Agenda Constructiilor
Luni, 02 Octombrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - SPI: Crestere a cererii de tevi din otel galvanizat, in contextul deficitului de cupru
SPI: Crestere a cererii de tevi din otel galvanizat, in contextul deficitului de cupru
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 25 Apr 2023 06:20
In ultimii ani, multi analisti si experti din domeniul minier au previzionat un deficit de cupru, ca urmare a tranzitiei energetice. Cererea a intrat sub presiune in 2022, pe fondul tensiunilor politice, incetinirii economice din SUA si Europa si lockdown-urilor din China. In acest context, alternativa la sistemele de tubulatura din cupru este utilizarea celor din otel galvanizat, conform ing. Fina Laszló, directorul tehnic al companiei Secpral Pro Instalatii (SPI), furnizor de materiale de instalatii profesionale cu o experienta de peste 25 de ani in domeniu.
"Chiar si acum, in pofida temerilor privind o recesiune mondiala, balanta dintre cerere si oferta este precara. Stocurile de cupru se mentin la un nivel minim record, echivalent cu doar cateva zile de consum mondial. Alternativa pentru instalatii este utilizarea sistemelor din otel galvanizat Viega Prestabo, un sistem complet, sigur si eficient pentru instalatii de incalzire, racire, aer conditionat, sprinklere, instalatii industriale", a declarat ing. Fina Laszló.
Conform estimarii reprezentantilor Viega, in ultimii 6 ani a existat o crestere a cererii pentru sistemele metalice de presare de peste 60%, piata din Romania ajungand la peste doua milioane de euro/an.
"In mod evident, asistam la o reorientare a pietei materialelor de instalatii spre materiale profesionale, sigure si cu durata ridicata de viata", a subliniat reprezentantul SPI.
 
 
Cererea de sisteme de tubulatura, in continua evolutie
Piata locala a instalatiilor (HVAC, termice, de apa/ canalizare) este in continua evolutie, in contextul in care cerea se schimba de la un an la altul, tintind obiective tot mai exigente de sustenabilitate si eficienta energetica, potrivit ing. Fina Laszló, "Alegerea materialelor din care sunt fabricate tevile si fitingurile instalatiilor hidraulice dintr-o cladire este o decizie importanta de care depinde durabilitatea, intretinerea, aspectul, eficienta instalatiei si confortul, dar si siguranta utilizatorilor. Pe piata de materiale de instalatii exista diferite tipuri de materiale si sisteme, fiecare avand caracteristici care le fac potrivite pentru diverse tipuri de instalatii. Exista sisteme metalice (cupru, otel) sau sisteme din polimeri, polipropropilena, polietilena (PEX, PPR), fiecare material prezentand avantaje si dezavantaje. In ultima perioada din ce in ce mai des sunt alese sistemele metalice, fiind rezistente in conditii de temperatura si presiune ridicate, dar si pentru alte caracteristici, precum durata de utilizare ridicata, proprietatile termoconductoare superioare ale materialelor, usurinta la montaj etc.", a explicat ing. Fina Laszló.
 
 
In ceea ce priveste instalatiile sanitare prin care este asigurata apa rece (potabila) si apa calda menajera in cladiri managerul spune ca este necesara identificarea unei cai de mijloc intre protectia sanatatii si economisirea de energie folosita pentru prepararea apei. De aceea, in toate tarile, inclusiv UE, se adopta norme pentru asigurarea alimentarii si pastrarii calitatii apei (de exemplu, EN 806; EN 1717).
"Materiale utilizate in sistemele de alimentare cu apa rece (potabila) si ACM (apa calda menajera) trebuie sa fie conforme cu normele nationale si europene. Noi, la SPI, promovam produsele de foarte buna calitate, certificate, asigurate si sanatoase. Cuprul este un astfel de material. Sistemele din cupru pot fi utilizate in toate cazurile pentru instalatii de apa potabila. Teava de cupru este deosebit de rezistenta la temperaturi ridicate ale apei, comparativ cu cele din materiale plastice, unde temperaturile inalte determina scaderea duratei de viata", a precizat reprezentantul SPI.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMALLBIMVideoConfAC-iulman and machine
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
Ubitech
grundfos
ERBASU CONSTRUCT
noark
rigips
Acvatot 2019
CDS
MAKITA
leviatan
FRONTALE
theda mar
BALTIC
leviatan
viarom
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
BA 2023
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica