Agenda Constructiilor
Marti, 10 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - INDEX COMPANII - Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
PAGINA PERSONALIZATA


Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti

Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti

Adresa: Bd. Lacul Tei nr. 122 - 124, Bucuresti, S2
Telefon: 021/242.12.08
Fax: 021/242.07.81
E-mail: secretariat@utcb.ro
Web site: www.utcb.ro
Domenii: Institutii publice
Descriere activitate
Programe de studiu: Facultatea de Construcții Civile, Industriale și Agricole; Facultatea de Inginerie a Instalațiilor; Facultatea de Hidrotehnică; Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri; Facultatea de Geodezie; Facultatea de Inginerie în Limbi Străine; Facultatea de Inginerie Mecanică și Robotică în Construcții
Prezentare companie/institutie
UTCB: De la planseta si calcul clasic, la digitalizare si BIM
 
 
 
 
 
 
Radu Vacareanu (56 de ani)
Functia/Institutia: rector, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti;
Experienta profesionala: 31 de ani la catedra UTCB si 7 ani in functia de rector.
 
Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB) este una dintre cele mai cunoscute institutii de invatamant superior din domeniu, de-a lungul deceniilor aceasta entitate furnizand industriei de profil o serie de specialisti recunoscuti, care au facut posibila transpunerea in practica a numeroase proiecte de mare anvergura. In continuare, Radu Vacareanu, rector al universitatii, puncteaza cateva idei importante despre relatia dintre mediul academic si lumea afacerilor, indicand totodata cateva dintre principalele repere pentru viitor.
 
- Care este structura absolventilor UTCB la momentul actual?
- Suntem in prezent cel mai mare furnizor din Romania de resursa umana inalt specializata pe segmentul constructiilor. Media absolventilor de studii universitare de licenta din ultimii ani s-a situat in jurul valorii de 800, din care 75% - 80% studii de inginerie civila si ingineria instalatiilor, la care se adauga cei de inginerie geodezica, inginerie mecanica, de stiintele educatiei. Desigur, aceasta structura este corelata cu cererea de pe piata nationala a constructiilor.
- Descrieti situatia curenta a sistemului educational si problemele cu care va confruntati.
- Proiectele nationale si internationale la care luam parte ne-au ajutat sa ne imbunatatim baza tehnico-materiala. Prin proiectele finantate din fonduri europene am reusit sa completam dotarile laboratoarelor didactice si de cercetare, obtinand o imbunatatire vizibila a proceselor si rezultatelor. Dincolo insa de problema resurselor materiale, care, de altfel sunt foarte importante in instruirea studentilor, incepe sa fie tot mai vizibila penuria resursei umane, fapt ce induce un anumit grad de ingrijorare. O cauza ar fi aceea ca legea educatiei din 2011 a impus necesitatea obtinerii titlului de doctor pentru asigurarea accesului in universitati pe o pozitie de asistent. Noi consideram ca nu poate fi extrapolata experienta si practica din domeniul stiintelor fundamentale (fizica, biologie, chimie etc.) catre stiintele ingineresti, acolo unde piata fortei de munca este extrem de ofertanta. In situatia data, un absolvent foarte bun este mai degraba tentat de o activitate in industrie, unde are sanse reale de crestere profesionala si salariala rapida, decat de o cariera universitara, conditionata de un doctorat. Un astfel de "pat al lui Procust", preluat din domeniul stiintelor fundamentale si aplicat in mod unitar in alte domenii, nu poate asigura o functionare corecta a lucrurilor. In noua versiune a legii educatiei nationale, detinerea titlului de doctor este inlocuita cu o inscriere la cursurile doctorale, ceea ce este mult mai rezonabil. Chiar si in acest context, ramane extrem de improbabila posibilitatea reala de a atrage specialisti remarcabili din industrie pentru a preda in invatamantul universitar. Desigur, problema nu este exclusiv a Romaniei, la o intrunire internationala la care am participat recent intalnind profesori din diverse state europene care reclamau aceeasi incapacitate de a derula proiecte cercetare din cauza lipsei de resursa umana ce se orienteaza preponderent catre industrie.
- Ce relatii de parteneriat aveti cu marile companii din domeniu?
- In ultimii cinci ani am inteles cu totii, deopotriva mediul universitar si marii angajatori, ca avem aceleasi interese, ne confruntam cu aceleasi probleme si este necesar sa incurajam o abordare unitara. In consecinta, colaborarea dintre cele doua structuri s-a accentuat. In momentul actual, orele de practica din programa, in integralitatea lor, se deruleaza in cadrul companiilor, conform unor protocoale bilaterale semnate de-a lungul timpului. Studentii au, de asemenea, posibilitatea de a efectua si o serie de "internship-uri" la sfarsitul stagiului de practica, unele dintre acestea fiind chiar remunerate. Cea mai buna colaborare o avem in prezent cu Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC). In plus, in fiecare vara, in perioada premergatoare admiterii la studii universitare derulam actiuni comune pentru promovarea ingineriei si, mai mult decat atat, premiem rezultatele obtinute de studentii nostri la diverse concursuri profesionale. Noi credem ca in momentul de fata industria a inteles ca avem nevoie unii de altii. Practica de "head-hunting" a devenit comuna si in Romania si suntem mandri sa constatam ca absolventii UTCB sunt foarte "vanati" pe piata de profil din Romania. Desi nu incurajam aceste practici, de multe ori se intampla ca studentii din anii de finalizare de studii sa aiba deja un loc de munca, cu toate riscurile educationale induse de aceasta dualitate. La inceputul studiilor de master, aproape toti studentii sunt angajati si, ceea ce este si mai important, lucreaza in acelasi domeniu in care si-au efectuat studiile. In caz contrar, sumele cheltuite pentru instruirea lor, provenite din taxele contribuabililor, sunt practic irosite. Din acest punct de vedere, UTCB sta foarte bine, circa 90% dintre cei pe care ii pregatim ajungand sa-si utilizeze cunostintele dobandite in universitate in sectorul constructiilor. De asemenea, observam ca apetenta de emigrare a scazut semnificativ, pe masura ce au aparut proiecte mari si in Romania, precum si firme dispuse sa ofere remuneratii similare celor practicate in statele dezvoltate ale lumii, din UE, America si Asia.
-Cum abordati problematica instruirii in afara cursurilor universitare clasice?
-Noi desfasuram programe de pregatire profesionala continua adresate inginerilor care sunt foarte utile in momentul schimbarii reglementarilor tehnice si tehnologiilor, in urma careia apare necesitatea actualizarii informatiilor. De asemenea, administram un colegiu tertiar non-universitar, care nu ofera o diploma de studii superioare, rolul sau fiind mai degraba de suplinire a functiei fostelor scoli profesionale. Participarea la cursuri nu este conditionata de detinerea unei diplome de bacalaureat. La colegiul nostru am pornit cu un numar restrans de participanti, in prezent ajungand la aproximativ 70 de cursanti. Piata are nevoie de asa ceva. Din pacate, efectul devalorizarii nivelului intermediar de calificare a fost acela ca, pusi in fata alegerii dintre un grad mai scazut de pregatire si unul mai ridicat, se inclina mai degraba spre a doua optiune, fara a avea neaparat un parcurs profesional sustenabil. Este o problema reala pe care noi incercam, prin eforturi constante, sa o solutionam.
- In ce fel va raportati la trendul de transformare digitala?
- Situatia concreta de pe piata impinge spre digitalizare, avand in vedere mai ales lipsa fortei de munca, devenita generalizata. Procesele repetitive care vor putea fi realizate de roboti sau utilaje automate constituie o necesitate obiectiva inclusiv pentru sectorul constructiilor, afectat la randul sau de lipsa specialistilor. Internet of Things, digital twin, AR-VR-XR, inteligenta artificiala etc. vor remodela piata in cel mai scurt timp, iar noi, ca universitate vom fi parte a acestui proces. Acest lucru se va intampla prin organizarea la UTCB a unui program de master Building Information Modelling (BIM) care va incepe din vara lui 2023 si va presupune o interactiune foarte intensa cu industria, interactiune mediata in principal prin clusterul Tehnology Enabled Constructions (TEC), din care universitatea noastra face parte ca membru fondator. O parte din cursuri va fi sustinuta de colegi ai nostri care deja au utilizat instrumentele BIM, iar alta parte de experti din mediul privat care lucreaza in mod nemijlocit cu aceasta platforma colaborativa de o buna perioada de timp. Vom incepe din toamna acestui an un program de pregatire a formatorilor sustinut de cei mai buni experti internationali in domeniu. Vom incerca sa profitam de experienta acumulata si sa o transmitem mai departe viitorilor specialisti. Noi, la UTCB, ne pregatim de trei ani pentru lansarea acestui program, perioada in care ne-am instruit cu maxima responsabilitate. Nu am lansat cursul pana cand nu am avut certitudinea alinierii tuturor competentelor necesare. Avem convingerea ca BIM va duce la transformarea radicala a modului de lucru din domeniu. Rostul UTCB este de a oferi un fundament corect intregului proces si, odata ce vom porni acest program, credem ca va fi extrem de solicitat si ofertant.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie-Iulie 2023)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
konsent
SSAB
rigips
Ubitech
Arduro
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
leviatan
EDIT-Structural
noark
concelex
strabag nivel 1
BogArt
MAKITA
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
viarom
ness project
CDS
quadratum
siniat

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander