Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - RENDA reprezinta un summum al eforturilor de inovare VEGO timp de un deceniu
RENDA reprezinta un summum al eforturilor de inovare VEGO timp de un deceniu
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Ovidiu Stefanescu 05 Oct 2023 06:20
Platforma SETT (Self Emulated Transdisciplinary Technology) automatizeaza si optimizeaza procesele de proiectare si management. Prin intermediul algoritmilor eficienti si ai inteligentei artificiale, SETT transforma ideile in actiuni productive, facilitand o gestionare eficienta a resurselor. Integrand infosystem-ul RENDA, ce reprezinta o solutie inovatoare de inteligenta artificiala, SETT asigura contextul necesar si suficient pentru emularea comportamentului uman. Platforma beneficiaza de cluster-ul Alpha SETT, specializat in stiintele exacte si calcule matematice, imbunatatind astfel precizia si predictibilitatea in procesele de programare, planificare, proiectare si cercetare. Infosystem-ul RENDA (Reality Emulation With Native Data Analytics) reprezinta este un sistem inovator de inteligenta artificiala ce modeleaza gandirea naturala. Utilizand limbajul sinergic TransLingua, dezvoltat de VEGO pentru SETT, algoritmi avansati, logica transdisciplinara, roboti software pentru automatizare, o suita de inteligente artificiale interconectate si un TransGraph de informatii accesibil atat statistic, cat si conjunctural, RENDA are capacitatea de a atinge obiectivul propus. Acest lucru permite automatizarea unui spectru larg de procese, incluzand analiza, sinteza si gandirea.
 
Primul modul de inteligenta artificiala introdus in 2014 a constituit o revolutie
Din perspectiva profesionala a expertilor VEGO, companie care a evoluat accelerat de-a lungul ultimilor 25 de ani, automatizarea a fost intotdeauna o preocupare constanta. In anul 2000, administratorul firmei, Virgil Profeanu, a fost implicat intr-un proiect amplu, ce a presupus realizarea a cinci studii de fezabilitate in cinci industrii diferite. Rezultatele, evident, au fost diferite, dar procesul in sine era surprinzator de asemanator. La vremea respectiva, nimeni din echipa VEGO nu avea abilitatile tehnice pentru a automatiza aceste activitati, ceea ce a impins la limita capacitatea de efort a specialistilor respectivi. Dupa acea experienta epuizanta, concluzia clara a fost ca fara automatizare efortul uman este ineficient, asemanator cu alternativa unei persoane care ar merge pe langa o bicicleta in loc sa o foloseasca. Anii urmatori au fost folositi pentru a intelege foarte bine pachetul Office de la Microsoft si a exploata la maximum setarile si instrumentele din Office si Excel. Programarea in VBA i-a ajutat pe cei de la VEGO sa automatizeze fisiere si sa sporeasca performanta in editare si generare de continut. Avand la baza aceasta experienta, afacerea a continuat sa creasca, depasind pragul de 100 de angajati. In urma acestei dezvoltari, a devenit imperativa necesitatea de a gestiona in mod eficient resursele umane. In 2009, a fost pusa in practica o platforma de gestionare a timpului si informatiei. Ea a constituit un pas important al procesului, dar adevarata revolutie a venit in 2014, cand s-a introdus primul modul de inteligenta artificiala. Acesta automatiza alocarea si realocarea sarcinilor si livrabilelor, crescand aeficienta si capacitatea de a gestiona mai multe proiecte simultan.
 
RENDA, rezultatul unui efort tehnic enorm
Demersul de a automatiza niste procese de planificare nu poate aduce decat o ameliorare a proceselor si o oarecare crestere a eficientei resursei umane. Domeniul proiectarii, insa, este unul vast, in care profesionistii trebuie sa exceleze in intelegerea si aplicarea legislatiei, concomitent cu stapanirea completa a programelor de calcul si a aplicatiilor software de desen. Acesta este marele efort in proiectare, iar identificarea unor solutii care sa automatizeze intelegerea si invatarea legislatiei, sa automatizeze gestionarea informatiei, sa coreleze calculele cu modelele si care sa deseneze automat, a reprezentat dezideratul stabilit in 2015. Doi ani mai tarziu, a demarat procesul de punere a bazelor RENDA, un sistem de inteligenta artificiala mult mai avansat. Crearea acestuia nu a fost doar fructul unui efort tehnic enorm, ci si al unei viziuni bazate pe existenta unui 'metalimbaj', denumit 'TransLingua' in cadrul RENDA. Conceptul, realmente revolutionar, a permis intelegerea modului in care sensurile pot deveni vectori si, implicit, dezvoltarea unui algoritm care sa permita recombinarea matematica a acestor sensuri, pentru a genera noi interpretari. In prezent, RENDA functioneaza pe baza acestui metalimbaj, asigurand pentru VEGO un avantaj tehnologic clar. Resursele folosite in realizarea RENDA sunt, in mod cert, cele umane. Inteligenta, efortul, daruirea, sunt bazele inovatiei. Pe masura ce platforma a evoluat, s-a reusit automatizarea proceselor de proiectare si de training si s-a ajuns in prezent la performanta ca mai mult de 50% din efortul de programare si de training al inteligentelor artificiale sa se desfasoare prin procese complet automatizate, asistate de experti in programare si antrenare.
 
soPhiloTechnology, un sistem ce asigura fundamentul conceptual si etic
Metodele folosite pentru instruirea diverselor module (motoare/mecanisme) din cadrul RENDA variaza in functie de complexitatea si specificitatea fiecarui modul. O componenta esentiala in instruirea acestora este reprezentata de abordarea bazata pe date de tip expert. Aceasta permite modulelor sa asimileze un volum mare de cunostinte specializate intr-un timp foarte scurt. Pentru inceput, se utilizeaza tehnici de Machine Learning Supervizat, precum algoritmi de clasificare sau regresie, pentru a instrui modulele sa execute sarcini specifice. Urmeaza ajustarea retelelor neuronale pentru a le permite sa abordeze probleme mai complexe si sa generalizeze pe baza datelor de instruire. Tehnicile de Natural Language Processing (NLP) sunt folosite in moduri care permit intelegerea si generarea limbajului natural. Etapa respectiva este esentiala pentru a putea gestiona si corela informatii provenite din diverse surse. Pentru a instrui modelele sa ia decizii in medii complexe si incerte sunt folosite tehnici de Reinforcement Learning si Fine-Tunning, oferindu-le astfel posibilitatea de a invata din experienta si de a-si ajusta comportamentul. In privinta filozofiei, conceptul soPhiloTechnology* serveste drept fundatie conceptuala si etica. El combina filozofia, stiinta si tehnologia intr-o abordare atotcuprinzatoare, care influenteaza atat dezvoltarea, cat si aplicarea tehnologiei in sistemul RENDA. Abordarea transdisciplinara este reflectata in initiativele VEGO si SETT, care sunt menite sa imbunatateasca nu numai performanta tehnica a sistemului, ci si sa asigure de functionarea etica si responsabila. Prin aceste metode echipa VEGO a reusit reducerea timpului de training si sa cresterea acuratetei feedback-ului, ceea ce a dus la obtinerea unui grad mai mare de autonomie si eficienta in operarea sistemului RENDA.
 
Impact considerabil, in sensul augmentarii eficientei operationale
Pentru a raspunde la nevoia de eficientizare si cunoastere rapida, RENDA foloseste diferite mecanisme, fiecare avand un impact semnificativ asupra operatiunilor curente. Unul dintre mecanismele-cheie este constituit de capacitatea de a intelege texte voluminoase intr-un timp foarte scurt. In procesul respectiv sunt utilizati algoritmi de procesare a limbajului natural (NLP), imbunatatiti cu tehnici de Machine Learning, pentru a analiza texte si a extrage informatii relevante. Acest lucru nu numai ca economiseste timp, ci si reduce riscul de erori sau omisiuni. Dupa intelegerea textelor, informatia este stocata intr-un mod structurat, astfel incat sa poata fi accesata rapid de catre expertii umani. Acest lucru este deosebit de util atunci cand sunt procesate normative sau legi care necesita o intelegere profunda si rapida. In ceea ce privelte traducerile contextuale, spre deosebire de abordarile traditionale de traducere, RENDA intelege intregul context al textului inainte de a-l traduce. Acest lucru se realizeaza prin analiza semantica avansata si corelarea cu alte informatii relevante, rezultand in traduceri mai precise si contextual corecte. Abordarea transdisciplinara prin aplicarea conceptului Filozofiei soPhiloTechnology asigura combinarea tehnologiei cu etica si stiinta, pentru a crea un sistem care nu doar ca eficientizeaza, dar si gandeste in mod responsabil. Impactul acestor mecanisme este considerabil, generand in primul rand o eficienta sporita: in loc sa petreaca ore intregi citind si interpretand texte, echipele pot primi informatii relevante in minute. In al doilea rand, un beneficiu major este dat de reducerea erorilor, dat fiind faptul ca automatizarea si validarea informatiei prin RENDA diminueaza probabilitatea de aparitie a erorii umane. In al treilea rand, se faciliteaza accesibilizarea cunoasterii, in sensul ca informatia devine usor accesibila si interogabila, facilitand colaborarea si decizia bazata pe date. In fine, se asigura imbunatatirea calitatii, gratie traducerilor contextuale. Initiativele actuale, cum este si VEGO, sunt exemplificari ale modului in care RENDA poate fi utilizata pentru a genera solutii inovatoare, care imbunatatesc eficienta si contribuie la crearea unei lumi mai bune si mai responsabile.
 
Beneficii majore ale utilizarii inteligentei artificiale in domeniul constructiilor
Avand in vedere evolutia tehnologica, platforme precum RENDA si SETT cu integrare de inteligenta artificiala pot revolutiona industria constructiilor, in special in aspecte legate de utilizarea si eficientizarea BIM (Modelarea Informatiei Constructiei). Potentialele contributii ale inteligentei artificiale in acest sector sunt legate de: automatizarea proiectarii (algoritmii de AI pot genera rapid modele 3D si planuri de constructie, reducand semnificativ timpul petrecut in fazele de proiectare, fapt ce permite echipelor de experti sa se concentreze pe aspecte mai complexe ale proiectului); analiza datelor (AI poate analiza datele din modelele BIM pentru a identifica erori, discrepante sau oportunitati de optimizare, iar acesta poate fi un pas major in imbunatatirea eficientei si reducerea costurilor); planificarea resurselor (inteligentele artificiale pot ajuta la optimizarea gestionarii resurselor si a programelor de lucru, permitand astfel derularea proiectelor intr-un mod mai eficient); integrarea cu alte sisteme (AI poate servi drept punte intre diferite instrumente si platforme, cum ar fi sistemele de gestiune a proiectelor sau software-ul de simulare, ceea ce duce la imbunatatirea comunicarii si colaborarii intre echipele multidisciplinare); asistenta in adoptarea deciziilor (analiza de date avansata efectuata de AI poate furniza perspective valoroase, care sa ajute la luarea deciziilor intr-un mod mai informat si strategic). In contextul eforturilor de implementare a BIM in Romania, unde compania VEGO, in rolul asumat de jucator activ, este elaboratorul “Road Map" implementare BIM in Romania si elaboratorul Ghidurilor de implementare si utilizare BIM in domeniul proiectarii si executiei, inteligentele artificiale pot servi ca un catalizator pentru adoptarea mai rapida si mai eficienta a tehnologiei BIM. Acestea pot ajuta la crearea unui sistem de cooperare eficace si sigur, in acelasi timp, intre toti factorii implicati, crescand in acelasi timp viteza si acuratetea proiectarii. In opinia expertilor VEGO, desi inteligentele artificiale nu vor avea un rol direct, ele vor fi o componenta vitala a platformelor tehnologice care vor eficientiza si transforma industria de profil.
 
Coordonarea dintre software si hardware, tot mai fluida de la o zi la alta
Sectorul constructiilor prezinta provocari unice in ceea ce priveste automatizarea si digitalizarea, in mare parte din cauza naturii nestandardizate a fiecarui proiect. Cu toate acestea, exista cai de coordonare intre entitatile software si cele hardware care pot contribui la digitalizarea eficienta a acestui domeniu de activitate. Iata cateva exemple reprezentative:
interfata de comunicatie: crearea unei interfete comune de comunicatie intre software-uri, cum ar fi RENDA, si echipamente hardware, cum ar fi utilaje automate sau sisteme de scanare, poate permite un control mai bun si o coordonare eficienta a operatiunilor;
sincronizarea datelor: platforme de tip BIM pot integra datele in timp real de la diferite surse, inclusiv utilaje sau senzori, pentru a actualiza modelele si a facilita deciziile bazate pe date;
automatizarea ghidata de AI: inteligenta artificiala poate ajuta la optimizarea traseelor si a operatiunilor utilajelor automate, bazandu-se pe datele colectate si analizate din diferite surse;
sisteme de supraveghere si siguranta: aplicatiile software de inteligenta artificiala pot monitoriza in timp real starea utilajelor si semnala orice defect sau neconformitate, permitand interventia rapida pentru remediere;
realitatea virtuala si augmentata (VR/AR): aceste tehnologii pot fi integrate in platforme software pentru a permite simulari si antrenamente pentru lucratori, sau pentru a vizualiza in detaliu proiectele inainte de executie;
robotica colaborativa (cobotica): acest tip de roboti sunt proiectati sa lucreze alaturi de oameni si pot fi controlati sau monitorizati prin programe avansate, imbunatatind eficienta si reducand erorile;
standardizare: chiar daca fiecare proiect de constructie este practic un prototip, anumite elemente standard pot fi implementate si controlate digital, cum ar fi module de constructie prefabricate;
telemetrie si senzori: utilizarea senzorilor si a datelor de telemetrie poate contribui la monitorizarea in timp real a stadiului constructiei si la ajustarea rapida a planurilor si resurselor.
Pe masura ce tehnologia avanseaza, este de asteptat ca aceasta coordonare intre software si hardware sa devina tot mai fluida si mai eficienta, contribuind la revolutionarea industriei constructiilor. Munca hibrida intre om si robot se va transforma intr-o realitate palpabila in viitorul nu prea indepartat.
Viziunea VEGO, transpusa in realitate cu ajutorul a 1.000 de "NavigAitors"
Expertii VEGO au o abordare entuziasta atunci cand vine vorba despre directiile majore de dezvoltare pentru platforma RENDA. O viziune ambitioasa include numeroase orizonturi interesante, ca de pilda:
simularea gandirii artificiale: RENDA nu este doar o unealta, ci un partener, iar prin algoritmi avansati, se urmareste simularea gandirii artificiale, pentru a crea solutii mai intuitive si umane; 
invatare rapida si adaptare: optimizarea algoritmilor, astfel incat platforma sa devina mai perspicace in intelegerea cerintelor utilizatorilor si in adaptarea la ele;
utilizatorul in centrul atentiei: dezvoltarea unei interfete de utilizator care sa se adreseze intr-un mod flexibil, facand din experienta RENDA una fluida si intuitiva;
schimbarea paradigmei industriale: obiectivul este de schimbare completa a "jocului", avand in vedere faptul ca integrarea cu diverse tehnologii si platforme va permite sa modificarea fundementala a modului in care industria functioneaza;
deblocarea potentialului uman: incurajarea fortei combinatorii a omului si a masinii, prin dezvoltarea unor produse si servicii care imbunatatesc viata, urmand sa fie deblocate noi niveluri de potential uman;
localizare si personalizare: cu ajutorul unui program de navigatie ambitios (NavigAitors), va fi extinsa influenta la nivel national si international;
strategii de marketing si parteneriate: VEGO se plaseaza la cumpana dintre inovatie si colaborare, gata sa formeze aliante care sa aiba ca efect extinderea prezentei si a impactului;
analiza si inteligenta afacerii: folosirea valorii datelor pentru o orientare in directia potrivita, imbunatatind astfel serviciile si experienta utilizatorilor;
multilingvism si cultura globala: limba nu trebuie sa mai fie o bariera, iar RENDA se va adresa utilizatorului, indiferent de limba pe care acesta o vorbeste;
in pas cu viitorul: inteligenta artificiala si tehnologia evolueaza rapid, iar VEGO procedeaza in mod similar investind constant in cercetare si dezvoltare, pentru a ramane in avangarda tehnologica. 
 
***
Cu 1.000 de NavigAitors in Romania si la nivel international, vazand dincolo de posibilitatile actuale, intentia declarata este de a transpune in realitate aceasta viziune. Beneficiind de un model de operare inovator, VEGO investeste in tehnologie si cercetare si masuri proactive pentru a imbunatati calitatea vietii angajatilor sai. Incepand din septembrie 2023, compania a introdus un concept revolutionar de "Free-day Friday", oferind astfel 52 de zile suplimentare de concediu pe an si trecand la o saptamana de lucru de doar patru zile. Aceasta abordare se aliniaza cu viziunea lor de a fi deschizatori de drumuri, si isi propune sa permita angajatilor sa performeze, sa evolueze si sa isi exercite profesia la cele mai inalte standarde, chiar si in Romania. Echipa VEGO este pregatita sa primeasca talente valoroase care doresc sa lucreze intr-un mediu adaptat la posibilitatile si cerintele erei digitale. Prin toate aceste initiative, se contureaza perspectiva ca firma sa devina un lider atat in tehnologie, cat si in practicile moderne de angajare si retentie a talentelor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
siniat
concelex
noark
viarom
ERBASU CONSTRUCT
rigips
ness project
CDS
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
strabag nivel 1
quadratum
Ubitech
Acvatot 2019
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander