Agenda Constructiilor
Joi, 07 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - REI: Fonduri nerambursabile de peste 4 miliarde euro pentru dezvoltarea companiilor
REI: Fonduri nerambursabile de peste 4 miliarde euro pentru dezvoltarea companiilor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 11 Iun 2024 10:32
Autoritatile pun la dispozitia companiilor, atat celor la inceput de drum (start-up), cat si IMM sau intreprinderilor mari, peste 10 axe de finantare cu sprijin nerambursabil in vara acestui an, ce totalizeaza peste 4 miliarde euro in granturi pentru investitii si dezvoltare, arata o analiza REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri nerambursabile.
Sectoarele vizate de finantare in vara acestui an sunt domeniul reciclarii, energia verde, productie, agricultura, digitalizare si multe altele, iar de sprijin beneficiaza atat companiile nou-infiintate, IMM, dar si intreprinderile mari.
"Traversam cea mai buna perioada pentru accesarea fondurilor nerambursabile, de aceea sugeram tuturor factorilor de decizie din companii sa isi evalueze cu atentie optiunile si sa ia in calcul realizarea de noi investitii cu sprijinul finantarilor europene sau al ajutoarelor de stat puse la dispozitie de Guvern. Vom avea la dispozitie peste 4 miliarde euro in aceasta vara, bani ce asteapta sa fie folositi pentru infiintarea de noi business-uri sau pentru dezvoltare si eficientizare”, a precizat Roxana Mircea, Managing Partner REI Grup.
 
Care sunt domeniile care pot beneficia de sprijina
1. Fondul pentru Modernizare
Autoritate responsabila: Ministerul Energiei (ME)
Buget total: 815 milioane euro
Obiectiv: instalarea de noi capacitati de producere a energiei din surse regenerabile (solara, eoliana si hidro), atat pentru autoconsum cat si pentru comercializare
Grant maxim: 20 milioane euro / intreprindere 
Co-finantare: 
  • aprox. 350.000 euro/MW (autoconsum)
  • 250-300.000 euro/MW (productie) - parcuri mici (sub 5 MW) 
  • 70-80.000 euro/MW (productie) - parcuri mari (peste 5 MW)
Solicitanti eligibili: start-up, IMM, intreprinderi mari;
Apel deschis: 25 aprilie - 23 iulie 2024.
Dupa o indelungata asteptare, de peste un an fata de calendarul asumat initial, Ministerul Energiei a lansat cele doua sesiuni de finantare pentru cresterea eficientei energetice si pentru productia de energie din surse regenerabile.
Fondul pentru Modernizare este unul dintre cele mai asteptate programe de finantare din acest an si o solutie de sprijin pentru toate companiile care isi doresc sa realizeze investitii in domeniul energiei regenerabile - fie prin cresterea eficientei fabricilor detinute sau a altor puncte mari de consum sau prin investitii in productia de energie regenerabila pentru comercializare.
"Lucram activ cu companii mari si foarte mari pentru instalarea de noi capacitati de producere a energiei verzi, dar si cu fabrici care urmaresc o crestere a eficientei energetice si a diminuarii dependentei de gaz sau a altor combustibili fosili. Avem cereri de finantare pentru noi proiecte de investitii de peste un an de zile, iar acest program a fost asteptat cu un interes urias de investitori. Ne bucuram ca Ministerul Energiei a dat drumul, in cele din urma, acestor masuri si ne asteptam ca sute de proiecte sa fie depuse in aceasta perioada pe acest program”, a precizat Roxana Mircea, Managing Partner REI Grup.
 
2. Electric-Up 2024
Autoritate responsabila: Ministerul Energiei (ME);
Buget total: 90 milioane euro; 
Obiectiv: finantarea IMM si a operatorilor economici din domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica cu o putere instalata cuprinsa intre 27 kWp si 150 kWp necesara consumului propriu, a unui sistem de stocare a energiei produse pentru cresterea gradului de autoconsum, cel putin a unei statii de reincarcare de minimum 22 kW (2x11kW) pentru vehicule electrice si electrice hibrid plug-in;
Grant maxim: 150.000 euro / beneficiar;
Co-finantare: 25%;
Solicitanti eligibili: IMM;
Cheltuieli eligibile:
  • cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere instalata de minimum 27 kWp si maximum 150 kWp;
  • cheltuielile cu achizitia cel putin a unei statii de incarcare auto;
  • cheltuielile cu achizitia pompelor de caldura.
Nu sunt eligibile cheltuielile aferente bransamentului la reteaua de energie electrica.
 
3. Fabrici de reciclare - PNRR
Autoritate responsabila: Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), prin Administratia Fondului pentru Mediu.
Buget total: 220 milioane euro;
Obiectiv: construirea de instalatii de reciclare a deseurilor;
Grant maxim: 8,4 milioane euro;
Co-finantare: min. 25%;
Solicitanti eligibili: IMM, intreprinderi mari;
Apel deschis: 14 iunie - 13 septembrie 2024.
Un alt program de finantare mult asteptat este cel de reciclare, gestionat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, si programat initial pentru deschidere inca din urma cu peste un an de zile. 
Gandit initial cu o alocare de 286 milioane euro, bugetul schemei se ridica la 220 milioane euro, unde alocarea maxima a unui proiect se situeaza la 8,4 milioane euro. 
Pentru a avea un punctaj competitiv proiectul trebuie sa aiba componenta de construire hala/extindere si sa vizeze si productie din materialele reciclate.
Solicitantii eligibili sunt operatorii economici care sunt autorizati sa desfasoare cel putin una dintre activitatile corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:
● 3821 - tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase;
● 3822 - tratarea si eliminarea deseurilor periculoase;
● 3832 - recuperarea materialelor reciclabile sortate;
● 3831 - demontarea (dezasamblarea) masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;
● 3811 - colectarea deseurilor nepericuloase;
● 3812 - colectarea deseurilor periculoase.
 
4. Programele Regionale 2024 - finantare investitii IMM
Autoritate responsabila: Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE)
Buget total: 540 milioane euro
Solicitanti eligibili: microintreprinderi, IMM
Cheltuieli eligibile: construire spatii, achizitie echipamente, software etc.
Sprijin financiar: 20.000 euro - max. 3 milioane euro
Co-finantare: cca. 30%
Calendar apeluri: 
PR Sud-Vest
  • Digitalizare IMM / sesiune: 25 iunie – 24 august 2024 / alocare: 21 milioane euro;
  • Imbunatatirea competitivitatii si a inovarii in microintreprinderi / sesiune: 25 iunie - 25 iulie 2024 / alocare: 49 milioane euro.
  • PR Sud-Muntenia
  • Intensificarea cresterii sustenabile si a competitivitatii micro si intreprinderilor mici / sesiune: 5 martie - 15 iulie 2024 / alocare: 47 milioane euro;
  • Intensificarea cresterii durabile si a competitivitatii micro si IMM / sesiune: 30 aprilie - 31 iulie 2024 / alocare: 144 milioane euro.
PR Vest
Sprijin pentru IMM / sesiune: 1 - 31 august 2024 / alocare: 43 milioane euro;
Digitalizare IMM / sesiune: august - septembrie 2024 / alocare: 15 milioane euro.
PR Sud-Est
  • Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor / sesiune: 29 mai - 28 iunie 2024 / alocare: 43 milioane euro;
  • Sprijin pentru inovarea si cresterea competitivitatii IMM / sesiune: 28 august - 28 septembrie 2024 / alocare: 87 milioane euro.
  • PR Centru
  • Trecere de la idee la piata - sprijin pentru IMM / sesiune: iunie - noiembrie 2024 / alocare: 9 milioane euro;
  • Dezvoltarea capacitatilor private de CDI / sesiune: iulie - decembrie 2024 / alocare: 13 milioane euro.
PR Nord-Vest
  • Digitalizarea IMM din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest / sesiune: 30 iulie – 7 octombrie 2024 / alocare: 16,7 milioane euro.
  • PR Bucuresti - Ilfov
  • Sprijin pentru cresterea durabila si modernizarea tehnologica a microintreprinderilor / august - septembrie 2024 / alocare: 75 milioane euro.
"Unitatile de cazare, domeniul medical sau productie pot accesa pana la 3 milioane euro - fonduri nerambursabile in Regiunea Sud-Muntenia sau 1,5 milioane euro in Regiunea Sud-Est pentru dezvoltare, extindere si noi investitii prin intermediul Programelor Regionale deschise in aceasta perioada. Incurajam antreprenorii si factorii de decizie din companii sa nu rateze aceste oportunitati, mai ales ca vorbim de un buget considerabil, de peste 500 milioane euro alocat doar IMM, iar cu aceste oportunitati nu ne vom mai intalni in anii urmatori”, a completat Roxana Mircea.
 
5. HG 300/2024 - Sprijin pentru dezvoltarea regionala, prin realizarea de investitii
Autoritate responsabila: Ministerul Finantelor;
Buget anual: 150 milioane euro;
Obiectiv: Dezvoltarea regionala prin realizarea de investitii care asigura echilibrarea balantei comerciale a Romaniei in sectoarele eligibile;
Grant maxim: 57,75 milioane euro (70% - judetul Gorj);
Apel deschis: 27 iulie – 9 septembrie 2024;
Conditie obligatorie: valoarea investitiei sa depaseasca 50 milioane lei (echivalentul a peste 10 milioane euro).
"Este un program mult asteptat, intrucat doar noi, echipa REI, avem in pregatire proiecte de sute de milioane de euro ce cauta sprijin pentru investitii. Ne-am dori sa vedem alocari mai generoase pentru sectoarele de productie, deoarece exista o cerere uriasa pentru sprijin nerambursabil. Avem discutii avansate cu companii din domeniile eligibile si asteptam cu interes deschiderea sesiunii programata pentru finalul lunii iulie”, a mai precizat Roxana Mircea.
Lista sectoarelor de activitate pentru care se acorda ajutoare de stat poate fi consultata aici.
 
6. Start-up Nation 2024
Autoritate responsabila: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT);
Buget total: 446 milioane euro;
Obiectiv: infiintarea a peste 7.000 de IMM si crearea a peste 15.000 noi locuri de munca;
Grant maxim: 50.000 euro (250.000 lei);
Co-finantare: 10%;
Lansare apel: vara 2024.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) va lansa in perioada urmatoare cea de-a patra editie a Start-up Nation, unul dintre cele mai de succes programe de sprijin pentru tinerii antreprenori din Romania. 
Schema a fost impartita in doua subprograme - unul dedicat tinerilor sub 30 de ani si cel de-al doilea - pentru persoanele cu varste intre 30 si 35 de ani sau spre persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca.
Conditie pentru inscriere va fi ca tinerii antreprenori care isi vor dori sa acceseze fondurile puse la dispozitie de MEAT sa urmeze 40 de ore de cursuri antreprenoriale oferite de firme specializate, ce vor fi decontate de stat. Doar dupa absolvirea cursurilor obligatorii solicitantii isi vor putea inscrie proiectul la finantare.
„Incurajam tinerii sa acceseze fondurile puse la dispozitie de MEAT. Editiile anterioare s-au dovedit un succes si vedem firme care au obtinut finantare din primele editii ale programului in plina ascensiune. Daca ati lucrat intr-o companie sau aveti spirit intreprinzator este cea mai buna solutie pentru un start corect in business. Ca element de noutate, in 2024 programul Start-up Nation va finanta si Diaspora, cu sprijin pentru romanii din strainatate care vor sa se intoarca in tara pentru a investi intr-un business”, a declarat Roxana Mircea, Managing Partner REI Grup.
 
7. Femeia Antreprenor 2024
Autoritate responsabila: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT);
Buget total: 200 milioane lei (aprox. 40 milioane euro);
Grant maxim: 200.000 lei / proiect (aprox. 40.000 euro / proiect);
Co-finantare: min. 5%;
Lansare apel: vara 2024.
O noua editie a programului „Femeia antreprenor” va fi lansata in perioada urmatoare de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT), ca parte a strategiei autoritatilor de a impulsiona dezvoltarea mediului de afaceri din tara noastra.
Spre deosebire de Start-up Nation, programul „Femeia Antreprenor 2024” va avea o grila de punctaj stricta, unde vechimea calitatii de actionar in firma, valoarea contributiei la investitie, durata mentinerii locului de munca, societatea sa fie administrata de o femeie sau profitabilitatea business-ului in anii 2021 si 2022 vor fi esentiale pentru un punctaj cat mai ridicat, astfel ca accesul la finantare va fi ceva mai riguros.
"Conditie pentru a putea accesa fonduri nerambursabile prin programul Femeia Antreprenor in 2024 este ca aplicantul sa obtina cel putin 50 de puncte, conform grilei pusa la dispozitie de autoritati, insa noi recomandam proiecte cu punctaj maxim, de 100 de puncte, pentru a putea spera la finantare. Competitia pe programele de finantare puse la dispozitie de autoritati s-a acutizat in ultimii ani, iar experienta pe fonduri ne-a aratat ca un proiect complet si cu punctaj care tinde spre maxim are sanse mult mai mari, indiferent de complexitatea lui sau inovatia pe care ar putea sa o aduca pe piata”, a mai precizat Roxana Mircea.
 
Programele de Dezvoltare Rurala – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Potrivit calendarului pentru acest an, din perioada martie-noiembrie 2024,  Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are o alocare de 1,4 miliarde euro pentru interventiile din PS 2023-2027 si peste 230 milioane euro pentru masurile din PNDR 2014-2020.  
Vom enumera principalele axe cu bugete mai mari:
Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” - achizitia de utilaje de catre fermele vegetale care pot obtine pana la 1,5 milioane euro cu 90% finantare. Ghidul final a fost publicat pe 7 iunie / lansare apel: in curand / alocare: cca. 200 milioane euro.
● DR - 16  / Investitii in sectorul de legume si/sau cartofi / iunie-iulie 2024 / alocare: 150 milioane euro;
● DR - 23 / Investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii unor produse alimentare si produse transformate, altele decat cele prevazute in Anexa 1 a Tratatului de Functionare a Uniunii Europene / iunie-iulie 2024 / alocare: 150 milioane euro;
● DR - 24 / Investitii in tehnologii forestiere care imbunatatesc rezilienta si valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere / iunie 2024 / 86 milioane euro;
● DR - 29 / Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole / iunie 2024 / 150 milioane euro.  
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
viarom
Acvatot 2019
SSAB
Ubitech
SIGM
konsent
MAKITA
rigips
concelex
quadratum
DRS
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
CDS
ELECTROGRUP
theda mar
strabag nivel 1
BogArt
VEGO
ness project
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<