Agenda Constructiilor
Duminica, 14 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - PMB nu sustine subventionarea centralelor de apartament din cauza emisiilor
PMB nu sustine subventionarea centralelor de apartament din cauza emisiilor
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 31 Aug 2020 13:35
Sorin Chirita, administrator public al Municipiului Bucuresti (PMB), a precizat ca subventionarea centralelor individuale ar presupune existenta a 550.000 de astfel de instalatii care sa evacueze noxe la ferestrele apartamentelor, conform Agerpres.
Precizarea vine dupa ce fostul premier Calin Popescu Tariceanu, candidat ALDE la Primaria Capitalei, a declarat ca sustine subventionarea achizitiei de centrale individuale de apartament.
"Se tot vehiculeaza scenarii privind viitorul termoficarii in Bucuresti, unul dintre ele este de a subventiona achizitia centralelor de apartament, pe care nu il consideram potrivit pentru o mare aglomerare urbana, cum este Capitala. Din punctul de vedere al impactului asupra mediului, este preferabil sa avem un numar mai mic de centrale, situate la marginea orasului, care permit o anumita inaltime a cosurilor de evacuare si dispersarea noxelor, decat un numar mare de centrale in tot orasul. Imaginati-va ca locuiti in Bucuresti si 550.000 de centrale termice de apartament evacueaza zilnic noxe la fereastra dumneavoastra", a precizat Sorin Chirita, conform unui comunicat al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).
El a atras atentia asupra faptului ca, in momentul realizarii unei noi investitii, este esentiala o analiza cost-beneficiu, fundamentata pe calcule din care sa rezulte randamentul superior al acesteia.
"Conceptul de dezvoltare durabila a orientat masurile autoritatilor spre eliminarea producatorilor de noxe din orase pentru ca sanatatea locuitorilor din zonele aglomerate sa nu fie afectata de gazele arse. Un model aplicabil in Capitala este cel al orasului Copenhaga, unde mai mult de 80% dintre locuitori sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare si beneficiaza de toate avantajele acestuia", a precizat Sorin Chirita.
 
Primaria mizeaza in continuare pe sistemul centralizat de termoficare
Administratorul public a aratat ca si Directivele Europene prevad utilizarea unui sistem centralizat de termoficare, care poate asigura un grad scazut de poluare prin plasarea producatorilor de agent termic la periferia orasului, asa cum este cazul centralelor din Bucuresti (CET-urile ELCEN).
"In prezent, urmarim cresterea eficientei sistemului de termoficare existent si nu dezvoltarea de sisteme paralele. Solutia viabila pentru Bucuresti este sa continuam modernizarea retelei de distributie, inceputa in ultimii patru ani si realizarea de investitii in noi surse de productie, in cogenerare, care sa utilizeze tehnologii noi, nepoluante. Este necesara realizarea a minim doua noi centrale termice in Capitala, prin efortul comun al administratiilor locale si centrale. In acest fel, ar creste atat cantitatea, cat si calitatea agentului termic livrat in sistemul centralizat", a mai spus Sorin Chirita.
In ceea ce priveste scenariul centralelor de cvartal, administratorul a atras atentia ca, “pe langa faptul ca sunt poluante”, pentru realizarea acestui scenariu va trebui "sa se renunte la banii europeni alocati pentru modernizarea retelei de termoficare, ar trebui gasite surse financiare din bugetul local, impovarand astfel bugetul local al Municipiului Bucuresti si ar fi necesara redimensionarea retelei de transport gaze".
Pe 16 august, cand si-a depus dosarul de candidatura, europarlamentarul Traian Basescu a pledat pentru realizarea centralelor de cvartal.
"Incalzirea si apa calda au ramas la stadiul la care le-am lasat. Am facut contorizarea in mandatul meu, am modernizat si automatizat cele 756 de puncte termice si de atunci s-a stiut ca RADET-ul va intra in faliment, odata cu contorizarea la scara de bloc. Toata lumea a stiut lucrul asta, nu s-a facut nimic. Ce trebuia facut? Trebuiau aduse, in spatele noilor puncte termice automatizate, centralele de cvartal, care sa fie cuplate la unu, doua, trei puncte termice, in functie de numarul de blocuri", a explicat fostul primar general, citat de Agerpres.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
concelex
quadratum
siniat
MAKITA
SSAB
ness project
BogArt
viarom
CDS
theda mar
noark
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
SIGM
Arduro
Acvatot 2019
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
konsent

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander