Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Februarie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - COLLIERS: 350.000 mp de spatii rezidentiale au fost autorizate in iulie, in Bucuresti
COLLIERS: 350.000 mp de spatii rezidentiale au fost autorizate in iulie, in Bucuresti
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 22 Nov 2022 13:15
Luna iulie a marcat pe piata rezidentiala din Bucuresti un record al ultimilor 14 ani in ceea ce priveste suprafata totala utila autorizata, de 350.000 de metri patrati, ceea ce echivaleaza cu aproape 7.000 apartamente, arata datele Colliers. Cresterea puternica a suprafetelor autorizate in trimestrul al treilea a anulat scaderea din prima parte a anului, astfel ca la noua luni sunt inregistrate cu doar 1% mai putine unitati autorizate, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
„Daca in prima jumatate a anului, in Bucuresti, autorizatiile au scazut cu o treime fata de anul trecut, trimestrul al treilea a adus cresteri importante. Numarul record de metri patrati autorizati nu inseamna insa ca toate aceste proiecte se vor si construi, dar reprezinta o masura a increderii pe care dezvoltatorii o au in piata rezidentiala. Numarul locuintelor livrate astazi depinde de numarul santierelor deja incepute si de cererea de locuinte din trecut, pe cand autorizatiile depind de cererea de locuinte din prezent, de increderea in viitor, si intr-o mare masura si de procesul administrativ. Astfel, anul acesta ne asteptam in continuare la un record de livrare, chiar daca cererea s-a inscris pe un trend descendent incepand cu luna martie”, puncteaza Gabriel Blanita, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers Romania.
Pentru comparatie, in 2019 si in 2020, in Bucuresti media lunara a suprafetei autorizate a fost de 127.000 de metri patrati, echivalentul a aproape 2.500 apartamente, pe cand in 2021 suprafata autorizata medie lunara a crescut la 139.000 de metri patrati, echivalentul a aproape 2.800 apartamente. In primele noua luni ale acestui an, pe fondul revenirii puternice din trimestrul al treilea, media lunara a suprafetelor autorizate a crescut la 156.000 de metri patrati sau echivalentul a aproape 3.100 apartamente.
In Ilfov, in primele noua luni ale anului, suprafata autorizata a scazut cu 6% fata de perioada similara a anului trecut, trendul fiind invers fata de Bucuresti, in sensul ca prima jumatate a anului a adus o crestere de aproape 10% a suprafetelor autorizate, iar trimestrul al treilea a adus scaderi. Clujul a inregistrat o crestere de 4% a suprafetei autorizate pentru cladiri rezidentiale in primele noua luni din an, in Iasi s-a inregistrat o crestere de 3%, iar in Timisoara suprafetele autorizate au scazut cu 5% in aceasta perioada.
„Desi situatia autorizatiilor s-a imbunatatit semnificativ fata de prima parte a anului, ne asteptam ca ritmul livrarilor din anul urmator sa incetineasca, pe fondul scaderii cererii, plus ca si costurile de constructie se mentin ridicate, aspect ce contribuie la o precautie suplimentara din partea dezvoltatorilor. Pipeline-ul consistent de proiecte autorizate face insa foarte putin probabil un soc in zona ofertei in perioada urmatoare. Cu toate acestea, o mai buna predictibilitate si transparenta in ceea ce priveste situatia planurilor urbanistice ar contribui semnificativ la detensionarea pietei imobiliare si la atenuarea variatiilor ample cu care ne-au obisnuit ultimii ani .Deoarece ciclul de dezvoltare al unui proiect se intinde pe o durata medie de 3-5 ani, predictibilitatea este unul din cei mai importanti factori in asigurarea finantarii, mai ales intr-un mediu in care dobanzile continua sa creasca”, completeaza Gabriel Blanita.
Dezvoltatorii din segmentul rezidential raman interesati cu precadere de zonele din afara Bucurestiului, unde oferta de terenuri este mai consistenta, preturile sunt mai mici si autorizatiile se obtin in general cu mai putine dificultati, mai arata datele Colliers. Cresterea dobanzilor, inflatia care diminueaza puterea de cumparare, dar si cresterea costurilor de constructie se adauga la incertitudinile care afecteaza perspectivele pe termen scurt. Cu toate acestea, primele noua luni ale anului au adus o crestere a volumului de constructii rezidentiale cu cca. 5%, pe cand valoarea acestor lucrari a crescut cu peste 30%, ceea ce ilustreaza cresterea costurilor pe acest segment.
Un alt aspect important de urmarit vizeaza modificarile legislative pe partea de taxe, in special avand in vedere situatia fiscala dificila cu care se confrunta statul roman. Impozitele pe proprietati urmeaza sa creasca de la 1 ianuarie 2023, in timp ce legislatia privind TVA-ul se modifica pentru a deveni mai putin favorabila achizitionarii de proprietati rezidentiale. Acest lucru ar trebui, de asemenea, sa aiba un impact negativ asupra vanzarilor de locuinte.
 
MESENBURGman and machineVideoConfAC-iulTERAPLASTALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A ap─ârut editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2022!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 171 (Noiembrie-Decembrie 2022)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
FRONTALE
CELCO 2020
BALTIC
ERBASU CONSTRUCT
hilti
MAKITA
BMI_Icopal
leviatan
rigips
Acvatot 2019
leviatan
viarom
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023