Agenda Constructiilor
Joi, 01 Iunie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - STUDIU: Izolarea cladirilor rezidentiale poate reduce consumul de energie cu 44%
STUDIU: Izolarea cladirilor rezidentiale poate reduce consumul de energie cu 44%
Izolatii & Finisaje Publicat de Elena Icleanu 23 Ian 2023 06:25
Imbunatatirea izolatiei fiecarei cladiri rezidentiale din Uniunea Europeana ar contribui in mod semnificativ la securitatea energetica a regiunii si la atingerea obiectivului UE net zero emisii pana in 2050, prin reducerea consumului de energie pentru incalzirea spatiilor cu 44% fata de nivelul din 2020, potrivit unui studiu publicat de Building Performance Institute Europe (BPIE) si realizat in parteneriat cu Knauf Insulation. Conform raportului, economii de energie de pana la 777 TWh (echivalentul consumului de energie electrica al Spaniei si Germaniei, impreuna) ar putea fi realizate prin renovarea completa a tuturor cladirilor rezidentiale din UE.
"Invazia Ucrainei a demonstrat fragilitatea sistemului energetic european si a accelerat nevoia unei abordari indraznete, transformatoare si reziliente a sectorului energetic. Prin simpla izolare a cladirilor de locuinte din UE am putea reduce cererea de energie necesara incalzirii spatiilor respective cu pana la 44%. Acest raport demonstreaza oportunitatea «de aur» de care Europa trebuie sa profite pentru a-si asigura independenta energetica si a contribui semnificativ la actiunile impotriva schimbarilor climatice", a declarat David Ducarme (foto sus), directorul operational al grupului Knauf Insulation. 
Conform raportului citat, anterior razboiului din Ucraina, Rusia durniza mai mult de 40% din consumul total de gaz al UE, 27% din importul de petrol si 46% din cel de carbune. 
 
"Knauf Insulation a militat continuu pentru a pune eficienta energetica si renovarea cladirilor in centrul oricarei agende politice, dar acum imperativul de a actiona este mai mare ca niciodata si acest raport arata o cale clara de urmat - trebuie sa crestem rapid ratele de renovare pentru a izola toate cladirile rezidentiale pana in 2050. Knauf Insulation sustine pe deplin concluziile raportului, respectiv de renovare a tuturor cladirilor si de reformare a Directivei privind performanta energetica a cladirilor (EPBD) si a Standardelor minime de performanta energetica (MEPS), pentru a promovarea «renovarea aprofundata», singura care poate genera economii semnificative si cuantificabile de energie in cladiri", a precizat Quentin Galland, director pentru afaceri publice si reglementare din cadrul grupului Knauf Insulation.
 
"Cladirile trebuie tratate ca o infrastructura vitala, care contribuie la securitatea energetica a UE si la neutralitatea climatica. Renovarea aprofundata ar trebui sa fie una dintre cele mai mari prioritati ale UE in fata crizei energetice. Negocierile finale ale EPBD din lunile urmatoare ar trebui sa defineasca renovarea aprofundata ca standard si sa se asigure ca cerintele de renovare care respecta acest standard sunt echitabile si sustinute de un sprijin financiar atractiv pentru toti cei care au nevoie de el", a adaugat Oliver Raph, director executiv al BPIE.
 
Fondurile publice trebuie sa sustina renovarea aprofundata
Potrivit raportului, cladirile rezidentiale din Europa sunt, in mod notoriu, risipitoare de energie. Comisia Europeana estimeaza ca 75% din stocul de cladiri ale UE este ineficient energetic si ca mai putin de 1% dintre acestea sunt renovate, in fiecare an. Specialistii de la BPIE si Knauf Insulation sunt de parere ca renovarea aprofundata a tuturor cladirilor rezidentiale din UE ar avea ca rezultat economii de energie de cel putin 50% pentru incalzirea locuintelor pentru o treime din tarile membre. Totodata, mai mult de jumatate din tari ar obtine economii de cel putin 45%.
Raportul concluzioneaza ca revizuirea EPBD ar trebui sa asigure ca proiectele de renovare aprofundata sunt prioritare, in timp ce MEPS ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea cladirilor cu cele mai slabe performante din Europa. Fondurile publice, inclusiv ajutorul de urgenta, fondurile de recuperare si schemele de subventii, ar trebui sa fie toate concepute pentru a sprijini renovarea aprofundata a cladirilor si eliminarea completa a combustibililor fosili utilizati pentru incalzirea acestora.
 
 
***
Raportul realizat de BPIE si Knauf Insulation analizeaza rezultatele a doua scenarii de renovare care au fost modelate de BPIE pentru orizontul 2050. Un scenariu s-a concentrat pe impactul tuturor cladirilor rezidentiale din UE care vor fi complet renovate pana in 2050. Celalalt a examinat un scenariu in care 2% din cladiri - rata prescrisa de Comisie - ar fi renovate in fiecare an pana in 2050.
Concluziile arata ca 30% din cladiri vor ramane nerenovate pana in 2050, sub rata de renovare de 2%, caz in care 235 TWh de potentiale economii de energie - echivalent cu consumul de energie electrica al Australiei) - ar fi risipite.
Cu toate acestea, conform modelului de renovare completa - care presupunea ca pana in 2030 ratele de renovare ar trebui sa se dubleze cel putin la 2%, apoi sa ajunga la 3% pana in 2035 si la 4% pana in 2040 - pentru a realiza renovarea tuturor cladirilor rezidentiale pana in 2050, rezultatul a fost un potential de economisire a energiei 777 TWh sau o reducere a cererii de energie pentru incalzirea spatiilor din cladirile rezidentiale de 44% (comparativ cu 2020).
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
VideoConfAC-iulman and machinevailanthiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
In curand apare editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
grundfos
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
leviatan
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CDS
rigips
leviatan
BALTIC
theda mar
FRONTALE
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023