Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Saptamana Geodeziei Romanesti, activitati pentru cei mai tineri dintre geodezi
Saptamana Geodeziei Romanesti, activitati pentru cei mai tineri dintre geodezi
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 13 Dec 2022 15:16
In cadrul Saptamanii Geodeziei Romanesti, ce a avut loc la Iasi in perioada 15-19 noiembrie 2022 in paralel cu Conferinta GEOMAT, organizata de Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", a fost organizat un mapathon pentru studenti si tineri specialisti. Evenimentul, intitulat "Map with us", a avut loc in laboratorul Hl.1.3 din cadrul Facultatii de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului si a fost coordonat de catre drd. Zifceac Iaroslav - Presedintele Comisie de Tineret a Uniunii Geodezilor din Romania (UGR), sef lucr. dr. ing. Vlad Paunescu -reprezentant al sponsorului oficial Cornel&Cornel Topoexim si sef lucr.dr. ing. Loredana Crenganis, din partea Facultatii de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului.
In cadrul mapathonului s-au inscris 9 echipe de studenti din diferiti ani de studiu apartinand domeniului masuratorilor terestre. Echipele, formate din cate doi coechipieri, s-au intrecut timp de 6 ore in realizarea "Sublivrarii 2.1 - Plan cadastral preliminar al intravilanului", livrabil apartinand lucrarilor de inregistrare sistematica finantate in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF) al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Avand in vedere continutul planului cadastral asa cum este prezentat in "Specificatiile tehnice de realizare a lucrarilor sistematice de cadastru pe sectoare cadastrale in vederea inscrierii imobilelor in cartea funciara", respectiv a resurselor si a timpului limitat pentru acest concurs, produsul in format digital creat de studenti a continut doar limitele imobilelor, respectiv limitele constructiilor. Obtinerea limitelor in format digital a imobilelor si a constructiilor s-a realizat prin interpretarea vizuala, respectiv vectorizarea elementelor care definesc fizic imobilele si constructiile avand ca sursa ortofotoplanul satului Cristian, din judetul Sibiu, pus la dispozitia organizatorilor de catre sponsor.
"Studentii au fost foarte receptivi si au raspuns intr-un timp scurt la aceasta provocare. Am fost placut surprinsa de modul in care au colaborat intre ei si rapiditatea cu care au format echipele. Dorinta lor de participare la acest mapathon mi-a confirmat asteptarile", a declarat sef lucr. dr. ing. Loredana Crenganis.
 
 
Experienta interesanta si educativa pentru tinerii geodezi
La finalul timpului alocat, studentii au predat fisierele cu munca realizata in speranta ca se vor afla printre cele trei echipe castigatoare, care urmau sa fie premiate in cadrul festivitatii de premiere programata sa aiba loc la momentul inchiderii evenimentului.
"Personal, mi s-a parut o experienta foarte interesanta. Important este ca ne-am distrat si ca organizatorii au avut o relatie deschisa cu noi. Consider ca toti am iesit castigatori din aceasta «rivalitate». M-as bucura daca in viitor s-ar mai organiza astfel de concursuri pentru studenti, acestea sunt benefice in formarea noastra", a precizat Andreea Placinta, din echipa Ortho Team.
"Ne-am stabilit strategia de munca si am inceput, dar energia si atentia noastra a inceput sa scada dupa primele doua ore, astfel ca in urmatoarea ora am avut un ritm mai incet. Studenti fiind, energia noastra se activeaza mai spre inserat, asadar, in a patra ora de mapathon focusul nostru a aparut din nou si asa am revenit in cursa cu o dorinta uimitoare de castig. Am fost mereu constiente ca nu putem recupera munca colegilor nostri, dar am luptat «computer la computer» cu ei pentru locurile pe podium. Fiecare avem ritmul nostru de munca, nu ne condamnam pentru nereusita, insa am avut multe de invatat, incepand de la stabilirea unei bune strategii pana la gestionarea corecta a resursei de timp. A fost o experienta minunata, cu oameni minunati, organizata de oameni minunati", a spus Sahlean Ilinca-Daniela, care a facut parte din echipa HIDRO23.
In decursul zilei ce a urmat, greul a cazut pe umerii celor responsabili de departajarea echipelor, aceasta facandu-se pe baza celui mai mare scor obtinut calculat ca medie ponderata a punctajelor oferite pentru prezentare, lipsa erorilor de topologie, acuratete si numarul imobilelor vectorizate.
"Jurizarea competitiei a fost foarte dificila deoarece, desi aveam reguli clare si bine stabilite, echipele au fost foarte apropiate. Acestea au reusit sa livreze, in timpul alocat de 6 ore, lucrari relativ complete cu un nivel al calitatii ridicat. M-am bucurat cand am vazut interesul studentilor pentru profesie si dorinta acestora de a atinge rezultate cat mai bune. Sper cu tarie ca si la urmatoarele competitii interesul sa fie la fel de ridicat", a declarat Silviu Cristian Raducu, vicepresedinte Comisia de Tineret a UGR.
 
 
Prezentari internationale si festivitate de premiere
Pe 18 noiembrie a avut loc sesiunea tehnica dedicata tinerilor geodezi, care a fost prezidata de catre Zifceac Iaroslav si Loredana Crenganis si a debutat cu prezentarea lucrarii "Survey 123 Data Collection For Network Control" oferita de Emanuela Chimiuc, Senior Land Surveryor la EKFB-HS2 CA, Stevenage, Regatul Unit. Prin prezentarea "Building Resilience Into Your Geospatial Career", oferita de catre Jacob Heck, Ph.D., P.S., cei prezenti au avut ocazia sa afle cum pot sa-si dezvolte abilitatiile de rezilienta in cariera, respectiv cum este organizata profesia lor in Statele Unite. La finalul prezentarii Jacob Heck i-a invitat pe cei prezenti sa participe la evenimentul FIG Working Week ce va avea loc anul viitor in Orlando, Florida, Statele Unite in perioada 28 mai - 1 iunie, eveniment organizat de catre International Federation of Surveyors in colaborare cu National Society of Professional Surveyors. Tot in cadrul acestei sesiuni Roshni Sharma, project manager si analist la FrontierSI, Sidney, Australia, i-a purtat pe cei prezenti in universul voluntariatului, respectiv le-a prezentat beneficiile pe care le pot obtine activand ca si voluntarii intr-un cadru international.
Mult asteptatul moment al premierii celor mai bune trei echipe participante la mapathon a beneficiat de o surpriza venita din partea firmei Komora care s-a mobilizat exemplar si a facut ca toti cei lasati in afara podiumului sa primeasca un premiu de consolare.
 
 
Cele trei echipe castigatoare au fost:
  • "Ortho Team", formata din Andreea Placinta si Marian Butnaru - Locul I;
  • "Prima Linie", formata din Ioan-Bogdan Zoicas si Constantin-Daniel Tarhoaca - Locul II;
  • "Topo-Duty", formata din Mihail Alin Cosmin Prisecaru si Andrei Catalin Macovei - Locul III.
Premiile au fost inmanate de catre prof. Constantin Chirila din partea Facultatii de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului, Mircea Afrasinei presedintele UGR, respectiv prof. Cornel Paunescu din partea sponsorului oficial.
Editia cu numarul 4 a Saptamanii Geodeziei Romanesti va avea loc in Oradea, in 2023.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
leviatan
ness project
noark
CDS
viarom
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
rigips
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
strabag nivel 1
quadratum
Ubitech
concelex
FRONTALE

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander