Agenda Constructiilor
Marti, 23 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ANALIZA: Scadere cantitativa estimata pe piata locala de centrale termice
ANALIZA: Scadere cantitativa estimata pe piata locala de centrale termice
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 25 Mar 2016 08:24
Piata locala a sistemelor de incalzire, ventilare si conditionare a aerului (HVAC) s-a stabilizat in 2015 sau, potrivit unor opinii, a crescut usor, mentinandu-se, insa, in jurul valorii de 200 milioane de euro. Sectorul de centrale termice, care are o pondere de aproape 50% din total, s-a inscris pe un trend crescator anul trecut, depasind, conform celor mai multe opinii, pragul de 100 milioane de euro. Pentru 2016, managerii principalelor companii furnizoare din domeniul termotehnic estimeaza ca piata echipamentelor HVAC se va contracta din punct de vedere cantitativ, ca urmare a intrarii in vigoare a Directivei Europene ErP (Energy related Products), potrivit careia nu se mai pot produce si importa cazane conventionale din luna septembrie 2015, ceea ce ar putea influenta negativ sectorul de centrale termice. Totusi, noua lege a determinat indreptarea clientilor catre produsele cu un grad tehnologic ridicat, ce asigura randament sporit si economii la consumul de gaz metan.
Conform datelor Bosch Romania, importatorul echipamentelor marcile Bosch si Buderus, piata locala de centrale termice va inregistra o scadere cantitativa in acest an, ca urmare a intrarii in vigoare a normelor ErP, de la circa 175.000 de unitati vandute anul trecut la maximum 125.000 de sisteme in 2016. Valoric, insa, segmentul ar putea consemna o crestere de 5%-7%, ca urmare a inversarii contributiei celor doua tehnologii - conventionala si in condensare - in totalul pietei (90% centrale murale in condensare si 10% conventionale, aflate inca in stoc la importatori). In ansamblu, noile directive ErP prevad ca, incepand din luna septembrie 2015, pe pietele europene (inclusiv in Romania) sa fie interzisa comercializarea echipamentelor ce nu ating un anumit prag de eficienta energetica. Practic, din toamna anului trecut este permisa vanzarea exclusiva a centralelor termice in condensare, singurele care indeplinesc toate exigentele noilor norme europene. In pofida faptului ca decizia de achizitie a centralelor termice pe piata din Romania se realizeaza aproape in intregime in functie de criteriul pretului, tendinta de orientare a clientilor spre cumpararea de echipamente eficiente energetic si cu consum redus de combustibil se afla in crestere inca din 2014, cand foarte multi competitori din domeniu au raportat majorari ale numarului de centrale termice in condensare comercializate. "Vor exista schimbari semnificative in ceea ce priveste volumele, dar si structura producatorilor si furnizorilor ce activeaza pe piata de incalzire si preparare a apei calde menajere. Acest lucru, alaturi de evolutia optima a investitiilor in sectorul imobiliar, insotita de o majorare a investitiilor straine ce atrag modernizari si retehnologizari ale echipamentelor de producere a apei calde, apei fierbinti sau a aburului tehnologic, se vor reflecta intr-un ritm de crestere ce ar trebui sa fie constant si sustenabil in perioada urmatoare", a explicat Adrian Balsanu, seful diviziei de termotehnica din cadrul Robert Bosch SRL.
 
Potential imens pe piata inlocuirilor de centrale termice
In urmatorii ani, parcul de peste doua milioane de centrale instalate in ultimii 15 ani la nivel national va reprezenta un segment foarte important pentru furnizorii de astfel de echipamente. Cele mai multe companii au inceput deja sa lanseze pe piata oferte si solutii de inlocuire cu sisteme si tehnologii noi. Totodata, anul trecut a evoluat foarte mult si cererea provenita din sectorul constructiilor rezidentiale, datorita investitiilor private autorizate inca din a doua jumatate a lui 2014, ce au generat cererea de centrale termice de apartament din 2015. In ansamblu, piata echipamentelor termotehnice este puternic conectata cu sectorul constructiilor, care a crescut cu 10,4% in 2015, fata de nivelul anului anterior. Apogeul pietei locale de centrale termice murale a fost atins in 2003, cand s-au comercializat peste 250.000 de unitati.
O analiza completa a pietei locale a echipamentelor HVAC si perspectivele acesteia pe termen scurt, mediu si lung, va fi disponibila in editia Martie-Aprilie 2016 a revistei Agenda Constructiilor, ce va fi disponibila in prima decada a lunii aprilie.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
SSAB
viarom
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
ness project
Arduro
Acvatot 2019
strabag nivel 1
SIGM
siniat
BogArt
noark
theda mar
leviatan
konsent
CDS
rigips
concelex
quadratum
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander