Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - RGS: Pompele geotermale, o alternativa viabila pe segmentul HVAC
RGS: Pompele geotermale, o alternativa viabila pe segmentul HVAC
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Ovidiu Stefanescu 17 Mar 2017 09:16
Romanian Geoexcahnge Society (RGS) activeaza la nivel national pentru promovarea solutiilor de incalzire, ventilare si racire (HVAC) prin intermediul sistemelor de pompe de caldura geotermale pentru incalzire si racire. Organizatia are ca principal obiectiv dezvoltarea unor strategii coerente in domeniu, precum si popularizarea avantajelor acestor solutii. In continuare, Robert Gavriliuc,presedinte al asociatiei, face cateva precizari lamuritoare referitoare la aceasta nisa de piata.
 
-Caracterizati in mod succint piata locala de profil.
-Aspectele cantitative relevante la nivel national sunt aproape imposibil de avansat, cata vreme interesul pentru aceasta tehnologie a fost intotdeauna doar privat. Singurele elemente de cuantificare se pot extrage din baza de date intocmita in ultimii ani de SGR. De asemenea, din cauza incadrarii in doua coduri vamale diferite, nu se poate face o evaluare corecta a importurilor, in conditiile in care nici distribuitorii nu ofera informatii relevante. 
 
-Care sunt cei mai importanti competitori ce furnizeaza tehnologii in acest domeniu?
-Toate produsele sunt importate din Uniunea Europeana (Germania, Austria, Suedia, Italia etc.), America de Nord (SUA si Canada) si alte state. Dintre furnizorii consacrati pot fi mentionati Bosch (6-17 kW), Buderus (6-17 kW), Rehau (5,4-45 kW), Dimplex, Stiebel – Eltron, Viessmann (1,5-117,8 kW), Ochsner (9-92 kW), Tonon-Forty, Florida Heat Pump (5,7-88,6 kW), Water Furnace, Trane, Tetco, Hydron Module, Altal etc.
 
-Enumerati, pe scurt, avantajele tehnice si economice aferente instalatiilor geotermale.
-Beneficiile lor sunt multiple. Sintetizand, sistemele RHC-GSHP deschise se pot realiza oriunde , au o performanta energetica relativ ridicata, nu necesita suprafete mari pentru implementare fiind suficient spatiul pentru doua foraje cu o distanta de circa 150 m intre ele, proiectarea este simpla, iar costurile investitiei sunt mai mici decat in cazul sistemelor inchise. Acestea din urma pot asigura insa cantitati mai mari de energie termica pentru incalzire, racire si ACM, functionarea lor nu este afectata de variatiile de temperatura de la suprafata, nu implica mentenanta si exercita un impact minor asupra mediului. 

-Ce dificultati majore intampinati in desfasurarea activitatii?
-In pofida activitatii sustinute a unui grup de entuziasti care s-au specializat in problematica energiei geotermale, exista si anumite probleme, dintre care se pot mentiona lipsa de cunostinte a utilizatorilor finali si a decidentilor de la toate nivelurile, nivelul de pregatire al proiectantilor si instalatorilor, absenta unui sistem normativ structurat si a bazelor de date nationale, lipsa unor studii temeinice si a unor analize comparate de eficienta, lacunele in ceea ce priveste transparenta, accesul liber la informatie etc. Actualmente in Romania dezvoltarile imobiliare curente adopta pentru incalzire pe baza de de gaze naturale, care sunt interzise deja in state cum ar fi Elvetia sau Suedia. Este greu de anticipat la ce pret se va procura in viitor aceasta resursa, avand in vedere lipsa unor studii, prognoze, strategii referitoare atat la productia interna, cat si la import. De aceea, sistemele de pompe de caldura geotermale pentru incalzire si racire constituie o alternativa viabila si demna de luat in considerare.  
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
ness project
rigips
konsent
Arduro
Ubitech
SSAB
SIGM
MAKITA
quadratum
Acvatot 2019
strabag nivel 1
concelex
BogArt
leviatan
noark
EDIT-Structural
CDS
CONCEPT STRUCTURE
viarom
theda mar
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander