Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ARIC: Proiectele majore de spitale, o provocare pentru inginerii consultanti romani
ARIC: Proiectele majore de spitale, o provocare pentru inginerii consultanti romani
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 18 Dec 2023 06:05
Contractele noi pentru constructia de spitale majore, care vor fi dezvoltate in anii urmatori, reprezinta o provocare pentru inginerii si supervizorii romani de santiere, avand in vedere faptul ca in Romania nu s-au mai construit cladiri atat de mari, a declarat ing. Dinu Popescu, presedintele Asociatiei Romane a Inginerilor Consultanti (ARIC), cu prilejul participarii sale la conferinta "Italy & Romania: Building Together - Health Infrastructure", ce a avut loc in luna noiembrie la Bucuresti. Reprezentantul inginerilor consultanti a facut apel la oficialii din cadrul Ministerului Sanatatii, prezenti la eveniment, sa fie foarte atenti la criteriile de eligibilitate stipulate in licitatiile pe care le organizeaza pentru atribuirea serviciilor de consultanta tehnica si supervizare de santier.
"Avem 24 de societati membre in ARIC, de proiectare si consultanta, cu scopul declarat de promovare si dezvoltare a activitatii de consultanta in Romania, dar nicio companie italiana nu s-a afiliat organizatiei noastre, desi sunt suficiente care lucreaza la noi in tara. Membrii nostri sunt atat proiectanti, cat si supervizori. In ceea ce priveste contractele noi, pentru constructia de spitale majore, acestea reprezinta o provocare pentru asociatia noastra, avand in vedere faptul ca in Romania nu s-au mai construit cladiri atat de mari si chiar ii rog pe beneficiari, Ministerul Sanatatii sau cine organizeaza licitatiile, sa aiba grija la conditiile pe care le vor pune pentru eligibilitatea companiilor care pot participa pentru atribuirea serviciilor de supervizare si dirigentie de santier, pentru ca s-ar putea sa nu avem acces pe piata, desi este obligatoriu ca dirigentia de santier sa fie asigurata de specialisti autorizati la noi in tara", a declarat ing. Dinu Popescu, presedintele ARIC. 
Apropo de PPP-uri, specialistul a precizat ca acest tip de parteneriat nu este functional in Romania, in acest moment, desi este reglementat. "Parteneriatul public-privat nu poate avea succes, in opinia mea, din cauza unui singur lucru: avem privatul, avem publicul, dar nu exista parteneriatul. Pana cand acestea nu se vor modifica, va fi greu de implementat acest tip de proiect. Noi si membrii asociatiei noastre am facut foarte multe recomandari in aceste sens, dar legile s-au lansat pe piata fara a se tine cont de observatiile noastre. Exista si probleme de impartire a responsabilitatii in contracte, dar statul paseaza majoritatea riscurilor pe umerii antreprenorilor, supervizorilor sau proiectantilor. In ceea ce priveste digitalizarea, este foarte importanta, dar nu trebuie sa uitam ca activitatea de proiectare, management, supervizare si consultanta se face de catre specialisti. De acesti oameni este nevoie, dar este un deficit foarte mare de experti pe piata de constructii din Romania", a mai precizat ing. Dinu Popescu.
***
Conferinta de follow-up a misiunii 2022 pentru infrastructuri ICE-OICE-ANCE-ANIE in Romania, intitulata "Italy & Romania: Building Together - Health Infrastructure", s-a desfasurat la Bucuresti la mijlocul lunii noiembrie 2023 si a fost organizata de ITA - Agentia Italiana de Comert Exterior, cu coordonarea Ambasadei Italiei la Bucuresti, in colaborare cu Camera de Comert Italiana pentru Romania si Confindustria Romania. Douazeci de companii italiene, o parte din ele deja operative in Romania, au purtat un dialog deschis cu societatile si asociatiile romanesti active in domeniul structurilor sanitare. Delegatia italiana a fost condusa de Vincenzo Ercole Salazar Sarsfield - Coordonatorul pentru promovarea in strainatate a sectorului infrastructurii si marilor proiecte, din cadrul Ministerului Italian pentru Afaceri Externe si Cooperare Internationala, si coordonata de asociatiile italiene de referinta, ANCE - Asociatia Italiana a Societatilor de Constructie, OICE - Asociatia Organizatiilor Italiene de Inginerie, Design, Arhitectura si Consiliere Tehnico-Economica si ANIE - Federatia Italiana a Companiilor din Sectorul Electronic si Electrotehnic. Publicatia Agenda Constructiilor a fost partener media al evenimentului.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
EDIT-Structural
siniat
strabag nivel 1
theda mar
concelex
rigips
Ubitech
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
ness project
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
CDS
viarom
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander