Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR Bucuresti: 20% din fondul de locuinte este in stare de degradare severa
OAR Bucuresti: 20% din fondul de locuinte este in stare de degradare severa
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 19 Aug 2020 12:00
In Romania, circa trei milioane de oameni au nevoie de un camin decent. In plus, peste 20% din fondul actual de locuinte este in stare de degradare severa, conform unor date prezentate de Filiala Teritoriala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR Bucuresti). Fondul de locuinte sociale din Romania nu atinge nici macar 1% din totalul stocului de locuinte, o patura importanta a populatiei vulnerabile neavand acces la o solutie locativa decenta. Unii dintre acestia locuiesc cu forme legale, dar in conditii substandard, fara acces la utilitati si in supra-aglomerare, iar altii sunt chiar proprietari, dar nu isi pot intretine locuinta, fiind de multe ori in pericol din cauza degradarii accentuate a constructiei, mai arata institutia.
In acest context, OAR Bucuresti a organizat concursul de arhitectura "Acasa pentru umanitate", in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania. Concursul, care a deschis Anuala de Arhitectura Bucuresti 2020, a avut ca scop selectarea celei mai bune solutii, precum si echipa de proiectare, in vederea realizarii proiectului pilot pentru constructia in regim de voluntariat a doua locuinte-tip de 20.000 euro si doua locuinte-tip de 30.000 euro. Catgatorii competitiei au fost desemnati.
"OAR Bucuresti, prin Anuala de Arhitectura Bucuresti 2020, alaturi de Habitat for Humanity Romania, in aceasta perioada de pandemie, sprijina arhitectura sociala, arhitectura adresata familiilor si comunitatilor vulnerabile. Credem ca prin aceste actiuni vom putea, impreuna, sa crestem calitatea locuirii sustenabile. Solutiile de arhitectura sociala premiate in cadrul concursului Acasa pentru umanitate se vor transforma in camine pentru familii vulnerabile, care vor primi nu doar niste locuinte ale caror costuri de construire au fost reduse, dar si a caror intretinere se va face cu costuri minime. Casele sunt eficiente din punct de vedere energetic, sustenabilitatea pe termen lung fiind un element cheie al proiectului", a declarat arh. Emil Ivanescu, presedintele OAR Bucuresti.

Castigatorii concursului "Acasa pentru umanitate"
La concurs au participat 40 de echipe de arhitecti cu 40 de proiecte, de o calitate exceptionala, iar premiile au fost repartizate astfel: Locul I - 5.000 euro si 11.000 euro - premiu si valoarea contractului de proiectare, Locul II - 4.000 euro, Locul III: 2.400 euro, precum si doua mentiuni de 1.000 euro, fiecare.
Castigatorul concursului a fost proiectul realizat de arhitectii Astrid Rottman, Casandra Pop si Cosmin Anghelache, in colaborare cu inginer Florin Ocnaru. 
Juriul, alcatuit din specialisti in domeniu, a apreciat in primul rand calitatea raspunsului arhitectural adus temei in intreaga sa complexitate. Solutia propusa a obtinut un foarte bun echilibru intre cele trei constrangeri majore: buget, calitatea arhitecturala si posibilitatea construirii accelerate cu voluntari. 
Din punct de vedere arhitectural, au fost apreciate in mod deosebit simplitatea si expresivitatea volumului si proportia elementelor sale. Proiectul este definit prin asezarea corpului cladirii pe un mic soclu tratat in negativ (retras), prin terminarea acestuia cu o streasina eleganta. Raportul plin-gol este unul in favoarea plinului. Golurile ferestrelor sunt verticale si confera si ele ritm. La interior, conceptia spatiala lucreaza cu ideea unei incaperi si cu ideea de anfilada rezultata prin amplasarea unui gol central (usa). Juriul apreciaza materialitatea, ritmul si scara arhitecturala conferite de plafonul realizat din grinzile structurale de lemn. 
Pentru a consulta proiectele inscrise in competitia "Acasa pentru umanitate", click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
noark
CONCEPT STRUCTURE
siniat
viarom
Acvatot 2019
strabag nivel 1
theda mar
concelex
CDS
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
rigips
ness project
MAKITA
leviatan
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander