Agenda Constructiilor
Luni, 21 Iulie 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - PORR Romania accelereaza marile santiere, de la porturi la autostrazi
PORR Romania accelereaza marile santiere, de la porturi la autostrazi
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 21 Iul 2025 06:25
PORR Romania accelereaza dezvoltarea infrastructurii de transport, cu proiecte in derulare pe toate segmentele majore - rutier, feroviar si fluvial. De la modernizarea portului Constanta si constructia primului port realizat de la zero la Giurgiu, pana la reabilitarea liniilor de tramvai din Capitala si executia lotului 4 al autostrazii Sibiu - Pitesti, compania este implicata in obiective strategice pentru mobilitatea nationala. In ciuda provocarilor economice si a presiunilor bugetare, PORR mizeaza pe continuitatea investitiilor publice si pe potentialul de transformare al sectorului prin digitalizare, tehnologii verzi si cresterea competentelor interne. Cu o cifra de afaceri de 2,4 miliarde lei in 2024 si estimari moderate pentru 2025, compania se adapteaza unui climat instabil, dar ramane optimista cu privire la perspectivele pietei si rolul sau in construirea infrastructurii de maine. In cele ce urmeaza, Ana Maria Dolgae, CFO PORR Romania, se refera la lucrarile derulate in prezent si la provocarile cu care compania se confrunta la momentul actual.
 
- La ce proiecte de infrastructura de transport lucrati in aceasta perioada si in ce stadiu executie se afla acestea?
- In acest moment, desfasuram lucrari de intretinere a infrastructurii rutiere si pietonale pe Aeroportul International "Henri Coanda". De asemenea, suntem responsabili cu sistematizarea suprafetei de miscare a AIHCB in vederea cresterii capacitatii operationale si asigurarii conformarii cu prevederile Reg. 139/2014-Etapa I. In zona de lucrari portuare, doua loturi din cele trei ale proiectului "Modernizarea si dezvoltarea capacitatii portului Constanta - dezvoltarea infrastructurii portuare in zona A, Mol II-S Port Constanta Sud" au fost finalizate si receptionate, iar lucrarile la cel de-al treilea lot se afla in desfasurare. In plus, proiectul "D.A.N.U.B.E. - Retea de acces la Dunare - Deblocarea circulatiei in Europa prin dezvoltarea in Romania a unei infrastructuri de porturi TEN-T de inalta calitate in conditii economice optime - Port Giurgiu", unul pe care suntem mandri sa ni-l trecem in portofoliu pentru ca este primul port construit de la zero de catre PORR Romania, a fost predat beneficiarului la inceputul lunii iulie.
Pe zona de infrastructura rutiera, avem investitii importante in derulare: pentru lotul 4 al autostrazii Sibiu Pitesti, progresul fizic raportat de colegii nostri la inceputul lunii iunie depasise 73%, motiv sa fim increzatori ca termenul de finalizare din februarie 2027 va fi devansat. La varianta ocolitoare Buftea s-au incheiat studiile necesare pentru partea de proiectare. Toate avizele au fost obtinute si ne apropiem de finalizarea proiectarii (proiectul tehnic pentru obtinerea autorizatiei de construire a fost depus si se afla in analiza la beneficiar). In prezent, se lucreaza la proiectul tehnic si la detaliile de executie. Organizarea de santier este gata si, din luna iunie, colegii nostri sunt complet functionali in acest punct de lucru.
Semnalul de start s-a dat si pentru reabilitarea celor trei linii de tramvai din Capitala, incredintate spre proiectare si executie companiei PORR Romania. Colegii nostri au inceput executia la obiectivul "Servicii de proiectare, asistenta tehnica din partea proiectantului si lucrari de executie reabilitare sistem rutier - Lot 11, Reabilitare sistem rutier pe Bulevardul Expozitiei, Strada Aviator Popisteanu, Strada Putul lui Craciun, Strada Dornei si Strada Clabucet". Suntem in stadii avansate ale proiectarii pentru obiectivul "Servicii de proiectare, asistenta tehnica din partea proiectantului si lucrari de executie reabilitare sistem rutier - Lot 1 Reabilitare sistem rutier pe Bd. Th. Pallady, Bd. 1 Decembrie 1918, Bd. Basarabia, Calea Calarasilor, Bd. Corneliu Coposu, inclusiv Bucla Complex Titan". Pentru obiectivul "Servicii de proiectare, asistenta tehnica din partea proiectantului si lucrari de executie reabilitare sistem rutier - Lot 16 - Reabilitare sistem rutier pe Bulevardul Timisoara intre Str. Valea Cascadelor si terminal CET Vest", s-a obtinut recent avizul CTE favorabil din partea Primariei Municipiului Bucuresti si urmeaza emiterea autorizatiei de constructie si a ordinului de incepere a lucrarilor.
Pe zona de infrastructura feroviara, dupa "Modernizarea infrastructurii de cale ferata dintre statiile CF Bucuresti Nord - Jilava - Giurgiu Nord - Giurgiu Nord Frontiera, Lot 2", finalizata in 2024, ne-a fost incredintat un alt proiect major de infrastructura feroviara, respectiv Lotul 5 al liniei de cale ferata Craiova - Drobeta-Turnu Severin - Caransebes. Desfasuram, de asemenea, diverse proiecte de infrastructura in vestul si centrul tarii, iar in sudul si sud-estul Romaniei am realizat si cateva proiecte importante de retele de apa si canalizare.
 
Port Giurgiu
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in prima jumatate a acestui an si ce estimari aveti pentru urmatoarele 6 luni si in perspectiva anului 2030?
- In primele sase luni din 2025 si inca din trimestrul 4 al anului 2024, activitatea de constructii a fost influentata de o serie de factori economici, sociali si politici si a crescut moderat, sustinuta in special de sectorul de infrastructura publica. Instabilitatea geopolitica la nivel global si cea politica la nivel local, dar si nivelul ridicat al deficitului bugetar, impreuna cu repercusiunile economice aferente se reflecta in toate domeniile de activitate. In zona constructiilor, am remarcat o scadere usoara a volumului de proiecte licitate care sunt de interes pentru compania noastra, dar si intarzierea din partea beneficiarilor publici a inceperii unor proiecte deja contractate. Aceasta evolutie se reflecta in activitatea noastra printr-o cifra de afaceri simtitor mai redusa comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Este de urmarit ce se va intampla in urmatoarele sase luni prin prisma provocarilor legate de costuri, cresteri de taxe, disponibilitatea fortei de munca si a modificarilor legislative cu impact major preconizate, si care va fi impactul economic. Investitiile in infrastructura sunt, insa, un important motor al economiei si al redresarii economice, iar sectorul constructiilor a avut cresteri in toata perioada recenta, in ciuda factorilor negativi mentionati anterior. De aceea, avem increderea ca piata constructiilor se va dezvolta sustinut in perioada urmatoare, iar compania noastra va avea in continuare privilegiul de a contribui la aceasta evolutie. Continuam, de asemenea, sa investim in dezvoltarea profesionala a colegilor nostri si ne asiguram ca invatam cat mai mult unii de la ceilalti, avand in vedere varietatea de proiecte pe care le executam. In felul acesta, echipele noastre se pot adapta usor la orice provocare cu care ne confruntam. 
 
- Cum vedeti evolutia investitiilor in infrastructura in 2025 si cum credeti ca se va dezvolta acest sector pe termen scurt si mediu?
- Investitiile in infrastructura sunt un motor economic important si esential in redresarea economica. Am observat, din experienta noastra in ultimii 5 ani, ca nivelul de implicare a autoritatilor in desfasurarea si finalizarea proiectelor publice de infrastructura este extrem de ridicat, asadar este evidenta prioritatea majora pe care o reprezinta aceste proiecte. In plus, Romania are in continuare o pozitie geopolitica strategica in Uniunea Europeana, iar dezvoltarea rutelor logistice din regiunea noastra va ramane o prioritate pe termen lung. Avand in vedere aceste aspecte, suntem increzatori ca, pornind de la premisa unei stabilitati politice, sectorul constructiilor va cunoaste si in continuare o dezvoltare sustinuta.
 
- Ce solutii considerati ca exista pentru acoperirea sumelor necesare finalizarii marilor proiecte de infrastructura de transport? De ce nu se poate lua in considerare posibilitatea de parteneriate public-private, in acest moment?
- Din experienta proprie, toate proiectele de infrastructura majora la care am lucrat si lucram au fost si sunt finantate corespunzator, iar facturile noastre au fost si sunt achitate la termen. In ceea ce priveste parteneriatul public - privat, legislatia actuala din Romania nu ofera un cadru practicabil pentru partea contractuala privata. Consideram ca aceasta legislatie ar trebui revizuita impreuna cu mediul de afaceri pentru a se putea ajunge la o forma care sa fie atractiva pentru investitorii privati.
Cel mai mare impediment il reprezinta momentan deficitul bugetar major, care trebuie corectat rapid. In lipsa unor masuri coerente si care sa genereze corectii vizibile, exista, evident, riscul suspendarii finantarilor europene. De aceea, ramane de vazut efectul pe care il va avea pachetul de masuri fiscal-bugetare ce va fi prezentat si posibil si legiferat in aceasta luna. Dincolo de asta, problemele deja cunoscute ale instabilitatii legislative si birocratiei excesive pot incetini, ca si pana acum, ritmul de absorbtie al fondurilor europene.
 
Autostrada Sibiu-Pitesti, lot 4
 
- Ce alte provocari intampinati in activitate, in prezent, in industria constructiilor?
- In afara provocarilor mentionate deja in raspunsurile anterioare, printre provocarile industriei constructiilor as mentiona, in continuare, forta de munca insuficienta, volatilitatea preturilor pentru materialele de constructii si, mai nou, si instabilitatea cursului valutar leu-euro. O alta provocare importanta este reprezentata de tot ce tine de obiectivele de decarbonizare si circularitate a materialelor in constructii. Este imperios necesar ca toate industriile, inclusiv cea a constructiilor, sa devina mult mai prietenoase cu mediul, insa aceasta transformare vine cu niste costuri semnificative. De aceea, e nevoie de o solidaritate sustinuta in indeplinirea obiectivelor stabilite la nivel european pe intreg lantul valoric de productie si, in egala masura, si din partea autoritatilor si clientilor publici si privati.
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Directiile majore care contureaza lumea in care traim, definesc societatea contemporana si determina evolutia sectorului european al constructiilor raman aceleasi, chiar si intr-un context national si mondial plin de provocari. Ele sunt cunoscute drept 4D si includ schimbarile Demografice, Decarbonizarea, Deglobalizarea si Digitalizarea. Abordarea strategica a PORR, definita prin sintagma "Crestere inteligenta prin Green si LEAN", inglobeaza angajamentul nostru spre construirea unei lumi mai bune. Astfel, avem un plan ambitios pe care am inceput deja sa il aplicam de cativa ani in vederea decarbonizarii si cresterii semnificative a circularitatii materialelor folosite in proiectele noastre. In plus, suntem dedicati conceptului LEAN, care se aplica deja in toate proiectele noastre mari si nu numai, fapt ce ne ajuta sa eficientizam modul de lucru, costurile, dar si sa scurtam durata de executie a proiectelor.
Digitalizarea e un pilon principal in strategia noastra viitoare. Avem o echipa care lucreaza de cativa ani deja la implementarea unor tehnologii inovatoare in constructii, pe care le-am folosit si le folosim in multe dintre proiectele noastre. Asta a presupus, bineinteles, si investitia in achizitia de echipamente de ultima generatie (de exemplu, drone si utilaje de constructie dotate cu senzori de masurare si monitorizare), pe care intentionam sa o continuam intr-un ritm sustinut. Prezenta noastra pe scena digitalizarii mondiale a sectorului constructiilor a beneficiat de recunoastere la finalul anului trecut prin obtinerea unui prestigios premiu in finala competitiei internationale openBIM Awards. Insa toate acestea ar fi demersuri sterile, daca nu am investi la fel de mult si in dezvoltarea colegilor nostri. Pentru a atinge obiectivele complexe si ambitioase pe care le avem si pentru a tine pasul cu ritmul fara precedent al inovarii si digitalizarii, ne concentram pe investitia in programe de training si certificare pentru angajati, care sa ii pregateasca pentru viitorul inovator Green si LEAN pe care l-am planificat.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE-IULIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 191 (Iunie-Iulie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
KADRA
MAKITA
EURO BUILD
GEWISS
strabag nivel 1
Daikin
CONCEPT STRUCTURE
AED
MCA
Arduro
Ubitech
Acvatot 2019
TECNIC
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
theda mar
SIGM
BogArt
noark
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
Eco Garden Construct
SSAB
CDS

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
 

Tamplarie aluminiu Termopan Salamander Pereti cortină Tâmplărie din aluminiu urmarirea comportarii in timp a constructiilor