Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Sierra Quadrant: Plus 28% la firmele de constructii care si-au suspendat activitatea
Sierra Quadrant: Plus 28% la firmele de constructii care si-au suspendat activitatea
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 20 Oct 2021 10:08
Peste 100.000 de firme din Romania se afla, in prezent, intr-o situatie de risc, pe fondul cresterii semnificative a costurilor operationale, extinderii blocajului financiar, accesului tot mai dificil la finantare si accentuarii neincrederii in relatiile de business, avertizeaza Sierra Quadrant, intr-o analiza privind starea economiei romanesti in pragul iernii.
Scumpirea carburantilor si cresterea tarifelor la energie si gaze au accentuat si mai mult problemele financiare, in primul rand in zona IMM-urilor slab capitalizate, vulnerabile la criza.
73.365 de firme au intrat in acest an in insolventa, si-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate sau radiate, cu 13.398 mai multe decat in anul trecut. Datele, prezentate de Registrul Comertului, vin sa confirme estimarile facute de Sierra Quadrant la inceputul anului. Cele mai multe probleme au fost inregistrate in comert, constructii si industria prelucratoare, trei dintre cele mai importante motoare ale economiei.
Numarul firmelor din comert intrate in insolventa, la nivelul lunii august, era mai mare cu 7,61% fata de anul precedent. 11.577 de firme din acest sector au fost radiate, cu 33,1% mai multe decat in 2020, iar 5864 au fost dizolvate, cu 18,7% peste nivelul din august 2020.
In sectorul constructiilor, numarul firmelor radiate a crescut cu aproape 30%, la 3926, iar cel al companiilor dizolvate cu 7,16% la 1826. Pe fondul problemelor economice, 593 de firme de constructii si-au suspendat activitatea, cu 28% mai multe decat in 2020, iar 640 au intrat in insolventa, cu 12,2% peste nivelul din anul trecut.
In industria prelucratoare, numarul societatilor radiate a crescut cu 31%, la 3386, iar cel al firmelor dizolvate s-a majorat cu 12,67%, la 1690. 564 de companii si-au suspendat activitatea iar alte 484 au intrat in insolventa.
Cresterea fara precedent intr-un termen atat de scurt a costurilor operationale, pe fondul scumpirii carburantilor, energiei electrice, gazelor, transportului, materialelor de productie la care se adauga si deprecierea cursului euro vin sa creeze dificultati majore majoritatii companiilor din Romania, cu efecte directe in scaderea productiei si a vanzarilor.
Pe fondul problemelor operationale, blocajul financiar din economie s-a accentuat semnificativ, depasind, in prezent, 320 de miliarde de lei, un nivel fara precedent in ultimii 10 ani, se precizeaza in document.
Durata medie de plata a facturilor a crescut la 145 de zile, fata de 120 zile in 2020 iar 58% dintre reprezentantii companiilor din Romania afirma ca mai au fonduri disponibile numai pentru 1-2 luni. Pe de alta parte, tot mai multi investitori nu mai au incredere sa dezvolte afaceri avand in vedere valul 4 al pandemiei si scaderea abrupta a consumului.
Neincrederea, scaderea apetitului pentru business sunt precum un cancer pentru economie. Din pacate vedem tot mai multi investitori care n-au incredere sa dezvolte afaceri, sa contracteze produse si servicii, sa accepte plata la termen. Iar daca banii nu circula in economie, daca nu se deschid relatii de afaceri, efectele le vom simti cu totii', a afirmat Ovidiu Neacsu, asociat coordonator Sierra Quadrant
Potrivit acestuia, tot mai multe companii incep sa ceara avansuri financiare tot mai mari la lucrarile efectuate si, poate cel mai grav, sa rezilieze contracte aflate in derulare.
Potrivit analistilor, o redeschidere a apetitului pentru afaceri ar putea aparea la inceputul anului viitor daca inflatia se va tempera iar accesul la creditare nu va fi limitat.
Reticenta companiilor in a deschide noi linii de business s-a accentuat in acest trimestru si risca sa se extinda in urmatoarele 6 luni, pe fondul provocarilor generate de sezonul rece. O dezghetare a apetitului pentru business vedem abia in primavara anului viitor. Perspectiva s-ar putea concretiza daca, de exemplu, inflatia se va tempera in lunile urmatoare si daca accesul la creditare nu va fi limitat. Mai sunt si alti factori importanti precum nivelul cursului valutar, atragerea fondurilor UE si limitarea cresterii costurilor de finantare.
Iarna lui 2021 va fi cea mai dificila perioada economica prin care va trece economia romaneasca de la precedenta criza economica. Scumpirile la carburanti, gaze, energie, scaderea consumului, cresterea costurilor de finantare si scaderea apetitului pentru business vor face ca, pentru multe firme, trecerea in 2022 sa fie o adevarata misiune imposibila.
Dincolo de cele peste 70.000 de firme care au pus lacat pe usa pana acum, ne asteptam ca numarul firmelor in dificultate sa creasca cu cel putin 30.000. In cel mai negru scenariu, in care efectele pandemiei COVID se vor afla in prim-plan, nu este exclus ca numarul companiilor care vor dezarma in fata crizei sa depaseasca 150.000 la finele lunii februarie 2022.
Expertii de la Sierra Quadrant explica, in context, ca restructurarea afacerilor cu probleme, in scopul prevenirii falimentului si a blocajelor pe lanturile economice, devine cuvantul de ordine in aceasta iarna.
Gradul de dependenta intre companiile din Romania este foarte ridicat, iar salvarea unei singure firme, prin mecanisme de preventie, va avea efecte pozitive pe tot lantul comercial. Estimam ca restructurarea preventiva ar putea duce la salvarea a cel putin 500 de mii de locuri de munca.
Companiile, indiferent de marime, trebuie sa isi monitorizeze mai atent numerarul si cheltuielile si sa incerce sa reduca durata medie de incasare a creantelor, care sa fie transpusa proportional catre scaderea termenelor de plata a furnizorilor, considera Ovidiu Neacsu.
Sunt, insa, tot mai multe companii are au "invatat" lectiile acestei perioade si au cautat solutii de restructurare intelegand ca nu este obligatoriu ca o companie cu probleme sa fie dusa in insolventa.
Vestea buna este ca tot mai multe companii au inteles si au invatat lectiile acestei perioade. Au cautat solutii de restructurare, au apelat la expertiza firmelor de profil si au inteles ca nu este obligatoriu sa iti duci firma in insolventa cand ai o problema. Poti apela la solutii alternative, precum concordatul preventiv. Procedura de concordat preventiv se prezinta ca o alternativa pentru firmele aflate intr-o situatie financiara dificila pe care doresc sa o redreseze, fara a impacta relatiile cu partenerii comerciali si pentru creditorii care doresc sa-si recupereze creantele detinute impotriva acestor debitori, in cadrul unei proceduri cu un grad de control asupra mecanismelor de protectie a intereselor economice.
Cele mai multe companii care au apelat la concordatul preventiv au fost din sectoare precum servicii, imobiliare, industrie, HORECA si transporturi, in general din sectoarele afectate de restrictiile impuse pe fondul pandemiei.
Sierra Quadrant este specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu. Printre dosarele semnificative gestionate in prezent de companie se afla Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), CET SA Bacau, Letea SA Bacau, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA si GA-PRO-CHEMICALS S.A.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
noark
MAKITA
strabag nivel 1
CDS
ness project
theda mar
viarom
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
rigips
siniat
EDIT-Structural
Ubitech
concelex

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander