Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - CCIR vrea sa inceapa constructia noului proiect de la Romexpo in luna august 2021
CCIR vrea sa inceapa constructia noului proiect de la Romexpo in luna august 2021
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 21 Oct 2020 05:00
Proiectul major de transformare a zonei Romexpo intr-un amplu centru de expozitii, conferinte si afaceri este unul deosebit de avantajos pentru statul roman, potrivit lui Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), institutie care a propus aceasta dezvoltare. Pe langa investitia initiala, care atinge valoarea de 3 miliarde euro, proiectul ar urma sa genereze, la finalizare, 345 de milioane de euro pe an din impozite.
Potrivit managerului CCIR, lucrarile de constructii sunt prevazute sa inceapa in luna august 2021 si sa dureze patru ani.
"In cei 33 de ani vom plati, anual, 36,61 de milioane de euro taxe si impozite pe terenuri si cladiri. In varianta acestui proiect, se vor plati 1,2 miliarde euro, calcul facut de o reputata societate din Big 4, pe toate etapele de constructie. Acest proiect va aduce, la finalizare, in total, inclusiv din locurile de munca, impozite pe profit etc., 345 milioane de euro anual. Suma aceasta depaseste net valoarea de vanzare a terenului. Statul trebuie sa speculeze valoarea terenului, nu sa se gandeasca la vanzarea acestuia", a declarat Mihai Daraban.
Reprezentantul CCIR spune ca terenul pe care este propus proiectul ramane in administrarea Camerei de Comert inca 33 de ani, indiferent de modul in care va fi utilizat acesta, si a propus dezvoltarea proiectului in contextul in care activitatea expozitionala derulata in cadrul complexului nu mai este profitabila.
"Noi nu am solicitat pentru aceasta investitie decat schimbarea starii juridice a terenului, ca sa poata sa devina bancabil pentru investitori. (...) Trebuie sa ne gandim la faptul ca pe acest perimetru vor lucra 32.000 de oameni, 26.000 in zona office si 6.000 in zona de retail", a mai spus Mihai Daraban.
In ceea ce priveste colaborarea cu grupul Iulius pentru realizarea acestui proiect, seful CCIR a precizat ca va fi o cedare de superficie pentru anumite zone, unde se vor realiza constructii noi. "Va fi o cedare de superficie pentru anumite zone. Pavilionul central si noile pavilioane vor ramane destinate targurilor si expozitiilor. Romexpo va ramane. (...) Am ales compania Iulius pentru ca am avut de la inceput cateva criterii, sa fie un actionar 100% roman sau majoritar, si vreau sa fie clar ca am cautat entitati care au creat dezvoltare urbana durabila, unde s-a pus accent si pe spatii verzi, pe locuri de petrecere a timpului liber. Domnul Iulian Dascalu se numara printre cei care au corespuns acestor criterii: ce a facut la Iasi, la Cluj, la Timisoara, sunt lucruri care vorbesc de la sine, noi le-am vizitat si le-am vazut. As vrea sa va spun ca domnul Dascalu este in discutie cu noi, nu de ieri de azi, vorbim deja de 3-4 ani pe marginea acestui proiect, iar dansul a participat si la intalnirile generale, pentru ca l-am chemat sa discute cu adunarea generala a Camerei si sa raspunda la toate intrebarile de la membri. Nu am tinut aceasta relatie exclusiva, si intr-adevar, la acea vreme, in 2017, cand s-a pus problema ca terenul sa nu fie zona rezidentiala a fost chiar de fata cu domnul Dascalu. Maximum de transparenta", a explicat Mihai Daraban.
 
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
CDS
ERBASU CONSTRUCT
noark
concelex
ness project
quadratum
leviatan
rigips
MAKITA
siniat
EDIT-Structural
viarom
Ubitech

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander