Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - Frames: Romania, hub regional logistic si parcuri industriale de 10 miliarde euro
Frames: Romania, hub regional logistic si parcuri industriale de 10 miliarde euro
Info-Santiere Publicat de AG&F 15 Mai 2024 10:23
Romania are toate sansele sa devina un adevarat hub regional in domeniul logistic, al productiei si al serviciilor transfrontaliere. Cheia investitionala o reprezinta dezvoltarea infrastructurii de parcuri industriale, cu oferte integrate de depozite, spatii de productie, servicii, transport si conectivitate.  Potrivit unei analize realizata de compania de consultanta Frames, cele mai atractive zone investitionale sunt Portul Constanta, Bucuresti/Ilfov si regiunea Centru.
Problemele din lanturile de productie si aprovizionare, generate de crizele multiple din ultimii ani, au determinat o schimbare semnificativa in perceptia investitorilor in privinta logisticii industriale.
In 2024 si in orizontul 2030, focusul se pune pe gasirea unor spatii logistice cat mai aproape de consumator, pe optimizarea stocurilor, a costurilor cu utilitatile si pe dezvoltarea unor investitii in locatii multifunctionale, adaptabile la dinamica tot mai accentuata a business-ului.
Potrivit analistilor de la Frames, din aceasta perspectiva, Romania poate deveni un jucator major in domeniul logisticii industriale in Europa, pe fondul schimbarilor fundamentale prin care trece economia globala, de la scurtarea lanturilor de productie si aprovizionare la focusul pe gasirea unor locatii sigure, ferite de evenimente nedorite, precum razboiul si schimbarile climatice.
"Razboiul din Ucraina a accentuat si mai mult aceasta cerere de spatii de productie, mai ales in cadrul unor parcuri industriale care sa ofere toate conditiile necesare relocarii business-urilor’, arata analiza.
"Reconstructia Ucrainei, dupa razboi, va genera un business de peste 100 de miliarde de euro, iar multe companii cauta deja locatii optime pentru a-si dezvolta puncte de lucru in apropierea acestui urias santier care va deveni tara vecina’’, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.
Maersk, cel mai mare operator in transportul maritim de containere, anunta, zilele trecute, ca Romania incepe sa creasca ca destinatie de nearshoring, adica relocarea productiei, asta in contextul cresterii costurilor cu transportul cauzate de intreruperea unor rute cheie. Din Contanta si pe Dunare, marfurile ar ajunge in Europa de Vest chiar si cu patru zile mai repede decat pe rutele marine prin nord.
Potrivit analizei companiei de consultanta, in urmatorii cinci ani, tara noastra are potentialul de a atrage investitii de 10 miliarde de euro in dezvoltarea de spatii logistice si industriale, atat din fonduri private cat si din investitii publice.
In acest context, potrivit unui studiu EY Romania, 56% dintre companiile straine vor sa isi extinda operatiunile din Romania, un procent foarte bun avand in vedere provocarile de securitate de la granita de Est.
"2024 a adus un sentiment de certitudine pentru investitori, a confirmat ca Romania este o zona sigura de investitii si ca umbrela NATO este un garant ca tara noastra este ,,open for business’’, a mai spus Negrescu.
Majoritatea celor care iau in considerare oportunitatea de a investi in Romania se gandesc in mod special la sectorul lanturilor de aprovizionare si cel logistic.
Pe fondul evolutiei economice din ultimii 2 ani, companiile au inaugurat peste 500.000 mp de spatii industriale si logistice, astfel ca Romania a ajuns sa depaseasca granita de 7 milioane de mp, iar perspectivele arata ca, in orizontul 2030, Romania poate creste cu inca 3 mil. mp de spatii industriale si logistice.
"Pentru ca acest target sa fie atins, este nevoie de o accelerare a proiectelor de infrastructura, de la drumuri la cale ferata, retele electrice si de apa/canal si de intrarea pe cale terestra in spatiul Schengen, moment care ar putea transforma Romania intr-un adevarat hub logistic regional’’, arata analiza Frames.
 
 
Romania mizeaza pe parcurile industriale
Parcurile industriale au toate sansele sa devina cheia atragerii investitorilor in Romania, pentru ca ofera toate facilitatile la cheie, spun analistii.
Cele mai noi date, prezentate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, arata ca in luna mai erau inregistrate oficial 110 de parcuri industriale la nivel national, care beneficiaza si de facilitati fiscale oferite de stat. Acestea au o suprafata de 3466 hectare.
Cele mai multe dintre acestea sunt situate in Prahova (27 de parcuri), Cluj (24) si in Brasov (18). In zona Bucuresti-Ilfov exista autorizate 15 parcuri industrial.
Cea mai noua investitie in domeniu este anuntata in judetul Valcea. La Ramnicu Valcea, un grup de investitori locali reuniti in Asociatia "Deschidem Orasul’’, vrea sa dezvolte, la initiativa fostului vicepresedinte ANAF Virgil Pirvulescu, un parc industrial si stiintific pe 70 de hectare, in apropierea complexului Oltchim.
"Centrul tarii are nevoie de un astfel de parc industrial, un hub logistic si de productie de unde sa poti ajunge rapid si eficient in orice zona din tara, mai ales ca se va construi si autostrada spre Sibiu. Investitia totala va depasi 200 de milioane de euro, iar efectele pozitive se vor resimti imediat, prin atragerea a minim 1000 de locuri de munca si prin dezvoltarea unor lanturi economice ce vor relansa economic aceasta regiune’’, afirma Virgil Pirvulescu.
De la comertul electronic (e-commerce) la retail-FMCG, industria automotive, industria farmaceutica, cea a modei, echipamente industriale si masini, constructii, mixul investitional interesat de astfel de locatii de business este unul din ce in ce mai mare.
Asta pentru ca parcurile industriale ofera companiilor acces la utilitati si la unele pachete de beneficii speciale in functie de domeniul de activitate al acestora. In plus, investitorii sunt scutiti de plata impozitului pe teren, a impozitului pe cladiri si a celui de urbanism, precum si de schimbarea destinatiei terenului.
Interesul investitorilor este cu atat mai mare cu cat, potrivit estimarilor Avison&Young, randamentele investitiilor din spatiile logistice din Romania sunt printre cele mai mari din Europa.
Randamentul investitional (yield) al sectorului de logistica si spatii industriale din Romania s-a ridicat anul trecut la circa 8-8,25%, fata de 5,25% in Polonia, Cehia – 4,75% sau Ungaria – 7%.
"Parcurile industriale au marele avantaj, dincolo de facilitatile fiscale, ca aduc in acelasi loc mai multi investitori, astfel ca dezvoltarea unor lanturi de business integrate este mult mai facila. Incubatoarele de afaceri, solutiile integrate de servicii, aflate la dispozitia investitorilor, sunt menite sa contribuie la cresterea unor business-uri predictibile’’, afirma Pirvulescu.
"Pentru Romania, parcurile industriale pot si trebuie sa reprezinte un atu esential in eforturile de a atrage investitorii, mai ales pe cei straini’’, considera finantistul.
 
Parcul industrial, o afacere plina de provocari
Ca in orice business, nu toate parcurile industriale sunt profitabile. Dintre cele 112 existente in prezent in Romania, mai mult de o treime functioneaza la limita de avarie.
"Parcul industrial nu este o afacere simpla, dimpotriva. Tine de mixul de oferte de servicii pe care il propui, de ce chiriasi atragi si cum ii mentii acolo, de dezvoltarea continua a proiectelor si serviciilor oferite. Doar sa inchiriezi teren ieftin nu mai e de ajuns in 2024. Ai nevoie de investitii in cladiri cu standarde inalte de sustenabilitate, de solutii de business integration, de marketing si promovare, de networking etc.’’, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.
Nu in ultimul rand, pe fondul crizei fortei de munca, ai nevoie de investitii semnificative in depozite cu automatizare avansata.
De aceea, spune el, multe dintre parcurile industriale din Romania au esuat sau functioneaza la limita de avarie.
Potrivit studiului realizat de Frames, la comanda Asociatiei ,,Deschidem Orasul’’, in functie de dimensiuni si de investitiile asumate, un parc industrial poate trece pe break-even in 3-4 ani.
"Beneficiile pot fi semnificative pentru mediul de afaceri local, pentru bugetul local, daca vii cu o strategie de business optima, care sa evite, de exemplu, regula – primul venit, primul servit. Trebuie sa iti selectezi cu atentie firmele care vor sa intre in parc, pentru ca, odata create lanturile de business, daca una da faliment, iti poate discredita intregul lant investitional. In plus, esential este sa gasesti angajatii capabili sa iti ofere serviciile optime, sa ii pregatesti si sa le oferi argumente pentru retentie’’, a mai spus Pirvulescu.
Potrivit datelor Bancii Mondiale, in lume exista 20.000 de parcuri industriale, din care doar in jur de 1.000 sunt in Europa.
Turcia are peste 1.000 de parcuri industriale, cumuland 500.000 de hectare, acesta fiind un factor important care a dus la clasarea Turciei ca a 16-a economie a lumii, in mai putin de 25 de ani.
Doar Istanbulul are in jur de 100 de parcuri industriale cumuland 2.500 de hectare.
 
 
Investitiile in cercetare, buget de 5 miliarde de euro
Potrivit studiului dezvoltat de Frames, parcurile industriale pot reprezenta platforma logistica optima pentru dezvoltarea investitiilor din cercetare si inovatie, un domeniu in care Romania a ramas in urma.
Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID) anunta, recent, cu ocazia evenimentului „Oportunitati pentru cercetarea romaneasca”, ca firmele romanesti vor avea acces la o finantare de 4 miliarde de euro prin componenta Widening din programul-cadru Horizon Europe.
Programul vizeaza sustinerea cercetarii si inovarii in Uniunea Europeana, iar Romania este beneficiar direct, in calitate de stat inovator emergent.
"Intr-un peisaj competitiv la nivel global, Uniunea Europeana nu are alta alternativa decat sa-si consolideze capacitatile. Performanta Romaniei in cadrul Horizon Europe creste constant, iar in general statele “Widening” au facut progrese incontestabile in ultimii ani. Este crucial sa atragem cercetatorii de maine, iar pentru asta incurajez ecosistemul de cercetare din Romania sa foloseasca skill-urile si expertiza unice de care dispune in dezvoltarea tehnologiilor emergente”, a declarat comisarul european pentru Inovatie, Cercetare, Cultura, Educatie si Tineret, Ilian Ivanova.
"Daca o companie investeste, sa spunem, 1.000.000 euro in activitati de cercetare-dezvoltare, in anumite conditii poate sa isi reduca impozitul pe profit cu aproximativ 80.000 euro, adica un discount de 8% asupra costurilor implicate. E un castig important insa, daca privim ce se intampla in alte tari, este inca prea mic. In Polonia, de exemplu, se poate ajunge pana la o treime din costuri deduse prin mecanismele fiscale de stimulare a inovatiei si cercetarii’’, afirma analistii.
Fara inovatie, firmele romanesti au sanse mici sa ramana relevante pe piata. Altfel spus, trebuie sa inoveze constant si nu doar in laborator, ci si in procesele de lucru, in tot ceea ce tine de ecosistemul business-ului.
Expertii Frames afirma ca, dincolo de necesara cresterea a cotei de deducere suplimentara a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare la calculul impozitului pe profit, firmele romanesti au nevoie de un program national de finantare, dezvoltat cu ajutorul statului roman.
"Incurajarea parteneriatelor public-privat (PPP), inclusiv prin sustinerea dezvoltarii parcurilor industriale este esentiala in acest proces. Daca vom operationaliza si Banca Nationala de Dezvoltare, institutie care promite ca va acoperi 8% din decalajele de investitii din sectorul CDI, cat si 50% din decalajele de investitii aferente IMM-urilor inovatoare, am putea asista la un reviriment in acest sector. Pana sa vedem asta, realitatea arata ca Romania aloca doar 0,47% din PIB pentru cercetare, unul dintre cele mai reduse procente din UE. Prin Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare, ne propunem sa crestem la 1% din PIB’’, mai arata analiza.
Analiza Frames a fost realizata la comanda comanda Asociatiei ,,Deschidem Orasul’’ din Ramnicu Valcea pe baza datelor oficiale privind dinamica business-ului in sectorul parcurilor industriale prezentate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Institutul National de Statistica, Comisia Nationala de Prognoza, Eurostat si o serie de firme specializate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
strabag nivel 1
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
konsent
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Acvatot 2019
SIGM
leviatan
Ubitech
CDS
Arduro
theda mar
concelex
quadratum
EDIT-Structural
viarom
rigips
ness project
SSAB
siniat

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander