Agenda Constructiilor
Luni, 05 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Info-Santiere - MLPDA: Centru pentru Optica de Mare Putere de 37 milioane euro, la Magurele
MLPDA: Centru pentru Optica de Mare Putere de 37 milioane euro, la Magurele
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 25 Mai 2023 09:55
Guvernul Romaniei a aprobat realizarea, de catre Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara ”Horia Hulubei” (IFIN-HH), a unui Centru pentru Optica de Mare Putere (COMP) la Magurele. Obiectivul va fi finantat cu fonduri de la bugetul de stat, prin intermediul Programului national de constructii de interes public sau social, derulat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.
Investitia este importanta pentru Romania pentru ca va aduce o tehnologie de varf in tara si se va crea infrastructura necesara fabricarii autohtone a unor componente care sunt acum importate de Romania din Japonia. Ulterior, Romania poate deveni furnizor al acestor componente si pentru alte tari - a aratat ministrul dezvoltarii, Cseke Attila.
Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea si repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) de la Magurele sau la alte centre de lasere de mare putere din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri si durata de productie reduse, vor permite marirea numarului si potentialului stiintific si aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.
Pentru realizarea investitiei, Guvernul a aprobat un Memorandum in octombrie 2022, in urma caruia, cu ocazia vizitei presedintelui Romaniei in Japonia, a fost semnat un Memorandum la Tokyo, in martie 2023, intre ELI-NP Magurele, Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universitatii Osaka si compania japoneza Okamoto Optics. In aplicarea deciziilor guvernamentale si a Memorandumului semnat cu partea japoneza, Ministerul Dezvoltarii, prin CNI, a elaborat documentatia necesara pentru adoptarea actului normativ de astazi si realizarea investitiei.
Se va realiza o singura cladire cu regimul de inaltime P+1 (parter+etaj), dotata cu toate sistemele si echipamentele care sa asigure functiunile si parametrii necesari activitatilor care se vor desfasura in cadrul Centrului COMP. Solutia constructiva va urmari o dispunere optima a functiunilor si realizarea unei constructii eficiente energetic, in paralel cu utilizarea unor materiale de calitate superioara. Deoarece climatizarea in cladire va fi asigurata din sistemul geotermal cu pompe de caldura de la ELI-NP, sunt intrunite conditiile pentru realizarea unei constructii cu eficienta energetica foarte ridicata si amprenta de carbon cu valoare scazuta. De asemenea, cladirea va asigura o stabilitate ridicata a parametrilor de ambient din interiorul cladirii (temperatura, umiditate) si va asigura redundanta de functionare a sistemelor si instalatiilor.
Suprafata totala a investitiei este de 3.000 mp, din care 2.100 mp reprezinta suprafata construita a Centrului si 900 mp - suprafetele pentru utilitati, alei, drumuri si spatii verzi.
Bugetul aprobat pentru realizarea investitiei, finantat de catre Ministerul Dezvoltarii, este de peste 187 milioane de lei.
 
vailantman and machinehiltiALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
In curand apare editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Ubitech
CDS
Acvatot 2019
FRONTALE
leviatan
viarom
ERBASU CONSTRUCT
BALTIC
leviatan
rigips
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
grundfos

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023