Companiile italiene de constructii au contracte de peste 5,8 miliarde euro in Romania |
Expozitii & Conferinte Publicat de AG&F 03 Iul 2025 12:42 |
![]() Dupa editiile anterioare din 2022 si 2023, conferinta a revenit la Bucuresti pentru a consolida dialogul economic bilateral si a promova noi oportunitati de parteneriat in sectorul infrastructurilor din Romania, vizand inclusiv pietele din tarile invecinate.
"Suntem pregatiti sa construim impreuna cu partenerii romani trasee investitionale sustenabile, bazate pe calitate si impact social si de mediu. Este o prioritate politica, dar si economica, cu implicatii strategice asupra comertului international si a securitatii regionale si a Marii Negre. Cuvantul-cheie este sustenabilitatea, inteleasa ca abordare holistica, care marcheaza un salt calitativ in realizarea lucrarilor”, declara E.S. Alfredo M. Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei la Bucuresti.
Industria italiana a constructiilor a inregistrat o crestere semnificativa a cifrei de afaceri externe, chiar si pe piete tot mai competitive, in ciuda contextului international complex si in continua schimbare. Romania, in special, reprezinta a doua piata europeana, cu peste 5,8 miliarde de euro in contracte castigate de companiile italiene de constructii, multe dintre acestea avand o lunga prezenta in tara.
![]() ”Misiunea italiana se inscrie exact in acest context in care Romania continua sa aiba nevoie de investitii majore, mai ales in infrastructura mare, pentru a atinge o dezvoltare sustenabila si de durata. Companiile italiene, cu know-how-ul lor consolidat, sunt pregatite sa contribuie concret la realizarea proiectelor strategice – de la autostrazi la cai ferate, pana la instalatii energetice si infrastructuri sociale – esentiale pentru progresul dezvoltarii si cresterea tarii”, a declarat dr. Micaela Soldini, Directorul Biroului ICE-Agentia Italiana pentru Comert Exterior din Bucuresti.
Contributia italiana se dovedeste strategica in contextul unor proiecte importante in Romania, precum dublarea retelei de autostrazi, imbunatatirea conexiunilor dintre capitala si regiunile periferice si modernizarea retelei feroviare nationale.
”Firmele noastre membre au contribuit la realizarea unor proiecte importante in sectoarele transportului, feroviar, rutier, portuar, aeroportuar si al conectivitatii in general. Sunt, de asemenea, relevante sectoarele energiei, apei si infrastructurilor sociale. Europa de Est si Balcanii (UE si non-UE) reprezinta circa 15% din cifra de afaceri externa a firmelor noastre. Romania este prima tara din aceasta zona. Romania este o tara mare, strategica inclusiv pentru reconstructia Ucrainei.”, spune Alfredo Ingletti, Vicepresedinte OICE.
Sectorul materialelor de constructii, cu firme active in productia de feronerie, fatade, acoperisuri, elemente de tinichigerie, sisteme de umbrire solara si alte componente tehnice, reprezinta, de asemenea, interes. „Este un sector important al industriei italiene, caracterizat de o atentie ridicata fata de tema sustenabilitatii si care, de altfel, are capacitati relevante de export si prezenta pe pietele externe. Dovada sta faptul ca exportul segmentului identificat prin brandul Caseitaly a depasit in 2024 valoarea de 3,5 miliarde de euro”, afirma Nicola Fornarelli, Consilier Finco si Presedinte ACMI.
![]() Misiunea a avut loc in cadrul initiativelor de „Diplomatie a Cresterii”, promovate de reteaua diplomatica si birourile ICE, la initiativa Vicepremierului si Ministrului Afacerilor Externe si Cooperarii Internationale, Antonio Tajani. Delegatia a fost condusa de Vincenzo Ercole Salazar Sarsfield, Coordonator pentru promovarea in strainatate a sectorului infrastructurilor si marilor proiecte din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Cooperarii Internationale, si a fost organizata de Ambasada Italiei in Romania si de ICE – Agentia Italiana pentru Comert Exterior, in colaborare cu Camera de Comert Italiana pentru Romania si Confindustria Romania, cu sprijinul asociatiilor ANCE – Asociatia Nationala a Constructorilor, OICE – Asociatia societatilor de inginerie si arhitectura, ANIE – Federatia intreprinderilor electrotehnice si electronice si Finco – Federatia industriilor de produse, instalatii, servicii si lucrari specializate pentru constructii.
Misiunea economica a gazduit si expozitia Citta in scena. urban regeneration: the italian way to a sustainable future, aflata pentru prima data in strainatate, expozitie ce valorifica cele mai bune practici de regenerare urbana dezvoltate in Italia si promoveaza competentele si tehnologiile in proiectarea spatiilor urbane.
|