Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - CR-Design: Piata de design interior atinge un nou prag de maturitate in 2024
CR-Design: Piata de design interior atinge un nou prag de maturitate in 2024
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 08 Feb 2024 13:16
Piata de design interior din Romania isi continua evolutia intr-un ritm mai accelerat, fiind caracterizata de doua tendinte majore: interesul tot mai ridicat pentru amenajarea spatiilor comerciale si a birourilor si cererea crescuta pentru amenajarea caselor si a apartamentelor spatioase, arata specialistii CR-Design, unul dintre cele mai active studio-uri de design interior din Romania. Astfel, piata de amenajari interioare atinge un nou prag de maturitate, fiind alocate bugete mai mari, intre 400 euro/mp si 700 euro/mp pentru amenajarea spatiilor comerciale sau rezidentiale.
 
Segmentul comercial, motorul pietei de design interior
“Piata de design interior trece printr-un proces de revigorare, mai ales datorita segmentului comercial, unde tot mai multe firme si tot mai multi antreprenori aleg sa amenajeze spatiile de lucru, indiferent de marimea acestora. Spre exemplu, anul trecut, o surpriza placuta am avut-o din partea cabinetelor medicale, stomatologice si chiar a cabinetelor medicale de familie. Ne bucura foarte mult ca medicii din structura de stat doresc, pe langa eficientizarea spatiilor, sa le ofere pacientilor un mediu placut si primitor. Vedem ca acest trend se mentine in 2024, in special in domeniile retail, medical, HoReCa, turism si beauty, dar si in zona de companii care vor sa amenajeze birourile pentru a crea un mediu de lucru mai placut pentru angajati”, declara Camelia Radu, fondator si designer de interior CR-Design.
 
 
Cererea ridicata pentru amenajarea spatiilor comerciale si a birourilor are loc ca urmare a cresterii concurentei in fiecare domeniu si astfel apare dorinta de diferentiere intre afacerile din aceeasi breasla. La aceasta se adauga natural nevoia de fidelizare a clientilor si a angajatilor. Astfel, cererea pentru servicii de design interior pe segmentul comercial a crescut cu 23% anul trecut fata de 2022, iar pentru 2024 CR-Design estimeaza ca acest segment va reprezenta 30%-35% din totalul de proiecte de amenajare interioara.
 
Tot mai multe amenajari interioare si in orase mici si in mediul rural
Cele mai multe cereri pentru amenajarea spatiilor comerciale vin din Bucuresti si alte orase mari, iar in ultimul timp se remarca un interes crescut si din orase mai mici, cum ar fi Targu-Jiu sau Campina, dar si in mediul rural. Recent, CR-Design a amenajat un cabinet medical intr-un stil modern si primitor intr-o comuna de 12.800 de locuitori din judetul Arad. De asemenea,  interesul pentru proiecte in mediul rural din apropierea oraselor este in crestere, in special pentru cabinete stomatologice, cabinete medicale, saloane cosmetice, showroom-uri, restaurante, pensiuni si case de vacanta.
Pe segmentul de birouri, creste numarul solicitarilor din partea firmelor de tip IMM, din diverse domenii, inclusiv firme cu cativa angajati, care vor sa creeze un spatiu de lucru armonios ca parte din strategia lor de recrutare si de retentie a angajatilor, in concurenta cu companiile mari. 
 
 
Pe segmentul comercial si office, sunt preferate stilurile modern si industrial care transmit ideea unui spatiu relaxant si primitor, iar bugetele variaza de la 15.000 de euro la sute de mii de euro, in cazul showroom-urilor de cele mai multe ori, in functie de suprafata amenajata, dar si de tipul de spatiu.
“Romania trece printr-un proces de imbunatatire, infrumusetare si armonizare a vietii indiferent ca vorbim de business sau de propria casa. Modul in care se simt clientii sau angajatii in spatiul in care intra si stau poate ore intregi a devenit o prioritate pentru antreprenorii romani. Focusul este din ce in ce mai mare pe cum se simt oamenii indiferent de locul in care se afla, ceea ce sustine cresterea pietei de design interior. De altfel, romanii, antreprenori sau persoane fizice, au inteles si apreciaza tot mai mult rolul pe care un designer de interior il are, cum ii ajuta in tot procesul de amenajare de la randare, la selectia produselor pana la ultimul detaliu din spatiul amenajat armonios si cat de mult pot economisi, in multe cazuri pana la 20%, doar apeland la un specialist experimentat”, spune Camelia Radu, fondator si designer de interior CR-Design.
 
 
Segmentul rezidential, in crestere pe locuinte mari
Totodata, segmentul rezidential continua sa aiba un aport important pe piata de design interior. Interesul pentru amenajarea caselor si apartamentelor spatioase ramane ridicat, in special in orasele principale, Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, dar si in mediul rural in apropierea oraselor mari, unde sunt construite case de vacanta. 
“Pe rezidential exista un echilibru destul de mare intre cererea amenajarilor pentru case, pentru apartamente sau pentru garsoniere. Difera bugetul alocat, deci implicit si stilul ales in design, materialele folosite si complexitatea imbinarii lor. Pe primul loc ramane amenajarea caselor sau a locuintelor mai mari pentru ca acolo intervine evident rolul designerului de interior: gasirea echilibrului dintre parter si etaj, dintre dormitor si bai, ce culori alegem pentru camera copilului pentru a-i placea un timp mai indelungat. In amenajarea locuintelor mai mari este si mai greu de gestionat bugetul daca nu stii exact catre ce rezultat te indrepti, pentru ca daca nu esti obisnuit cu produsele sau furnizorii, va fi destul de greu de ales echilibrat si de combinat coerent detaliile in asa fel incat amenajarea sa fie cursiva, dar nu lipsita de personalitate. Acesta este si motivul pentru care amenajarile fara implicarea unui designer de interior sunt de cele mai multe monocrome, fara detalii si accesorii mai indraznete, riscul de a gresi fiind destul de mare”, adauga Camelia Radu, fondator si designer de interior CR-Design.
 
 
Romanii apeleaza in numar tot mai mare la designeri de interior pentru a evita pierderi considerabile de bani, cat si pentru a evita un rezultat dezastruos. Un spatiu armonios are mai multe componente: utilitate, spatii suficiente de manevrare, culoare generoase de trecere, materiale rezistente functie de spatiul folosit, comode tapitate, culori asortate in functie de personalitatea celui care traieste in spatiile respective, inclusiv corpuri de iluminat strategic pozitionate si cu intensitatea luminii corespunzatoare. Ori daca din tot acest mix necesar lipseste ceva, spatiul poate deveni deranjant, incomod sau chiar enervant, iar atunci investitia sa ajunga sa para nejustificata. 
In ceea ce priveste tendintele de amenajare, in 2024 sunt prezente obiectele impunatoare, liniile curbate atat in mobila, cat si in accesorii, dar si materialele naturale: lemn, piatra, rachita, aranjamente florale uscate. Cand vine vorba de culori, desi potrivit Pantone culoarea anului este Peach Fuzz, cel mai probabil aceasta nuanta nu se va regasi in amenajari ci mai degraba in fashion, in amenajari fiind folosite in continuare culori care reprezinta spatiul, proprietarii sau afacerea.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
quadratum
viarom
CDS
leviatan
rigips
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
EDIT-Structural
siniat
strabag nivel 1
noark
concelex
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander