Agenda Constructiilor
Duminica, 19 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Rata minima de impozitare efectiva de 15% pentru grupurile multinationale in UE
Rata minima de impozitare efectiva de 15% pentru grupurile multinationale in UE
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 04 Ian 2024 13:26
Noi norme inovatoare ale UE au intrat in vigoare luni, introducand o rata minima de impozitare efectiva de 15% pentru intreprinderile multinationale care isi desfasoara activitatea in statele membre ale UE, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar, informeaza Agerpres.
Cadrul va aduce o mai mare echitate si stabilitate in peisajul fiscal din UE si de la nivel mondial, facandu-l in acelasi timp mai modern si mai bine adaptat la lumea globalizata si digitala de astazi. Intrarea in vigoare a normelor minime de impozitare efectiva, convenite in unanimitate de statele membre in 2022, oficializeaza punerea in aplicare de catre UE a asa-numitelor norme ale "pilonului 2" convenite in cadrul acordului global privind reforma fiscala internationala din 2021.
In timp ce aproape 140 de jurisdictii din intreaga lume au aderat la aceste norme, UE a fost lider in transpunerea lor in instrumente juridice obligatorii. Prin reducerea stimulentelor pentru transferarea de catre intreprinderi a profiturilor spre jurisdictii cu un nivel redus de impozitare, pilonul 2 reduce asa-numita "uniformizare la un nivel inferior" - lupta dintre tari pentru a-si reduce ratele impozitului pe profit pentru a atrage investitii. Aceasta da deja rezultate, o serie de jurisdictii cu impozit zero anuntand introducerea unui impozit pe profit pentru societatile care intra in domeniul de aplicare.
"Intrarea in vigoare in Europa si in jurisdictiile din intreaga lume a acestei reforme istorice marcheaza un pas important catre un sistem mai echitabil de impozitare a societatilor. Prin reducerea stimulentelor pentru ca intreprinderile sa transfere profiturile catre jurisdictii cu un nivel redus de impozitare, noile norme vor contribui la reducerea asa-numitei "uniformizari la un nivel inferior" a ratelor impozitului pe profit in UE si la nivel mondial. Incurajez toti semnatarii acordului fiscal global sa mearga pe calea discutiei si, de asemenea, sa puna rapid in aplicare aceasta reforma esentiala, care are potentialul de a genera o suma suplimentara de 220 miliarde dolari anual pentru a ajuta tarile din intreaga lume sa finanteze investitii esentiale si servicii publice de inalta calitate", a declarat comisar pentru economie, Paolo Gentiloni.
Normele se vor aplica grupurilor multinationale de societati si grupurilor nationale de mari dimensiuni din UE, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane euro pe an. Normele propuse se vor aplica oricarui grup mare de societati, atat national, cat si international, cu o societate-mama sau o filiala situata intr-un stat membru al UE.
Directiva include un set comun de norme privind modul de calculare si de aplicare a unui "impozit suplimentar" datorat intr-o anumita tara in cazul in care cota efectiva de impozitare este mai mica de 15%. In cazul in care o filiala nu este supusa cotei efective minime intr-o tara straina in care este situata, statul membru al societatii-mama va aplica, de asemenea, un impozit suplimentar pentru aceasta din urma. In plus, directiva asigura impozitarea efectiva in situatiile in care societatea-mama este situata in afara UE intr-o tara cu un nivel scazut de impozitare care nu aplica norme echivalente.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMhiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Ubitech
SIGM
concelex
leviatan
Arduro
theda mar
noark
Acvatot 2019
SSAB
CDS
ELECTROGRUP
BogArt
GEWISS
EDIT-Structural
quadratum
VEGO
strabag nivel 1
konsent
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
DRS
EURO BUILD
MCA
AED
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<