“Termenul limita pentru depunerea acestor declaratii este 21 noiembrie 2024, iar inscrierea este esentiala pentru a proteja orice sume avansate si drepturi la despagubiri. Este esential ca oamenii afectati de insolventa Nordis sa actioneze fara intarziere, sa se informeze riguros si sa urmeze procedurile legale cu maxima atentie. Doar astfel isi pot asigura sanse reale de recuperare a pierderilor. Fara o implicare activa si respectarea acestor termene, riscul de a pierde sumele avansate este foarte mare. Este o lupta pentru dreptul lor de a fi despagubiti si trebuie abordata cu seriozitate”, declara Victor Buju, partener in cadrul societatii de avocatura Buju Stanciu si Asociatii. 
 
Cazul Nordis – semnalul de alarma in piata imobiliara din Romania
Insolventa dezvoltatorului imobiliar Nordis Management zguduie increderea in piata imobiliara din Romania, dezvaluind pericole ascunse care ameninta investitorii si sectorul imobiliar in ansamblu.
Potrivit Tribunalului Bucuresti, Nordis a intrat in insolventa, cu CITR desemnat ca administrator judiciar provizoriu. Procedura este acum in faza de observatie, iar creditorii trebuie sa fie cu ochii pe termenele-cheie: 21 noiembrie 2024 pentru depunerea declaratiilor de creanta si 11 decembrie 2024 pentru publicarea tabelului preliminar al creantelor. 
 
Nordis, varful unui aisberg?
Cazul Nordis nu este doar o poveste izolata, ci semnalizeaza un risc mai mare si mai profund in piata dezvoltatorilor imobiliari din Romania. Aproape o treime din rulajele acestui sector par sa fie intr-o situatie similara, cu datorii la clienti care au platit avansuri de circa 7,7 miliarde de lei, arata o analiza realizata de analistul in economie si risc financiar, Iancu Guda.
Datele sale releva ca, din cele 4.065 de companii active in sectorul dezvoltatorilor imobiliari din Romania (conform codului CAEN 4110), aproape jumatate opereaza cu un grad de indatorare de peste 75%, bazandu-se majoritar pe sumele primite in avans de la clienti pentru a finanta constructiile. Mai mult, 254 dintre acestea au raportat venituri de peste 1 milion de euro in 2023, dar cu riscuri semnificative – multe dintre ele avand un profil financiar similar cu Nordis.
Aceleasi companii cumuleaza datorii de 20 miliarde de lei, in timp ce valoarea contabila a activelor este de doar 20,6 miliarde de lei, lasand un spatiu foarte mic pentru eventuale probleme financiare. Acest lucru reflecta o dependenta periculoasa de avansurile platite de clienti, care adesea depasesc cu mult valoarea reala a stocurilor (apartamente finalizate sau in constructie).
 
Piata imobiliara: o investitie care merita aceeasi precautie precum orice alte investitii financiare
Un aspect surprinzator al scandalului Nordis este numarul mare de clienti care au decis sa plateasca sume considerabile sub forma unei investitii, fara insa a consulta un avocat sau un specialist inainte de semnarea promisiunilor sau a contractelor. In contrast, este notoriu faptul ca pentru orice alta investitie, pe piata de capital, intr-un start-up sau in alte domenii mai putin „palpabile”, orice investitor care plaseaza zeci de mii de euro apeleaza in prealabil la consiliere juridica si financiara.
Negocierea termenilor contractuali, evaluarea riscurilor implicate si intelegerea clara a mecanismelor financiare sunt pasi esentiali in orice investitie. Investitiile in piata imobiliara nu ar trebui tratate diferit doar pentru ca achizitia unui imobil pare mai „tangibila” sau mai sigura prin natura sa. Scandalul Nordis reprezinta un semnal de alarma pentru investitori: inainte de a plasa sume semnificative intr-un proiect imobiliar, este crucial sa tratezi investitia cu aceeasi rigoare pe care ai aplica-o in orice alt domeniu.
Consultarea unui avocat experimentat poate aduce o mai buna intelegere a obligatiilor contractuale, a riscurilor si a masurilor de protectie care pot fi implementate de la bun inceput. O investitie in imobiliare nu difera, in esenta, de o investitie financiara, iar lipsa unei informari si pregatiri juridice adecvate poate duce la situatii similare cu cazul Nordis, unde clientii se gasesc expusi unor riscuri majore si, in multe cazuri, complet neprotejati.
Consultarea unor specialisti inainte de o astfel de achizitie este cu atat mai importanta cu cat legislatia din Romania nu ofera potentialilor cumparatori suficiente remedii. Avansuri mari, fara garantii clare, au transformat piata intr-o ruleta periculoasa pentru cumparatori. Spre exemplu, ar putea fi introdusa limitarea avansurilor la un anumit procent, pana la 5% sau 10%, din valoarea locuintei. Acest lucru ar aduce mai multa transparenta si siguranta pentru cumparatori, reducand riscul unor viitoare falimente de amploarea cazului Nordis. De asemenea, este necesara sanctionarea practicii de a vinde un imobil de mai multe ori chiar daca nu au fost inscrise in cartea funciara.
Inca o solutie rapida si necesara ar fi notarea obligatorie a promisiunilor de vanzare in cartea funciara pentru imobilele nefinalizate. Astfel, cumparatorii ar fi protejati de riscul ca aceleasi apartamente sa fie vandute de mai multe ori, asa cum s-a intamplat in cazul Nordis.
Aceasta criza subliniaza importanta de a privi investitiile imobiliare cu aceeasi seriozitate si atentie ca orice alta forma de plasament de capital, indiferent cat de atractiv sau sigur pare proiectul la prima vedere.
Buju Stanciu & Asociatii a fost fondata in anul 2022 de catre Victor Buju si Marius Stanciu, avand o experienta vasta in dreptul afacerilor, si se angajeaza sa ramana in fruntea transformarilor din domeniul juridic. Astfel, societatea de avocatura isi propune sa devina un adevarat laborator de inovare, prin integrarea competentelor traditionale ale avocatilor lor cu solutii tehnologice de ultima generatie cu scopul de a livra servicii juridice eficiente si de inalta calitate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
SIGM
Arduro
EURO BUILD
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
concelex
AED
EDIT-Structural
SSAB
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
VEGO
ELECTROGRUP
Ubitech
DRS
theda mar
rigips
Acvatot 2019
CDS
noark
konsent
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<