Agenda Constructiilor
Marti, 25 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - BREC: 95.000 mp de birouri s-au tranzactionat in Bucuresti in primul trimestru
BREC: 95.000 mp de birouri s-au tranzactionat in Bucuresti in primul trimestru
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 16 Mai 2024 11:30
Piata de birouri din Bucuresti a atins un punct de echilibru in T1 2024, dupa o serie de ani volatili. Beneficiind de un efect de propagare din anul anterior, activitatea totala de tranzactionare a atins 95.000 mp. Cererea noua si relocarile au reprezentat 35%. Tranzactiile au fost dominate de renegocieri si prelungiri, principalii factori fiind cresterea chiriilor din cauza indexarilor, oferta limitata de noi proiecte, precum si volatilitatea economica. Acestea au motivat corporatiile sa evite implementarea initiala a CAPEX si un proces de relocare, care necesita eforturi financiare si de project management sporite. Acestea au fost principalele concluzii ale conferintei BREC ”The New Design of Work”, care a analizat tendintele actuale pe piata de birouri. 
Rata de neocupare a scazut usor la un nivel de 14,3%. Un aspect important de mentionat este diferenta majora dintre zone, astfel ca zonele competitive precum Floreasca - Barbu Vacarescu si zona centrala inregistreaza rate sub 7%, in timp ce in zone fara metrou precum Baneasa sau Pipera Nord rata de neocupare depaseste 20%. In acest sens vedem o tendinta de reconvertire a proiectelor de birouri care nu mai corespund standardelor actuale ale chiriasilor in proiecte hoteliere, rezidentiale sau medicale.
“Pentru noi inceputul de an a fost unul foarte dinamic. In cazul nostru, cresterea vine si din faptul ca am devenit parte din CPI Property Group – unul dintre cei mai mari jucatori din industria de real estate din Europa, si acest lucru a insemnat ca, pe langa portofoliul detinut de Immofinanz in Romania, anul trecut s-a realizat si integrarea platformei S-Immo. In acest moment detinem un portofoliu consolidat de peste 365.000 mp in cladiri de birouri amplasate in principalele hub-uri office din Bucuresti. Din punct de vedere al activitatii de leasing, am inchis primul trimestru cu rezultate foarte bune. Pana in acest moment am reusit sa securizam peste 22.000 mp in portofoliul local de birouri, in proiecte precum myhive S-Park, IRIDE Park sau myhive Metroffice”, a spus in cadrul evenimentului Andreea Cotiga, Head of Leasing Office, CPI Property Group Romania. 
Cele mai active industrii care au tranzactionat spatii de birouri in T1 au fost IT&C si BPO/Shared Services. Chiria prime este de 21 Euro/mp, media situandu-se intre 16 si 20 Euro/mp. 
Stocul total modern a ramas la 3,4 milioane de mp, fara nicio livrare in primul trimestru. Blocajul urbanistic afecteaza piata de birouri din Capitala, cu doar un proiect in dezvoltare: AFI Loft – 16.000 mp. Varsovia, cu o populatie comparabila Bucurestiului, are un stoc modern ce depaseste 6 milioane de mp si proiecte de birouri in dezvoltare de 250.000 mp, conform datelor CBRE. 
"Hagag este, la acest moment, unul dintre cei mai flexibili dezvoltatori din piata locala. Si ma refer aici la capacitatea noastra de a ne adapta si de a ne regandi strategiile si modelele de business in functie de cerere si de nevoile pietei. Iar daca in prezent oferta proprietarilor de spatii de birouri, respectiv a operatorilor de centre de afaceri se concentreaza pe spatii conventionale si birouri servisate – in sensul in care sunt acoperite zonele de inchiriere pe termen lung si scurt, noi luam in considerare sa venim in intampinarea chiriasilor cu un model nou care sa raspunda si cererii pentru inchirieri pe termen mediu”, a declarat Ana-Maria Nemtanu, Leasing Director, Hagag Development Europe. 
Dupa o perioada plina de provocari, se intrevad premize sanatoase pentru sectorul de co-working. Dezvoltarea acestui sector a inceput acum opt ani, astazi ajungand la o suprafata de 70.000 de mp in Bucuresti, cu o rata de ocupare de 75%. Sunt prezente atat branduri internationale cat si locale precum Regus (11 centre), Spaces (3 centre), MindSpace (2 centre), The One (2 centre), H Private (1 centru), myhive cowork (1 centru), Hotspot (2 centre),  aSpace (6 centre), Flash Office (2 centre), DBH (1 centru). Primul trimestru a adus si un jucator nou pe piata – Betahaus. 
”Pandemia si schimbarea modului de lucru, raportarea ESG, inflatia si cresterea costurilor, precum si blocajul urbanistic sunt principalii factori care influenteaza piata de birouri bucuresteana in 2024. Chiar daca tendinta este spre reducerea spatiilor, chiriasii acorda o atentie sporita calitatii mediului de lucru, precum si reducerii amprentei de carbon, avand in vedere obligativitatea raportarii nefinanciare ESG din 2025. In contextul reducerii spatiilor, operatorii de coworking devin un factor important in modelul de business al cladirilor de birouri moderne, oferind flexibilitate si facilitati ce nu pot fi asigurate de proprietari”, spune Despina Ponomarenco, Presedinta BREC. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Acvatot 2019
siniat
MAKITA
EDIT-Structural
BogArt
konsent
theda mar
noark
Ubitech
leviatan
strabag nivel 1
ness project
quadratum
concelex
viarom
CDS
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander