Agenda Constructiilor
Miercuri, 24 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - RO-CULTURA: 16 milioane de euro pentru restaurarea a noua cladiri monument istoric
RO-CULTURA: 16 milioane de euro pentru restaurarea a noua cladiri monument istoric
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 21 Sep 2020 10:38
Ministerul Culturii a semnat contracte de finantare nerambursabila aferente proiectelor depuse in cadrul Programului RO-CULTURA, apelul privind Restaurarea si revitalizarea monumentelor istorice. Programul RO-CULTURA, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, este finantat prin Granturile SEE 2014 - 2021 si este dedicat sprijinirii sectorului cultural din Romania.
Este cel mai mare dintre cele 7 apeluri de proiecte cuprinse in Programul RO-CULTURA, respectiv Restaurarea si revitalizarea monumentelor istorice. Cu un buget disponibil de 16 milioane de euro, apelul s-a adresat institutiilor publice, inclusiv UAT-urilor (unitatilor administrativ teritoriale), ONG-urilor si IMM-urilor care detin monumente istorice ce pot fi restaurate si valorificate cultural.
“Prin intermediul acestei finantari, 9 monumente istorice vor capata o noua infatisare. Pe langa aceasta componenta de restaurare, fiecare proiect propune un plan de valorificare bine gandit si structurat astfel incat sa contribuie la diversificarea si cresterea calitatii actului cultural. Astfel, nu vorbim doar de reabilitarea unei cladiri, ci si de punerea acesteia in valoare printr-o diversitate de activitati cultural-artistice si educationale destinate publicului larg. Aceste proiecte creeaza peste 100 de locuri de munca, esentiale pentru domeniul patrimoniului cultural, care parcurge de ani buni o criza specialistilor. In urmatoarea perioada, vom anunta proiectele finantate pentru cea de-a doua sesiune a apelului dedicat consolidarii antreprenoriatului cultural si dezvoltarii audientei si a publicului, in cadrul caruia s-au depus, in iulie a.c., 97 de proiecte”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
7 din cele 9 proiecte finantate sunt dezvoltate in parteneriat cu entitati din Norvegia si Islanda, permitand si incurajand astfel transferul de cunostinte si bune practici in domeniul restaurarii, dar si revitalizarii culturale.
Contractele de finantare care au fost semnate astazi sunt pentru urmatoarele proiecte:
- Restaurare, consolidare si dotare „Muzeul Judetean Teohari Antonescu” aflat in municipiul Giurgiu;
- Restaurarea si revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor - Centru de activitati si resurse regionale - beneficiar si promotor: Complexul National Muzeal Astra Sibiu;
- Restaurarea si punerea in valoare a conacului Marghiloman - promotor: Institutul National al Patrimoniului;
- Restaurarea, revitalizarea si punerea in valoare a obiectivului „Casa compozitorului Paul Constantinescu”, aflat in municipiul Ploiesti;
- Restaurarea si revitalizarea patrimoniului cultural - Centru expozitional si de evenimente „Scoala Pittner” - promotor si beneficiar fiind Primaria Municipiului Resita;
In cazul celorlalte 4 proiecte, pana cel tarziu 30 septembrie a.c. se va finaliza etapa de contractare astfel incat, incepand cu 1 octombrie, toate proiectele finantate in cadrul acestui apel sa dea start implementarii.
Investitiile in valoare totala nerambursabila de 16 milioane de euro vor fi dedicate lucrarilor de restaurare, dar si de valorificare culturala a 8 cladiri monument istoric in care vor functiona centre culturale multifunctionale precum cel de la Sibiu al Muzeului ASTRA sau Conacul Hagiesti din Sinesti, Ialomita, ce va renaste datorita implicarii Institutului National al Patrimoniului. De asemenea, valorificarea monumentelor istorice inseamna si sustinerea activitatilor muzeelor, intre care:
- Muzeul „Paul Constantinescu”, in casa unuia dintre cei mai reprezentativi compozitori din Romania;
- Muzeul Judetean „Teohari Antonescu” din Giurgiu, ce detine un bogat patrimoniu de istorie, arheologie si etnografie, precum si cea mai importanta colectie de arme din sudul Romaniei.
La Timisoara, reconversia Turnului de apa intr-un centru cultural contribuie la cresterea ofertei culturale locale si regionale, prin organizarea de evenimente de teatru, muzica, film, precum si amenajarea de spatii expozitionale, instalatii interactive si chiar a unui micro-muzeu al cafelei.
In Baile Herculane, Ministerul Culturii este un deschizator de drumuri pentru ca, prin intermediul finantarii asigurate cu sprijinul Granturilor SEE (Spatiul Economic European), se va reabilita Vila Elisabeta cu o valoare istorica, arhitecturala si artistica deosebita. Cladirea va gazdui numeroase activitati cultural-artistice, precum si un muzeu care sa valorifice obiectele, documentele si informatiile specifice monumentului istoric si nu in ultimul rand, o biblioteca.
Pe langa toate acestea, in cadrul apelului se va finanta restaurarea Cetatii Sarmizegetusa Regia (pentru care sunt urgente lucrari de consolidare), dar si punerea in valoare a componentelor sale arheologice: ziduri de fortificatie, pavimente, piese litice (referitor la piatra, formatiuni de piatra), valoroase . In acest sens, se va crea inclusiv o aplicatie IT bilingva, disponibila pe telefon, care sa redea istoria monumentului patrimoniu UNESCO. Pe baza digitizarii, utilizatorul va avea acces la imagini ce reconstituie diverse locatii din Cetate din perioada daco-romana. Inregistrarea conferintei de presa pe acest subiect poate fi urmarita aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
noark
MAKITA
siniat
strabag nivel 1
quadratum
Acvatot 2019
ness project
rigips
concelex
CDS
theda mar
viarom

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander