Agenda Constructiilor
Marti, 03 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - MDLPA: Normativ pentru reglementarea utilizarii datelor generate in sistem BIM
MDLPA: Normativ pentru reglementarea utilizarii datelor generate in sistem BIM
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 22 Mai 2023 10:56
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) a deschis procedura de transparenta decizionala a procesului de elaborare a proiectului urmatorului act normativ - Ordin al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei privind aprobarea reglementarii tehnice "Ghid privind managementul si monitorizarea informatiilor generate in sistem BIM, indicativ RTC 8 - 2023". Proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare managementul informatiilor utilizand modelarea informatiei constructiei (BIM), demers care vine in sprijinul pregatirii cadrului de implementare a foii de parcurs privind implementarea metodologiei BIM la nivel national, aprobata prin Memorandum aprobat de Guvern in data de 16 septembrie 2022, precum si de a furniza instrumente de informare si familiarizare a partilor interesate cu privire la punerea in aplicare a BIM, in primul rand in sectorul public.
"Rolul reglementarii tehnice RTC 8 - 2023 este de a crea contextul pentru demararea procesului de implementare a metodologiilor de lucru in sistem BIM. Scopul ghidului consta in familiarizarea si diseminarea informatiilor necesare pentru intelegerea conceptelor de management al informatiilor utilizand modelarea informatiei constructiei (BIM). Abordarea tine de generarea unui cadru la nivel macro care sa faciliteze intelegerea proceselor si metodologiei de lucru in sistem BIM pentru actorii din sectorul constructiilor", se precizeaza in Referatul de aprobare a proiectului.
Reglementarea tehnica este structurata in doua parti distincte care trateaza bazele modelarii informatiei constructiei (BIM) si managementul informatiilor utilizand BIM. Prevederile din prima parte a reglementarii tehnice vizeaza o serie de aspecte referitoare la: notiunile generale privind definirea metodologiei BIM, beneficiile implementarii BIM in practicile curente, necesitatea de management al informatiilor in implementarea BIM, managementul informatiei utilizand BIM conform seriei SR EN ISO 19650, elemente BIM de baza (modele de informatie, mediul comun de date CDE, responsabilitati BIM din perspectiva managementului, coordonarii si modelarii, pasii de parcurs pentru implementarea BIM, fluxul de lucru BIM in comparatie cu fluxul de lucru traditional.
In a doua parte a reglementarii tehnice sunt abordate aspecte referitoare la actorii si echipele in managementul informatiilor, organizarea informatiilor din modele de informatii, fluxul de lucru CDE ca procedura de lucru, tipurile de cerinte de informatii, documentele si resursele aferente managementului informatiilor generate in sistem BIM si securitatea in BIM.
Elaborarea reglementarii tehnice "Ghid privind managementul si monitorizarea informatiilor generate in sistem BIM, indicativ RTC 8 - 2023" s-a realizat in cadrul unui contract de servicii incheiat de MDLPA cu Vego Concept Engineering.
Reglementarea tehnica RTC 8 - 2023 va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei cu intrare in vigoare la 30 de zile de la data publicarii si va fi postata pe pagina de internet a MDLPA la rubrica Dezvoltare teritoriala/ Constructii/ Reglementari tehnice.
Anexa RTC 8 - Ghid privind managementul si monitorizarea informatiilor generate in sistem BIM - Partea I si partea II
 
man and machineALLBIMALLBIMhiltiVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
IN CURAND editia
SEPTEMBRIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 177 (Septembrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
leviatan
rigips
BALTIC
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
CDS
theda mar
noark
grundfos
Ubitech
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
viarom
FRONTALE
MAKITA

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
BA 2023
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica