Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - AQUATIM: Investitii importante in patrimoniul cultural al municipiului Timisoara
AQUATIM: Investitii importante in patrimoniul cultural al municipiului Timisoara
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 19 Apr 2023 06:14
Aquatim SA, operatorul retelelor de apa si canalizare din judetul Timis, a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de aproape 224 milioane de lei, in crestere cu peste 22% fata de nivelul de 183 milioane de lei realizat in 2021. De asemenea, profitul brut al companiei s-a majorat de la 13 milioane de lei in 2021, la 17 milioane de lei in 2022. Pentru anul in curs, conducerea Aquatim SA estimeaza o cifra de afaceri de 260 milioane de lei si un profit brut de 21 milioane de lei, iar pentru 2024, un rulaj de 280 milioane de lei si un profit brut de 22 milioane de lei.
In 2022, compania a continuat lucrarile de amenajare a Uzinei vechi de apa Urseni, ca viitorul Muzeu al Apei Timisoara. Investitia pune la dispozitia publicului si a operatorilor culturali patru spatii independente, cu o suprafata totala construita de 2.680 mp. Trei cladiri istorice, care apartin vechii uzine, au echipamentele tehnologice pastrate in stare buna, au fost renovate si sunt accesibilizate pentru vizitare. Pavilionul de intrare, nou construit, este un spatiu versatil, ce poate gazdui expozitii temporare si evenimente.
"Complexul de cladiri, o investitie de 7,5 milioane de lei a companiei de apa, va fi inaugurat oficial in primavara acestui an si reprezinta contributia Aquatim la programul Timisoara, Capitala Europeana a Culturii 2023. Muzeul Apei Timisoara poate fi folosit ca spatiu alternativ de desfasurare a activitatilor culturale diverse, cum ar fi expozitii de pictura, sculptura, instalatii si interventii artistice, videomapping, proiectii de film, concerte, lansari de carte etc.", a declarat dr. ing. Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim SA.
In total, in 2022, compania a realizat in Timisoara lucrari din fonduri proprii cu o valoare totala de peste 13 milioane de lei. Acestea vizeaza reabilitari si extinderi de retele apa-canalizare pe 8 strazi, modernizari si optimizari tehnologice la statiile de tratare si epurare. In prezent, in Timisoara sunt in curs de executie lucrari din fonduri proprii in valoare de peste 23 milioane de lei, ce includ, pe langa interventia de valorizare a patrimoniului industrial (Muzeul Apei), modernizari tehnologice, reabilitari si extinderi ale retelelor de apa si canalizare, construirea de bransamente si racorduri noi. 
 
 
Investitii in digitalizare si eficienta energetica
Retelele de alimentare cu apa si canalizare din Timisoara si localitatile metropolitane sunt cartografiate digital in proportie de 100% (sistem GIS). In Timisoara sunt inventariati 730 km retea apa si 698 km retea canalizare. Aquatim a continuat extinderea GIS si la localitatile periurbane si din judet, atingand la sfarsitul anului trecut 51 de localitati. Toate bransamentele sunt contorizate si echipate cu contoare cu modul radio, care pot fi citite de operatorii Aquatim de la distanta. Acolo unde conditiile tehnice permit, compania recomanda citirea de catre clienti si transmiterea consumului.
"Pe agenda 2023 avem in pregatire proiecte ce vizeaza dezvoltari in domeniile digitalizare, energii regenerabile si infrastructura, pentru care am solicitat finantari din diverse programe, precum si proiecte pregatite de departamentul dedicat al companiei si care urmaresc mentinerea in stare optima si imbunatatirea sistemelor din exploatare. Programele de finantare pe care le accesam ne ajuta sa asiguram servicii de cea mai buna calitate pentru clientii nostri, fara a mari tarifele. Succint, solicitarile de finantare depuse in 2022 sau cu termen de depunere ianuarie 2023 se refera la un sistem de contorizare digitala a consumului de apa din Timisoara, proiect depus spre finantare pe programul POIM (Axa 3.2), in valoare de 2,5 milioane de euro, cu cofinantare Aquatim de 600.000 de euro. Proiectul prevede investitii pentru 8.000 de contoare inteligente de bransament, modulele si infrastructura de comunicatie si platformele software de colectare, prelucrare si analiza, pentru integrarea datelor cu sistemele digitale existente in cadrul companiei de apa", a precizat dr. ing. Ilie Vlaicu.
 
 
Un alt proiect depus spre finantare pe programul POIM (Axa 11) este un sistem de producere a energiei din surse regenerabile, la Statia de tratare a apei potabile Urseni si Statia de epurare Stan Vidrighin, din Timisoara. Valoarea proiectului e de 5 milioane de euro, cu finantare in proportie de 94% din fonduri europene si bugetul de stat si 6% cofinantare Aquatim. Proiectul propune construirea a doua parcuri fotovoltaice, unul de 651 KWp in incinta statiei de tratare a apei si celalalt de 1 MWp la statia de epurare.
De asemenea, compania are in vedere completarea investitiilor in infrastructura de apa si canalizare, finantate prin POIM, prin accesarea fondurilor puse la dispozitie de Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Aplicatia de finantare, depusa in decembrie 2022, contine proiecte in valoare de 10 milioane de lei (fara TVA), cu o cofinantare Aquatim de un milion de lei. Pachetul include 11 proiecte, dintre care 6 obiective de investitii sunt planificate in Timisoara si va suplimenta rezultatele programului regional cu 3 km de retele de distributie a apei si 8 km de retele de canalizare. 
Departamentul proiectare al Aquatim are pe agenda de lucru 2023 elaborarea documentatiilor necesare (studii de fezabilitate, proiecte tehnice, documentatii pentru obtinerea de avize, acorduri si autorizatii de construire, documentatii de atribuire) pentru mai multe lucrari in Timisoara, realizate din fondurile proprii ale companiei de apa: extinderi de retele de apa, bransamente, canalizare menajera si camine de racord, inlocuire de conducte de apa etc.
 
Traditie indelungata in accesarea de fonduri europene
Aquatim are o traditie indelungata in atragerea si gestionarea fondurilor nerambursabile, de mai bine de douazeci de ani, incepand cu proiectul ISPA in valoare de 45,32 milioane de euro (din care 32,2 milioane de euro fonduri nerambursabile) si continuand cu POS, in valoare de 118,87 milioane de euro (din care 87,9 milioane de euro fonduri nerambursabile). 
 
 
In aceasta perioada, compania are in curs de implementare "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis, in perioada 2014-2020", finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), in valoare de 239,5 milioane de euro, din care 180,4 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana. Proiectul imbunatateste infrastructura de apa si canalizare in 81 de localitati din judetul Timis, iar pentru Timisoara sunt prevazute extinderi si reabilitari ale retelelor de apa si canalizare pe 92 de strazi, modernizarea Statiei de tratare a apei potabile Bega, o linie de valorificare energetica a namolului si un sistem SCADA regional.
In Timisoara, in 2022 s-au emis ordinele administrative si au inceput lucrarile pe o parte din strazile incluse in proiect si la Statia de tratare a apei potabile Bega si au inceput lucrarile la noua linie de valorificare energetica a namolului de la Statia de Epurare din Timisoara. "Sistemul de valorificare energetica a namolului este o premiera in Romania. In valoare de circa 10 milioane de euro, el prelucreaza namolul provenit din intreaga arie de operare a Aquatim. Principalul avantaj al acestui sistem este reducerea impresionanta a cantitatii de namol de la Statiile de Epurare. Doar pentru Timisoara, in fiecare zi, din cele 100 tone de namol prelucrate, vor mai ramane doar circa 12 tone de cenusa, care nu este considerata deseu periculos si care poate fi utilizata in industria materialelor de constructii. Principiul de functionare consta in transformarea substantei organice din namol in gaz de sinteza. Prin arderea gazului se genereaza energie termica folosita in procesul de uscare si pentru producerea de curent electric necesar procesului de piroliza a namolului. Instalatia va functiona 24 ore/zi, fara aport de energie electrica suplimentara de la retea", a explicat dr. ing. Ilie Vlaicu.
 
 
Investitii pentru combaterea efectelor inundatiilor si secetei
Aquatim continua investitiile care se impun pentru a raspunde cerintelor actuale legate de nivelul de trai si se adapteaza in permanenta la noile provocari climatice care, din nefericire, sunt tot mai dese si mai radicale. 
"Trebuie sa gasim solutii. De exemplu, ani de-a randul, in perioadele cu precipitatii abundente, ne confruntam cu inundatii la pasajele rutiere din Timisora, pasajul Jiul si cel de pe strada Popa Sapca, in primul rand. Nu se mai intampla asta, de ceva timp, intrucat am reusit sa construim rezervoare subterane de stocare a apei de ploaie si, astfel, am scapat de aceasta problema. De asemenea, am facut investitii si la statia de epurare, pentru a putea prelua debitele mari, atunci cand intensitatea ploilor este crescuta. Si, dupa cum se observa, clima are aceste extreme, care inseamna seceta prelungita si ploi in exces", a declarat Ilie Vlaicu.
Referitor la alimentarea cu apa, situatia Timisoarei este buna, pentru ca orasul se bazeaza pe doua surse. Astfel, potrivit datelor Aquatim, circa 24% din apa potabila provine din foraje de mare adancime si 76% din Bega. "Faptul ca avem mai multe surse de alimentare la dispozitie, pe care le putem gestiona in functie de necesitate, reprezinta un mare avantaj. Debitul canalului Bega este constant, multumita nodului hidrotehnic de la Costei, care, la vreme de seceta, cand debitele scad, directioneaza apele raurilor Timis si Bega in albia lor, in functie de nevoi. In plus, avem rezerva de apa din lacul de acumulare Surduc, la care se poate apela in cazurile extreme. Asadar, putem spune ca Timisoara va trece mereu cu bine peste perioadele caniculare", a explicat directorul general al Aquatim.
 
 
O situatie mai sensibila priveste insa comunele periurbane si din judet, in care unii consumatori isi uda gradinile. "Daca lipsa precipitatiilor s-ar prelungi mult, iar temperaturile extreme s-ar mentine o perioada indelungata, nu e exclus sa se ajunga la scaderea presiunii apei in acele localitati. E important ca timisenii sa stie ca folosirea apei din reteaua de alimentare a localitatilor pentru udatul gradinilor si culturilor agricole ar putea genera scaderea presiunii si chiar lipsa apei. De aceea, facem mereu apel la ratiunea si spiritul civic ale fiecaruia pentru gospodarirea cu masura si bun simt a apei", a adaugat dr. ing. Ilie Vlaicu.
***
Societatea Aquatim furnizeaza servicii de alimentare cu apa si de canalizare in Timisoara si mai multe localitati din judetul Timis, avand sucursale in orasele Buzias, Deta, Faget, Jimbolia si Sannicolau Mare.
Dr. ing. Ilie Vlaicu ocupa functia de director general al Aquatim SA din anul 1999. Din 2002, este doctor in inginerie al Facultatii de Chimie Industriala si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara. Si-a inceput activitatea profesionala la Combinatul Siderurgic Resita, ca inginer chimist. In perioada 1991-1999 a fost asistent universitar si, apoi, sef de lucrari in cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului. Este profesor asociat al Universitatii Politehnica Timisoara si, din ianuarie 2021, presedinte al Asociatiei Romane a Apei (ARA).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
theda mar
strabag nivel 1
leviatan
ness project
rigips
viarom
MAKITA
siniat
Ubitech
noark
concelex
Acvatot 2019
CDS
quadratum

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander