NESS Proiect si TECNIC au inceput lucrarile la Spitalul Regional de Urgenta Iasi |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 22 Apr 2024 09:36 |
Compania de constructii Ness Proiect Europe a inceput, vineri, lucrarile de constructie a Spitalului Regional de Urgenta (SRU) Iasi. In urmatoarele 8 luni, constructorul, alaturi de subcontractantii sai - Stef Invest, Electroaxa, Arheosib Consulting, Agnel Industry si Stefan Security si sub supervizarea asocierii Tecnic Consulting Engineering Romania (lider) - Tumas Turk Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitlik AS - RomCapital Invest SA, va realiza lucrarile pregatitoare constructiei propriu-zise. Acestea vor include organizarea de santier, excavarile, devierile de utilitati, sapatura generala, imprejmuirea si alte tipuri de lucrari. Valoarea contractului este de 26,3 milioane de lei (fara TVA).
"Ne aflam in fata celui mai important obiectiv de investitii din Moldova din ultimii 30 de ani, Spitalul Regional de Urgenta din Iasi. Aproape 700 de milioane de euro reprezinta o investitie enorma care, practic, incepe in aceasta zi. Ma bucur ca putem sa sarbatorim impreuna. Cel mai mult o sa ma bucur atunci cand acest spital va intra in functiune, peste 4 ani. Acesta este termenul de executie al acestui spital. Sunt convins ca va fi gata la timp. Constructorul isi va da silinta sa inceapa la timp acest lucru. Cred ca pentru comunitatea ieseana, din Moldova, acest spital este simbolic. Acest efort pe care Guvernul Romaniei l-a facut este semnificativ si sper sa existe o continuitate ceea ce priveste aceste proiecte care au schimbat fata medicinei iesene", a declarat ministrul Alexandru Rafila, prezent la evenimentul care a marcat starul lucrarilor de constructii la SRU Iasi.
La randul sau, directorul Agentiei Nationale de Dezvoltare a Infrastructurii in Sanatate (ANDIS), Adrian Popa, a declarat ca evenimentul de vineri este un pas important intrucat SRU Iasi este prima unitate medicala de acest tip la care practic incep lucrarile.
In ceea ce priveste Pachetul 2 de lucrari, ce vizeaza constructia propriu-zisa a cladirii, licitatia este inca in desfasurare, termenul pentru depunerea ofertelor fiind prelungit cu 30 de zile, pana pe 20 mai 2024. Potrivit ANDIS, aceasta decizie de prelungire a fost luata in urma solicitarilor venite din partea constructorilor interesati sa participe la licitatie, care au solicitat o perioada mai mare pentru intocmirea ofertei si au formulat o serie de observatii la documentatia de atribuire, care au necesitat clarificari. Contractul de executie a SRU Iasi are o valoare estimata la 1,82 miliarde lei (circa 367 milioane de euro), fara TVA, si o perioada de implementare de 106 luni.
Proiectarea a fost realizata de asocierea formata din companiile Studio Altieri SpA (lider), Proiect Consulting Iasi, Italconstruct SpA, Steam SR, K-Box Construction Design si Rheinbrucke SRL.
In paralel, Primaria Municipiului Iasi continua amenajarea drumului de acces spre santierul SRU. Echipele Citadin SA amenajeaza un drum provizoriu de acces pentru autocamioane, care va face legatura dintre santierul de pe versantul Moara de Vant, pe latura nord-vestica a acestuia, si bulevardul C.A. Rosetti. "Drumul va fi utilizat de autocamioanele care vor evacua pamantul excavat rezultat in urma sapaturilor efectuate pentru realizarea spitalului", au transmis reprezentantii municipalitatii.
SRU Iasi va avea o suprafata construita totala de 202.689 mp, distribuita pe 9 niveluri (2S+P+5E+E6-tehnic), pe o suprafata de teren de 120.000 mp. Unitatea va avea 850 de paturi, 20 de sali de operatie si circa 3.000 de angajati, va inlocui actualul Spital Judetean de Urgente "Sf. Spiridon", vechi de 260 de ani, si va imbunatati activitatea de predare si cercetare de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa". Costul total al SRU Iasi a fost actualizat la 3,3 miliarde lei (circa 668 milioane de euro), din fonduri europene, un imprumut de la Banca Europeana de Investitii si de la bugetul de stat.
|