Agenda Constructiilor
Joi, 01 Mai 2025
ABONARE REVISTE
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Artichouse: Apetitul beneficiarilor pentru case cu arhitectura in stil nordic s-a dublat
Artichouse: Apetitul beneficiarilor pentru case cu arhitectura in stil nordic s-a dublat
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 21 Mar 2025 12:35
Interesul romanilor pentru casele cu arhitectura in stil nordic este in continua crestere, conform unui studiu realizat de reprezentantii Artichouse Romania, care precizeaza ca, dupa pandemie, numarul romanilor orientati catre case cu arhitectura scandinava s-a dublat fata de inceputul anului 2020. Principalele motive care stau la baza acestei tendinte sunt dorinta de a locui intr-o casa realizata din materiale naturale (in special lemn), atentia la design minimalist si nevoia de a obtine un spatiu care ofera caldura, confort si o conexiune autentica cu natura.
In Romania, 78% dintre respondenti se declara interesati de locuinte realizate din lemn sau alte materiale ecologice, pentru un impact minim asupra mediului. 65% dintre participanti apreciaza designul minimalist, considerandu-l mai usor de intretinut si mai potrivit unui stil de viata modern. Peste 70% pun pe primul loc eficienta energetica, iar arhitectura scandinava este cunoscuta pentru performante ridicate in acest domeniu. Un procent de 58% considera ca adaptarea la peisajul local si integrarea armonioasa in natura reprezinta un factor decisiv in alegerea unei astfel de constructii.
"Daca acum 5-10 ani interesul pentru casele din lemn, in stil scandinav, era mai mare in randul persoanelor din jurul marilor orase, pandemia de Covid-19 a crescut acest interes la nivelul intregii tari. Nu mai sunt diferente semnificative intre romanii care locuiesc in mediul rural sau urban, insa se pastreaza diferentele daca ne raportam la statutul civil al romanilor. Interesul pentru astfel de locuinte a existat si acum 5 ani, insa este si in prezent foarte ridicat in randul familiilor cu copii mici. Inregistram un interes mai mare cu peste 27% in acest an, fata de anul trecut, din partea investitorilor care isi doresc sa dezvolte proiecte turistice premium, deoarece calitatea materialelor si gradul de personalizare sunt esentiale pentru oamenii de afaceri din sectorul ospitalitatii”, declara Tudor Hrusca, reprezentantul Artichouse in Romania.
La nivel mondial, piata locuintelor nordice (proiecte rezidentiale care adopta design si tehnologii din zona scandinava) este estimata la aproximativ 20 de miliarde de euro anual. In Europa, valoarea cumulata a proiectelor de acest tip depaseste 6 miliarde de euro, cu un ritm de crestere de peste 10% pe an. In Romania, segmentul caselor inspirate din arhitectura nordica este inca in faza de dezvoltare, dar atinge deja pragul de 150-200 de milioane de euro pe an, inregistrand o crestere constanta, estimata la 20% anual. Aceste date ilustreaza un interes global pentru modele de locuinte eficiente energetic, durabile si in armonie cu mediul. Romania se aliniaza astfel unui trend deja consacrat in tarile nordice si in restul Europei.
 
 
Factorii care stimuleaza cresterea si interesul pentru arhitectura nordica:
● Buget si costuri - 56% dintre respondenti evalueaza, in primul rand, preturile caselor cu arhitectura nordica. Constructiile din lemn tip kit permit un control mai strict al bugetului, intrucat materialele si cantitatile sunt clar definite inca din faza de proiect, evitandu-se depasirile neprevazute.
● Stil si gusturi estetice - Gusturile consumatorilor difera – unii prefera un stil modern minimalist, altii unul traditional sau rustic, insa designul scandinav se pliaza pe majoritatea preferintelor.
● Timpul de constructie: 72% dintre respondenti decid si dupa ce evalueaza durata de executie a unei case, un factor esential pe o piata unde rapiditatea livrarii proiectelor devine un avantaj competitiv.
● Confort si functionalitate: arhitectura nordica prioritizeaza spatiile luminoase, circulatia eficienta si imbinarea armonioasa a elementelor structurale, oferind un mediu de locuit sanatos si placut.
***
Artichouse este o companie finlandeza cu peste 40 de ani de experienta in proiectarea si constructia de locuinte din grinzi de lemn. La nivel international, a livrat peste 15.000 de proiecte in peste 40 de tari si utilizeaza lemn provenit din paduri sustenabile, certificate de organisme recunoscute in Europa. Pe piata locala, compania inregistreaza o crestere anuala de aproximativ 20% in cererile de proiecte rezidentiale cu arhitectura nordica fata de anul anterior, semn ca interesul pentru locuinte realizate din materiale naturale, cu un design prietenos si functional, este in continua expansiune.
 
RAWLPLUGhiltiTotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
VEGO
MCA
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
Ubitech
AED
strabag nivel 1
theda mar
KADRA
EDIT-Structural
Eco Garden Construct
Daikin
Arduro
CDS
quadratum
GEWISS
ELECTROGRUP
leviatan
noark
BogArt
TECNIC
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
SSAB

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<