Agenda Constructiilor
Marti, 25 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Sustenabilitate - Greenpeace: Neptun Deep, un proiect cu impact climatic mult subestimat?
Greenpeace: Neptun Deep, un proiect cu impact climatic mult subestimat?
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 08 Mar 2024 10:17
In cadrul unei mese rotunde, Greenpeace Romania si Bankwatch Romania au lansat studiul elaborat de ERCST (European Roundtable on Climate Change and Sustainable Transition) care analizeaza impactul climatic al proiectului de extragere a gazelor din Marea Neagra (din perimetrul Neptun Deep) si riscurile privind neindeplinirea obiectivelor asumate de Romania.
Rezultatele studiului arata ca pe intreaga durata de viata, proiectul Neptun Deep va fi responsabil de 209 milioane tone CO2 echivalent, in medie 10,4 milioane de tone CO2 pe an. Aceasta cantitate reprezinta mai mult decat emisiile de gaze cu efect de sera ale industriei carbunelui in prezent, ceea ce va transforma OMV Petrom si Romgaz indirect in cei mai mari poluatori din Romania.
 
Cum s-a ajuns la amprenta negativa a Neptun Deep?
OMV Petrom si Romgaz sustin ca acest proiect va avea o „amprenta de carbon negativa”, bazandu-se pe premisa nerealista ca toate gazele extrase vor fi folosite pentru productia de energie, inlocuind carbunele. Aceasta lentila nu face decat sa dezinformeze, minimizand caracterul poluant si nesustenabil al gazelor fosile.
"In analiza impactului de mediu, consultantii OMV Petrom pleaca de la asumptia ca gazul extras va produce 65 mii MWh/zi in locul carbunelui, deci va inlocui si implicit reduce aceste emisii. In realitate, electricitatea produsa din carbune este de trei ori mai putina si este in continua scadere, avand in vedere ca Romania si-a asumat inchiderea treptata pana in 2032. Cifrele sunt manipulate pentru a face proiectul sa para pozitiv, cand in realitate un proiect de combustibili fosili nu poate avea emisii negative”, a declarat Raluca Petcu, Coordonatoarea campaniei gaze fosile, Bankwatch Romania.
Organizatiile mai subliniaza ca emisiile de gaze cu efect de sera ar putea deraia planurile climatice ale Romaniei. Emisiile de CO2e din Neptun Deep vor reprezenta 23% din toate emisiile Romaniei la nivelul anului 2035 si 12% la nivelul anului 2040. Avand in vedere ca Romania ar trebui sa isi reduca deja emisiile cu 90% in 2040 fata de 1990, este neclar daca acest proiect a fost luat in considerare in modelarea scenariului "Romania Neutra” din Strategia pe termen lung.
"Tranzitia energetica nu se poate face cu si mai multe emisii si tocmai acest lucru pare ca se intampla acum. Nu este clar daca si unde ar avea loc gazele din Neptun Deep in planurile climatice ale Romaniei, iar autoritatile trebuie sa aduca urgent clarificari. Nu putem porni robinetul gazelor din Marea Neagra fara sa vedem cum va arata Romania din punct de vedere al emisiilor - in toate sectoarele - pana in 2050 si chiar mai departe”, a declarat Marian Mandru, Coordonator de campanii, Greenpeace Romania.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
noark
Ubitech
viarom
rigips
ness project
strabag nivel 1
konsent
MAKITA
concelex
theda mar
Acvatot 2019
leviatan
siniat
quadratum
EDIT-Structural
CDS

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
AICPS_30
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander