Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - VASLUI: Acord de mediu pentru constructia unui parc eolian cu 31 "zgarie nori"
VASLUI: Acord de mediu pentru constructia unui parc eolian cu 31 "zgarie nori"
Info-Santiere Publicat de AG&F 17 Apr 2024 13:05
Proiectul “Parc eolian Hoceni – Dimitrie Cantemir”, care urmeaza sa fie amplasat in extravilanul comunelor Hoceni si Dimitrie Cantemir din judetul Vaslui a primit, in aceasta saptamana, Acord de mediu, de la Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui. Aceasta reprezinta o etapa premergatoare stabilirii conditiilor si masurilor pentru protectia mediului, care trebuie respectate pentru realizarea proiectului.
Planurile prevad construirea unui parc eolian compus din 31 de generatoare electrice eoliene de tip Siemens Gamesa SG 6.6-170, avand o putere de 6.6 MW fiecare, inaltimea turnului de maximum 155 de metri, diametrul rotorului de 170 de metri si inaltimea maxima a constructiei, de 240 de metri. Puterea totala a parcului eolian este de 6.6 MW/ora x 31 de turbine, adica 204.6 MW/ora.
Potrivit directorului executiv al APM Vaslui, Mihaela Budianu, care a semnat Acordul de mediu pentru cel mai mare parc eolian din judetul Vaslui, terenul aferent lucrarilor propuse are suprafata totala de 356.360 mp si este situat in extravilanul celor doua comune, fiind proprietate a Omniagro si transmis catre Omnienergy Production conform contractelor de superficie. Pentru realizarea parcului si pentru asigurarea mentenantei sale vor fi realizate drumuri noi de acces, cu o capacitate care sa permita asigurarea traficului pe perioada lucrarilor, iar accesul la parcul eolian se va face prin intermediul drumurilor de exploatare existente si DJ 244B.
"Cele 31 de  generatoare eoliene vor deveni cele mai inalte constructii din judetul Vaslui, un fel de zgarie-nori, avand in vedere ca inaltimea maxima a acestora, cu pala ridicata, va fi de 240 de metri. Si capacitatea viitorului parc va fi una pe masura, fiecare din aceste turbine eoliene avand o putere de 6,6 MW/ora, datorita careia ar putea alimenta peste 24.000 de locuinte simultan. Daca inmultim aceasta cifra cu numarul total al turbinelor putem estima o productie de energie suficienta pentru alimentarea a aproximativ 758.000 de locuinte, cam cat un oras de marimea Bucurestiului”, a explicat Laurentiu Alexandru Pastinaru, Presedintele Agentiei  Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM). 
Pentru acest rezultat au fost luate in calcul: puterea fiecarei turbine, consumul mediu lunar si zilnic al unei gospodarii, precum si consumul mediu orar al unei locuinte obisnuite. 
Astfel, avand in vedere ca 1MW inseamna 1.000 de KW si ca necesarul mediu lunar al unei locuinte este de 200 de KW, se obtine o medie zilnica necesara de 6,6 KW pe gospodarie. Impartind aceasta cifra la 24, numarul de ore dintr-o zi, se obtine o medie necesara de 0,27 KW/ora, pentru o locuinta.
 
 
"Daca impartim cei 6.600 de KW realizati pe ora de fiecare turbina (6,6 MW = 6.600 KW), la necesarul de 0,27 KW pe ora al unei locuinte obtinem un total suficient pentru alimentarea a 24.444 de locuinte, doar dintr-o turbina. Inmultind acest rezultat cu 31 de turbine se ajunge la un total de aproape 758.000 de locuinte care pot fi alimentate de acest parc eolian. Desigur, dezvoltatorii parcului poate au alte planuri cu energia produsa, insa am vrut sa fac acest calcul matematic doar pentru a fi inteleasa mai bine marimea acestui sistem de generare a energiei electrice pe baza de vant, care, alaturi de sistemele fotovoltaice, reprezinta o importanta resursa pentru viitor”, a supliniat Laurentiu Alexandru Pastinaru.
Initial, parcul eolian era format din 33 turbine, insa turbinele T16 si T17 au fost eliminate din componenta parcului din motive de disponibilitate a terenului. Liniile electrice subterane interne de medie tensiune (33 kV) si inalta tensiune (110 kV) si statiile de transformare 2 buc. x 33/110 kV si 1 buc. x 110/220 kV nu sunt incluse in prezentul proiect. Aceste investitii vor fi incluse intr-un proiect separat, in baza unui nou certificat de urbanism, dupa ce se vor cunoaste detaliile tehnice aferente.
In prezent, se afla in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, in judetul Vaslui, alte noua proiecte eoliene menite sa valorifice potentialul eolian al Podisului Moldovei cu consecinte benefice asupra factorilor de mediu, prin inlocuirea energiei electrice produse in instalatiile termoenergetice.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
concelex
rigips
strabag nivel 1
Acvatot 2019
EDIT-Structural
quadratum
noark
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
siniat
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
ness project
theda mar
CDS
viarom

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander