Finantare de 361 milioane euro pentru modernizarea CET Sud, Progresu si Grozavesti |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 18 Oct 2024 14:21 |
Romania va primi aprobarea pentru a finanta, din Fondul pentru Modernizare, cu 361 milioane de euro, reabilitarea a inca trei CET-uri, respectiv CET Sud, CET Progresu si CET Grozavesti, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres. Conform datelor existente referitoare la cele 3 proiecte, acestea vor beneficia de investitii totale de circa 600 de milioane de euro pentru modernizare si extindere.
"Din Fondul pentru Modernizare, urmeaza sa aflati in foarte scurt timp, pentru ca in 22 octombrie este Comitetul Statelor Membre si Romania va primi aprobarea pentru a finanta cu 361 de milioane de euro modernizarea a inca trei CET-uri, probabil cele mai importante. Ma refer la CET Sud, CET Progresu si CET Grozavesti. Cu aceste investitii, sistemul de termoficare din Bucuresti, cel putin zona de productie a agentului termic, va fi la cele mai noi standarde", a declarat Sebastian Burduja, la o conferinta pe teme de energie, organizata in cadrul Bucharest Leaders Summit: Reporting for Duty.
Potrivit datelor ELCEN, CET Bucuresti Sud va fi modernizat si extins cu o noua unitate de cogenerare, cu o putere nominala de cca. 275 MWe si 214 MWt si o valoare de investitie estimata la 300 de milioane de euro. Cererea de finantare pentru acest proiect a fost depusa in luna iulie 2024. In ceea ce priveste CET Progresu si CET Grozavesti, ELCEN a depus cererile de finantare inca din luna mai 2024, investitiile totale prevazute la cele doua centrale fiind de 286 milioane de euro. Cele doua proiecte vizeaza eficientizarea activitatii din CTE Grozavesti prin implementarea unei unitati de cogenerare de inalta eficienta, investitie in valoare totala de aproximativ 120 milioane de euro, si implementarea unor capacitati de cogenerare de inalta eficienta utilizand motoarele termice, in CTE Progresu, investitie de aproape 166 milioane de euro.
Pentru noua centrala de la CTE Progresu a fost organizata si prima licitatie pentru atribuirea serviciilor de consultanta (de tip Owner's Engineer). Perioada de ofertare s-a incheiat si consultantul urmeaza sa fie selectat pana la finalul acestui an. La licitatie s-au inscris doua entitati, respectiv Ciga Energy Epic, avand ca parteneri Compania de Consultanta in Energie si Mediu SA si Dornier Power and Heat, si asocierea Hill International Bucharest (lider) - Hill International NV - Proiect Consulting.
Circa 1,2 miliarde euro, alocate pentru modernizarea retelei de transport al energiei
Ministrul a subliniat ca Romania trebuie sa isi asume cu mai mult curaj rolul de lider in domeniu si a mentionat ca reprezentantii Bancii Europene de Investitii au transmis ca Romania are un record absolut in atragerea de bani europeni.
"In ultimul an si trei luni, am reusit sa atragem undeva la 13 miliarde de euro bani nerambursabili. Acesta este bilantul nostru", a precizat Sebastian Burduja.
Oficialul a reiterat ca pentru operatorii de distributie, pentru modernizarea retelei, s-au alocat aproape 1,2 miliarde de euro, iar pentru reteaua de transport, pentru liniile de inalta tensiune, circa jumatate de miliard de euro.
"Toate acestea faciliteaza tranzitia energetica a Romaniei. In plus, foarte multi bani, miliarde de euro pentru productie, pentru ca 30 de ani, mai bine 30 de ani, Romania nu a investit in mari capacitati de productie. Cred ca stim cu totii acest lucru, drept care, intr-un an cum este 2024, suntem categoric dependenti de importuri de energie electrica. Anul trecut a fost mai bine, am avut apa, am avut vant, am avut probabil mai putine perioade de indisponibilitate la Unitatea 1 de la Cernavoda si am fost net exportatori, dupa multi ani. Anul acesta, din pacate, nu suntem in aceeasi situatie. A fost un an secetos, deci am ajuns la mana vremii si a vremurilor, pentru ca, repet, in 30 si ceva de ani nu s-a investit", a mai spus Sebastian Burduja.
Ministrul a trecut in revista resursele de energie, mentionand gazele din Marea Neagra, care vor insemna, din 2027, dublarea productiei nationale, de la 9 - 10 miliarde mc spre 18-20 de miliarde mc.
"Producatorul numar unu din Uniunea Europeana vom fi in 2027 si vrem sa dam valoare adaugata acestui gaz. Cel mai simplu este s-o facem transformandu-l in energie electrica. Deci avem in lucru 3.500 de megawati pentru grupuri pe gaz. Ma refer la centrala de la Mintia, un proiect in grafic, asa cum este si Neptun Deep, proiect de un miliard de euro, 1.700 MW. Va fi cea mai mare din Uniunea Europeana, deja s-au livrat turbinele. Este absolut fezabil sa putem la finalul anului 2026 sa-l punem in functiune. Se lucreaza si la magistrala de gaz. Avem cea de la Isalnita, iarasi destul de mare, 800 si ceva de megawati, cea de la Turceni 400 si ceva de megawati, plus modernizarea CET-urilor importante din Constanta, Craiova, 300 de megawati, Arad si Ramnicu Valcea", a explicat ministrul Energiei.
Romania poate deveni un furnizor esential de energie in Europa
In plus, a adaugat el, vom avea undeva la 10.000 de megawati solar si eolian, respectiv din PNRR, contracte semnate, proiecte in implementare undeva la 1.800 de megawati, din Fondul pentru Modernizare, apeluri lansate/ inchise, sunt in evaluare inca pe atat, schema contractelor pentru diferenta inca 5.000 de megawati, 1.500 anul acesta si 3.500 anul viitor etc. La acestea se adauga si programul nuclear, care inseamna 2.200 de MW, doua reactoare la Cernavoda, retehnologizarea unitatii unu si reactoare modulare de mici dimensiuni.
"Facand un calcul, daca astazi, pe hartie, Romania are undeva la 19.000 de megawati, dar din care intr-o zi mai mult de 9.000 de megawati energie activa nu putem sa producem si asta doar cand ne ajuta vantul si celelalte astre se aliniaza, inseamna ca in urmatorii trei-cinci ani vom putea sa contam aproape pe inca atat capacitatea pentru sistemul energetic national", a spus ministrul.
Totodata, Sebastian Burduja a mai afirmat ca se lucreaza si la interconexiuni.
"Romania are o capacitate de interconexiune de 3.500 de megawati cu absolut toate statele vecine, noua linii, si lucram la inca noua, dintre care doua sunt cu Ucraina si doua cu Republica Moldova. Alte state, pe care le-am numit si in trecut, bineinteles Austria si Slovacia, nu sunt interconectate, doua state ale Uniunii Europene care aleg sa nu se interconecteze. Si atunci sigur ca energia mai ieftina produsa in vestul Europei in anumite zile, in anumite conditii nu ajunge pana la noi. (...) Dar si aici, prin faptul ca noi nu vom mai depinde de ceilalti, in trei-cinci ani de zile, mai degraba ceilalti vor depinde de noi si, daca ei nu-si vor rezolva aceste interconexiuni, s-ar putea ca maine-poimaine, peste cativa ani de zile, sa regrete faptul ca nu pot sa aiba acces la o energie mai ieftina din Romania, exportata catre restul Europei", a punctat Sebastian Burduja.
Evenimentul "Bucharest Leaders' Summit: Reporting for Duty", se desfasoara in perioada 7-31 octombrie si este organizat de Grupul de Presa MediaUno, impreuna cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din Guvernul Romaniei, Asociatia MediaUno si Institutul National de Statistica.
|