Agenda Constructiilor
Vineri, 21 Martie 2025
BUCIN MOB
PAGINA PERSONALIZATA


SBR SOLETANCHE BACHY FUNDATII SRL

SBR SOLETANCHE BACHY FUNDATII SRL

Adresa: Str. Roma nr. 54-56, Bucuresti, S1
Telefon: 031/102.37.01
E-mail: sbr@sbr.ro
Web site: www.sbr.ro
Domenii: Fundatii & Constructii geotehnice
Descriere activitate
Fundatii speciale, imbunatatirea terenului de fundare, structuri de sprijine, consolidari, etansari si epuismente - proiectare, consultanta, executie -
Prezentare companie/institutie
SBR: Siguranta, adanc inradacinata in practicile si cultura organizationala
 
 
 
 
Lórand Sata
Functia/Firma: director general, SBR Soletanche Bachy Fundatii;
Experienta profesionala: peste 23 de ani in domeniul fundatiilor pentru constructii.
 
Specialistul SBR Soletanche Bachy Fundatii - subsidiara a Soletanche Freyssinet - deruleaza in Romania operatiuni specifice incluzand activitati geotehnice, fundatii speciale, lucrari subterane, de imbunatatire a solului etc. La nivel de grup, cei peste 10.000 de angajati realizeaza mai mult de 4.000 de proiecte anual, folosindu-se de o serie de tehnologii patentate si exploatand o experienta tehnica de peste un secol, care si-a spus cuvantul inclusiv pe piata din Romania. Metodele inovatoare si sustenabile promovate de SBR au consolidat prestigiul companiei si au asigurat prezenta sa la unele dintre cele mai complexe proiecte derulare la nivel national. In continuare, Lórand Sata, directorul general al SBR Soletanche Bachy Fundatii, ofera detalii interesante legate de proiectele curente si dezvaluie in premiera intentiile companiei de a lansa inovatii in perioada urmatoare pe piata din Romania, ce vor asigura alinierea la cele mai inalte exigente curente in ceea ce priveste reducerea amprentei de carbon.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2024 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in 2025 si in perspectiva?
- Anul 2024 a adus multe investitii, mai ales in domeniul public: de la lucrari de infrastructura rutiera, maritima sau feroviara (iau in calcul aici inclusiv extinderea metroului bucurestean), pana la obiective importante precum spitale, stadioane si parcari subterane, precum si proiecte din sfera educatiei, cum ar fi institutii importante de invatamant sau hub-uri de cercetare. De asemenea, anul trecut am vazut un interes crescut pentru segmentele logistic si de retail. Ne asteptam ca acest trend sa se mentina si in 2025, insa dezvoltarea acestor proiecte va depinde de directia si mesajele scenei politice locale, care este momentan destul de volatila.
- Ce asteptari aveti de la anul 2025, avand in vedere noul context fiscal si economic?
- Facilitatile fiscale acordate in sectorul constructiilor (dar si in IT si agricultura) au fost gandite ca parte a unei strategii pe termen lung de 10 ani. Totusi, recent, am observat unele ajustari si renuntare la beneficii care vor pune companiile din sectorul nostru in dificultate. Sectorul constructiilor a contribuit major la PIB-ul tarii si consider ca eliminarea acestor facilitati va duce atat la cresterea preturilor, cat si la scaderea volumului de activitate, ceea ce va provoca un declin in sectorul constructiilor publice si private. Afacerile din domeniu, inclusiv cea pe care o deruleaza compania noastra, beneficiaza de un model legislativ si fiscal mai previzibil, avand in vedere ca proiectele se desfasoara, de obicei, pe o perioada lunga de timp si implica mai multi actori. Prin urmare, toate partile implicate vor trebui sa se adapteze, ceea ce va fi dificil, dar nu imposibil. Intr-o nota mai optimista, Romania ramane in continuare o piata cu un potential de investitii foarte bun. Pe de o parte, proiectele publice sunt in continuare semnificative, iar pe de alta parte, observam oportunitati si in categoria proiectelor industriale, pe care ne vom concentra in continuare in anul urmator.
- Ce provocari intampinati in desfasurarea activitatii, la nivelul companiei SBR?
- Domeniul nostru continua sa abordeze cu precautie metodele moderne de lucru. In anumite tipuri de proiecte publice, solutiile traditionale si conservatoare sunt adesea preferate, desi experienta arata ca acestea nu sunt neaparat mai eficiente sau mai sigure ca abordarile inovatoare. Pentru noi, la SBR, aceasta reprezinta o provocare atunci cand incercam sa propunem solutii tehnice alternative, care ar putea aduce cu adevarat valoare si beneficii semnificative. O alta provocare pe care o intampinam este asigurarea faptului ca siguranta ramane o prioritate. La Soletanche Bachy, siguranta este adanc inradacinata in practicile si cultura noastra organizationala, insa alinierea acestui standard la realitatile pietei locale poate fi dificila. Recunoastem ca in Romania cultura sigurantei se poate imbunatati, iar noi contribuim la acest proces. Prin initiative precum instruirea practica a viitorilor profesionisti si parteneriatele cu institutiile academice locale, speram sa avem un rol in cresterea standardelor de siguranta.
- Ce evolutie a avut cifra de afaceri a companiei in 2024 si ce estimari aveti pentru 2025?
- Desi anul 2024 a fost, pentru noi, usor sub nivelul anului 2023 din punct de vedere al rezultatelor financiare, pentru 2025 ne asteptam la o crestere si la rezultate din ce in ce mai bune, inclusiv din punct de vedere al profitabilitatii.
Anul 2024 ne-a adus cateva proiecte importante, la care lucram in continuare in aceasta perioada. Este vorba despre doua spitale publice, unul in Transilvania si unul in Dobrogea, precum si de continuarea lucrarilor la metroul din Bucuresti. In plus, suntem implicati si in cateva proiecte private rezidentiale si industriale. Referitor la portofoliul total al investitiilor realizate in proiectele in care am fost implicati in cei peste 30 de ani de activitate in Romania, este vorba despre o valoare de aproximativ 220 de milioane de euro.
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- La nivel de grup, avem o preocupare constanta pentru inovatie si investitii in acest sens, iesind pe piata cu solutii patentate, pe care le utilizam inclusiv in proiectele din Romania. De exemplu, una dintre acestea este tehnologia Screwsol®, proprie SBR, care diminueaza amprenta de carbon cu aproximativ 30% comparativ cu tehnologia traditionala, reducand atat consumul de beton, cat si cantitatea de pamant evacuata din teren. Tehnologiile de malaxare in adancime (malaxarea in situ a pamantului) vizeaza inglobarea de materiale in teren pentru a-i da caracteristici superioare de rezistenta si etanseitate. Prin reducerea volumului materialelor inglobate si, implicit, reducerea necesarului logistic si al transporturilor aferente - aceste "structuri" nou create devin mult mai sustenabile decat alte solutii mai clasice. In acest an vom lansa doua noi tehnologii si solutii si vom comunica mai multe despre ele in curand. Altfel, ne mentinem constant planul de investitii. De asemenea, sume importante sunt directionate catre cercetare si inovatie, ceea ce include si o componenta importanta de digitalizare.
- Ce proiecte aveti in plan in directia digitalizarii/ automatizarii activitatii, mai exact?
- La finalul fiecarui an tragem linie si ne uitam la ce putem imbunatati in activitatea noastra, inclusiv la cum putem integra digitalizarea si automatizarea intr-o maniera eficienta si productiva pentru echipa.
In 2024 ne-am orientat atentia catre simplificarea proceselor de ofertare si de raportare, pentru a veni in sprijinul clientilor nostri, indiferent de dimensiunea proiectelor. De altfel, aceste directii ne-au ajutat si in ceea ce priveste controlul costurilor in cazul proiectelor mai restranse - pentru noi conteaza sa intram in parteneriate sanatoase, in care putem cu adevarat sa avem un control al solutiei oferite inca din faza de design & build, pentru a lucra in sprijinul clientilor. De asemenea, multa tehnologie si digitalizare sunt implicate inclusiv in sesiunile de training de dinainte de a intra pe santiere (care se intampla folosindu-ne de virtual reality - VR si AR - augmented reality) si in toata activitatea de proiectare din lucrarile noastre.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie-Februarie 2025)
 

 
SBR: Transportul naval are un potential mare de dezvoltare in Romania
 
 
 
 
 
Ing. Alexandru Magureanu (34 de ani)
Functia/Firma: specialist in proiecte de fundatii speciale din domeniul portuar-maritim, SBR Soletanche Bachy Romania;
Experienta profesionala: peste 13 ani in domeniul constructiilor.
 
Romania va beneficia de investitii in infrastructura mare de transport (rutiera, feroviara, navala, de metrou si aeroportuara) ce pot absorbi 30 de miliarde de euro pana in 2030. Potrivit Planului Investitional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport 2020-2030 (care aduce la un loc mai multe surse de finantare - PNRR, POT, CEF 2.0 si bugetul national), doar infrastructura navala romana va necesita 4,46 miliarde euro. In acest context, am discutat cu ing. Alexandru Magureanu, specialist in proiecte de fundatii speciale din domeniul portuar-maritim din cadrul SBR Romania, despre proiectele de infrastructura navala care prezinta cel mai mare potential de dezvoltare in Romania, complexitatea acestui tip de lucrari, dar si despre ForSHORE by Soletanche Bachy, divizia dedicata exclusiv proiectelor maritime, fluviale si portuare din cadrul companiei.
Pe plan local, SBR Soletanche Bachy este una dintre cele mai importante companii specializate in solutii geotehnice complexe si fundatii speciale, cu un istoric de peste 30 de ani in industria de constructii din Romania.
 
- Care este potentialul de dezvoltare de proiecte in domeniul portuar-maritim in Romania?
- Transportul naval are un potential mare de dezvoltare, deoarece este mai eficient din punct de vedere al volumului de marfuri care pot fi transportate pe apa, dar si mai sustenabil din punct de vedere ecologic, fata de cel rutier si feroviar. Investitiile in domeniul maritim si fluvial sunt privite drept proiecte verzi, spre deosebire de autostrazi, de exemplu, care presupun un impact negativ asupra amprentei de carbon, mai ales ca, in contextul climatic actual, se pune problema reutilizarii fundatiilor existente tocmai din acest motiv: al reducerii amprentei de carbon rezultate din dezvoltarea de fundatii noi. Intrucat astfel de proiecte presupun un grad ridicat de complexitate, acestea trebuie sa fie sustenabile din punct de vedere al mentenantei, pe intreaga durata de viata a constructiei si, ca atare, necesita solutii tehnice care sa ia in considerare si sa preintampine toate riscurile ce pot interveni pe parcursul duratei de exploatare. Astfel, chiar daca pretul de executie poate fi mai mare, pe parcursul ciclului de viata al constructiei se pot face economii semnificative - de resursa umana, dar si in ceea ce priveste prevenirea riscurilor si mentinerea sigurantei pe termen lung. La SBR, venim in intampinarea clientilor in acest sens cu un brand specializat in domeniul lucrarilor maritime, fluviale si portuare, care se numeste ForSHORE by Soletanche Bachy. Acest brand si toata expertiza globala din spate ne permit sa actionam ca un antreprenor general si sa acoperim toata gama de nevoi - de la posibilitati de finantare, pana la proiectare, executie si mentenanta a intregii infrastructuri portuare.
- Care este gradul de complexitate a unui proiect din domeniul portuar-maritim in general?
- Spre deosebire de restul categoriilor, lucrarile geotehnice si de fundatii speciale in domeniul maritim-portuar se desfasoara intr-un mediu nu tocmai prielnic pentru a executa lucrari, daca ne oprim doar asupra impactului elementelor naturale precum apa, curenti, valuri. In aceste conditii, este necesar sa ai un control foarte strict asupra calitatii, in ceea ce priveste atat materialele in opera, procedurile si modalitatile de executie a lucrarilor, cat si rezultatele testelor care se realizeaza. Noi certificam lucrarile pe care le realizam, punand la dispozitie tot pachetul de documente de calitate in acest sens (de exemplu, pentru materiale, diagrame de foraj si de betonare etc.). De asemenea, lucrarile sunt complexe si prin prisma faptului ca este necesara o atenta organizare si coordonare a tuturor specialitatilor care isi desfasoara activitatea in santier, de la lucrarile de fundatii speciale - de cheu maritim sau portuar si de dragaj -, pana la cele pentru constructiile civile conexe - instalatii electrice si sanitare. Expertiza noastra ne permite, insa, sa gestionam toate aceste provocari, precum si complexitatea acestui tip de lucrari, fara probleme.
- Care sunt solutiile tehnice pe care le oferiti pe aceste tipuri de proiecte?
- Dispunem de o gama larga de tehnologii noi si inovatoare, patentate de Soletanche Bachy si implementate deja cu succes la nivel mondial, care acopera o plaja mai mare de necesitati si de solutii la anumite probleme tehnice. Una dintre solutiile inovatoare si extrem de eficiente este sistemul de etansare CVS (Continuous Water Stop), un sistem patentat la nivel de grup, folosit pentru etansarea panourilor de perete mulat, protejarea betonului panoului anterior si reducerea permeabilitatii rosturilor dintre acestea. Este o solutie recomandata in cazul suprasarcinilor mari pe platforma portuara, pentru extindere de cheu si pentru dragari, care asigura un pescaj mai mare al navelor in zona portului.
Pentru aceste tipuri de lucrari, putem folosi si alte tehnologii patentate, pe care le avem la dispozitie, precum cele pentru imbunatatirea terenurilor de fundare prin malaxarea pamanturilor in adancime (utilizarea terenului de fundare in-situ ca material de constructie). Printre ele pot aminti de Springsol, Colmix, Geomix si Trenchmix, care implica un control foarte bun asupra materialelor folosite si asupra amestecurilor, dar si asupra tehnologiei de executie si a echipamentelor folosite in acest sens, avand un impact redus asupra amprentei de carbon, prin reducerea consumului de beton. Altfel spus, datorita lor se obtine un lapte de ciment sau suspensie de ciment, care se amesteca cu pamantul din jur, si se obtin proprietati net superioare materialului original. Cu ajutorul acestor inovatii, putem executa lucrari de imbunatatire in adancime a pamanturilor pentru cheuri, cheuri de acostare, cheuri de incarcare-descarcare pentru nave, fie ca vorbim despre porturi turistice sau industriale, docuri, poduri pentru circulatia rutiera a camioanelor sau a autocamioanelor, ecluze, diguri sau pontoane, platforme sau lucrari de sustineri de pamant pentru aductiuni de apa sau instalatii electrice.
- Care sunt particularitatile acestor tipuri de proiecte si ce provocari geotehnice ridica ele in general?
- Din punct de vedere tehnic, trebuie luate in considerare anumite aspecte, precum actiunea valurilor sau a apei sarate, impactul navelor sau al vantului asupra acestor constructii, toti acesti factori putand influenta viata constructiei in sine. Experienta pe care o avem in santierele mari, atat in Romania, cat si in strainatate, expertiza noastra din cadrul ForSHORE, o cultura a muncii in siguranta, care este o prioritate la noi in companie, dar si controlul si cunoasterea foarte buna a tehnologiilor disponibile in cadrul grupului - ne ajuta sa reducem la minimum aceste riscuri si sa preintampinam anumite probleme geotehnice, ce pot aparea fie pe parcursul executiei lucrarilor, fie pe perioada de exploatare a constructiei. Totodata, cu ajutorul biroului nostru intern de proiectare, ne asiguram ca elementele realizate au capacitati de preluare a eforturilor, sunt atent dimensionate in concordanta cu cerintele proiectului si iau in considerare input-urile oferite de clienti sau de proiectantul studiului de fezabilitate. Asadar, solutia optima care preintampina riscurile vine inca din stadiul de concept si din perioada de investigatii geotehnice anterioara inceperii etapei de proiectare, astfel reducandu-se la minimum riscurile de natura geotehnica si structurala care pot sa apara pe parcurs.
- Care este cel mai important lucru de care ar trebui sa tina cont autoritatile gestionare de infrastructura navala, maritima si portuara, atunci cand iau in calcul dezvoltarea unui proiect solid si sigur?
- Principalul criteriu in jurul caruia se iau celelalte decizii ar trebui sa fie sustenabilitatea, iar aceasta trebuie demonstrata pe toata durata de exploatare a constructiei, nu numai in faza de executie. Ea se traduce, in primul rand, prin alegerea solutiei tehnice optime inca din etapa de proiectare, prin adoptarea tehnologiilor si utilajelor moderne, eficiente, care permit reducerea consumului de materiale cu emisii mari de carbon, dar care ofera si un mai mare control si o mai buna coordonare a activitatilor. Experienta ne-a aratat ca planificarea atenta a tipurilor de materiale folosite, a utilajelor si a tehnologiilor moderne de care dispunem permite o buna coordonare a activitatilor, dar si accelerarea timpului de executie si evitarea timpilor morti din executie si este, pana la urma, cheia unei investitii sustenabile si eficiente economic. Pentru context, o explicatie pentru depasirea termenelor de executie este si supraevaluarea tehnologiilor alese si necoordonarea activitatilor din santier de catre executant. Aceasta sustenabilitate din timpul executiei este eficienta si pe termen lung, pentru ca va extinde durata de viata a constructiei si este in stransa legatura cu mentenanta asigurata de dezvoltator si monitorizarea produsului final pe durata de viata a constructiei.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2023)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 188 (Ianuarie-Februarie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
DRS
theda mar
BogArt
Eco Garden Construct
leviatan
Arduro
concelex
SIGM
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
noark
AED
VEGO
EDIT-Structural
konsent
strabag nivel 1
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
MCA
EURO BUILD
rigips
MAKITA
CDS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<