Agenda Constructiilor
Joi, 18 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - 31 AICPS: Ingineria structurala in investitii strategice si inovatiile viitorului
31 AICPS: Ingineria structurala in investitii strategice si inovatiile viitorului
Expozitii & Conferinte Publicat de Elena Icleanu 12 Iun 2023 15:21
Au trecut deja 4 luni de la producerea Cutremurelor devastatoare din Turcia. Emotia produsa atunci a adus publicul larg cu inca un pas mai aproape de a intelege una din misiunile profesiei de inginer proiectant de structuri – aceea de a reduce riscul de pierderi materiale si de vieti omenesti in cazul unui seism major.
"Este un aspect semnificativ faptul ca piata de constructii din Romania este puternic influentata de riscul seismic. Adaptarea la aceasta realitate face ca, astazi, printre altele, consumul de materiale de constructii sa fie diferit la Bucuresti fata de Constanta sau fata de Paris, un oras european unde hazardul seismic este mai redus. Plusul de materiale, pe care il simtim la buzunar ca pe un cost mai mare, se reflecta intr-o comportare buna in caz de cutremur si micsoreaza riscul de accidente si de pierderi de vieti omenesti", a declarat dr. ing. Lucian Melinceanu, presedinte Asociatiei Inginerilor Proiectanti de Structuri (AICPS). 
Specialistii considera ca este necesar sa se vorbeasca mai mult in spatiul public despre ceea ce fac oamenii din domeniul ingineriei structurale in termeni mai simpli, pentru ca publicul larg sa capete incredere in munca inginerului proiectant de structuri.
 
 
"Cand 350 de ingineri proiectanti de structuri din toata tara se intalnesc timp de 18 ore, diversitatea de teme si proiecte abordate ne ajuta sa intelegem mai concret impactul acestei profesii in societate. Prin contributia inginerilor proiectanti de structuri prind viata proiecte precum noul Stadion Giulesti «Valentin Stanescu» din Bucuresti (inaugurat in martie 2022, investitie de 37,5 milioane euro), modernizarea Stadionului Municipal Sibiu (inaugurat in decembrie 2022, investitie de 43 milioane euro), noul terminal al Aeroportului International Traian Vuia din Timisoara (acum in constructie, investitie estimata la 37,5 milioane euro) si nu numai. Rezolvarea provocarilor din perspectiva structurala pentru astfel de cladiri presupune zeci de mii de ore de munca. Iar acestea sunt doar 3 din cele peste 35 de prezentari care au facut parte din maratonul de 18 ore (doua zile) de schimb de experienta al comunitatii inginerilor proiectanti de structuri din toata tara. Conferinta Nationala a AICPS are loc an de an in luna mai si s-a aflat, in 2023, la cea de-a 31-a editie, la Timisoara", au precizat reprezentantii AICPS.
 
 
Potrivit organizatiei, Conferinta 31 AICPS a avut in centrul sau viziunea unei profesii care are un rol cheie in a stimula dezvoltarea sociala, economica si umana prin contributia majora atat in investitiile publice majore, cat si in proiecte publice ambitioase de regenerare locala - de punere in valoare a patrimoniului industrial si cultural, dar si in cazul oricarei alte investitii private in constructii.
"De la investitii de zeci de mii de euro la cele de cateva zeci de milioane de euro dedicarea, pasiunea si responsabilitatea inginerilor proiectanti de structuri raman constante. Pentru ca siguranta structurala a constructiilor inseamna vieti salvate deopotriva intr-un stadion sau intr-un bloc de locuinte. Iar solutiile pentru structurile de rezistenta propuse trebuie sa fie totodata fezabile din punct de vedere tehnic si optime din punct de vedere al eficientei in termeni de cost, timp de executie, sustenabilitate", au subliniat reprezentantii AICPS.
 
Provocari actuale si viitoare, subsumate in 7 teme principale
Conferinta 31 AICPS a abordat si provocarile actuale si viitoare din piata de constructii din perspectiva ingineriei de structuri, subsumate in 7 teme principale, regasite in cele peste 35 de prezentari sustinute de catre membrii comunitatii AICPS alaturi de invitatii internationali:
  • cercetare si inovare;
  • dezvoltare durabila si rolul ingineriei de structuri in economia circulara;
  • risc seismic;
  • tendinte actuale in ingineria structurilor metalice;
  • evaluarea si consolidarea fondului construit si conservarea structurilor de patrimoniu;
  • practici unificate la nivel european prin intermediul Eurocodurilor si la nivel national schimbarile aduse de Codul Amenajarii Teritoriului;
  • atragerea tinerilor in profesia care este esentiala pentru siguranta noastra, a tuturor – inginer proiectant de structuri si implicarea lor si in activitati de cercetare si dezvoltare a profesiei.
 
 
La intersectia tuturor acestor teme are loc inovatia. O comunitate care isi incurajeaza membrii tinerii sa se implice deopotriva in practica profesionala si in cercetare, ceea ce conduce la inovarea profesiei, va ramane mereu relevanta si actuala.
"Zona larga de expertiza pe care membrii Asociatiei o acopera este oglindita in diversitatea si complexitatea de teme si proiecte din Conferinta. Anvergura profesionala a asociatiei, dovedita prin cumularea experientei membrilor pe care ii avem alaturi, ofera autoritatilor si jucatorilor din piata de constructii garantia unei sustineri tehnice de mare calitate din partea AICPS", a mai precizat Lucian Melinceanu.
***
Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS), fondata in urma cu mai mult de 30 ani, are pregatirea si experienta de a veghea la imbunatatirea sigurantei constructiilor alaturi de celelalte asociatii profesionale din constructii, universitatile de profil, ministerul de resort cu care colaboreaza in baza parteneriatelor semnate si cu toti factorii implicati in constructii. In plus AICPS a semnat protocoale de colaborare cu organizatii internationale: IStructE (Anglia) si de asemenea cu ICE (Institution of Civil Engineers - Anglia).
AICPS este o organizatie profesionala, autonoma, neguvernamentala.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
Arduro
EDIT-Structural
SSAB
Acvatot 2019
concelex
ERBASU CONSTRUCT
noark
siniat
Ubitech
SIGM
strabag nivel 1
konsent
MAKITA
rigips
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
ness project
quadratum
theda mar
BogArt
viarom

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander