Agenda Constructiilor
Vineri, 05 Iunie 2020
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ARAD: Proiecte de dezvoltare de 40 milioane euro intra in etapa de finantare
ARAD: Proiecte de dezvoltare de 40 milioane euro intra in etapa de finantare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 11 Feb 2020 17:22
Iustin Cionca, presedintele Consiliului Judetean Arad, a organizat astazi o conferinta de presa pentru prezentarea unui numar de zece proiecte, in valoare de 40 de milioane de euro, care intra in finantare in perioada urmatoare in judetul Arad, prin Programul Operational Regional. La conferinta de presa au fost invitati sa participe directorul general ADR Vest, Sorin Maxim, rectorul Universitatii „Aurel Vlaicu”, Ramona Lile, primarii oraselor Ineu, Curtici, Lipova, Pecica, Sebis, Santana si primarul comunei Semlac. Printre proiecte se numara cumpararea de tramvaie noi in municipiu, construirea de locuinte la Ineu si Lipova, modernizarea unor scoli, amenajarea unor centre de orase si a unor spatii pentru petrecerea timpului liber, extinderea retelei de apa si canalizare.
Iustin Cionca, presedintele Consiliului Judetean Arad, a declarat:
„A fost nevoie de sapte ani si de schimbarea mai multor guverne pentru a se ajunge in situatia de astazi, pe care o pot numi fericita: aprobarea de catre Guvern a supracontractarii tuturor proiectelor aflate in rezerva in cadrul POR pe axele prioritare 3 (3.1.C) - Eficienta energetica - Iluminat public, 4 - Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile pentru municipiile resedinta de judet, 10 - Imbunatatirea infrastructurii educationale si 13 - Sprijinirea regenerarii oraselor mici si mijlocii. Decizia supracontractarii vine ca urmare a demersurilor realizate prin Asociatia Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala (ROREG). La nivelul Regiunii Vest, acest lucru inseamna ca vor putea fi supracontractate in total 90 de proiecte care se aflau in rezerva, cu o valoare a finantarii nerambursabile de 223,80 milioane euro. Ele urmeaza sa continue procesul de evaluare si selectie in vederea contractarii. Supracontractarea va conduce la cresterea valorii proiectelor contractate in Regiunea Vest, care va ajunge la 1,13 miliarde euro - fonduri europene nerambursabile si o rata de contractare de 176,04% tinand cont de alocarea financiara a regiunii - 643,65 milioane euro fonduri nerambursabile (FEDR si buget de stat). In total, Regiunea Vest va beneficia de o alocare suplimentara de fonduri in valoare de aproape 500 de milioane de euro, in plus fata de alocarea financiara initiala.
Acesti bani puteau fi deja folositi demult, iar obiectivele realizate din aceste investitii, fie ca vorbim despre scoli, iluminat public sau anvelopare de cladiri, sa fie deja in folosinta. Insa doar guvernul PNL a inteles ca exista o solutie si a actionat rapid, sa incerce sa salveze in ultima clipa ceea ce inca mai poate fi salvat. Eu sper ca lucrurile se vor misca si se vor organiza in timp util licitatiile si lucrarile, sa nu fim nevoiti sa returnam banii catre Uniunea Europeana.
In alta ordine de idei, descentralizarea Programului Operational Regional la nivelul regiunilor de dezvoltare, pentru viitoarea perioada de programare 2021-2027, este o masura de eficientizare a atragerii fondurilor europene, masura luata de Guvernul PNL. Astfel, beneficiarul nu mai trebuie sa mearga la Bucuresti pentru aprobarea proiectelor sau contractelor de finantare. Este firesc sa se intample asa, pentru ca si decizia trebuie sa fie mai aproape de cetatean, dar si birocratia trebuie sa fie mai supla, in vederea accelerarii absorbtiei de fonduri.
Noi, la Arad, va putem da un exemplu in care deciziile care se iau la Bucuresti impiedica una dintre cele mai importante investitii pe drumurile judetene. Nu ne putem apuca nici acum de tronsonul de drum judetean Arad-Horia-Siria, pentru care avem banii in cont. De la depunerea proiectului si pana astazi, cand suntem in reevaluarea ofertelor participantilor la licitatie, au trecut 1184 zile. Probabil va mai amintiti ca aceasta situatie ne-a determinat la sfarsitul anului trecut sa pledam pentru schimbarea legislatiei in domeniu si aducerea deciziilor cat mai aproape de Consiliile Judetene si de Primarii, care ii reprezinta in mod direct pe cetateni. Va reamintesc ca in decembrie 2019 am sesizat in mod public deficienta legislativa si am solicitat sa fie de urgenta corectata. Este pentru mine o bucurie sa vad ca Guvernul PNL a preluat observatia din teritoriu si a hotarat Descentralizarea Programului Operational Regional la nivelul regiunilor de dezvoltare!
Va informez, de asemenea, ca am solicitat, la Bucuresti, sa ni se aprobe supracontractarea pe AXA 6 privind finantarea modernizarii drumurilor judetene, pentru ca judetul Arad are nevoie de bani pentru finalizarea soselei de centura a municipiului, probabil una dintre cele mai consistente lucrari de acest fel din vestul tarii, pentru ca presupune si realizarea unei piste de biciclete, a unor sensuri giratorii, a unui pasaj peste calea ferata (care va decongestiona traficul spre si dinspre comuna Vladimirescu), a unui pod nou peste Mures, la Fintinele. Pe aceeasi axa, vor intra in lucru drumurile judetene Misca-Berechiu-Apateu si Lipova-limita judet Timis. In total, doar cele trei proiecte insumeaza aprox. 60 km de drumuri judetene care vor fi modernizate. Inca o data, regret faptul ca fostele guverne nu au avut intelepciunea sa permita finantarea lucrarilor, pentru ca astazi poate deja circulam pe aceste drumuri!
Viitoarea perioada de programare 2021-2027 inseamna, pentru judetul Arad, proiecte in infrastructura rutiera sistemul de sanatate publica, reabilitarea si a modernizarea institutiilor de cultura, investitii in cladirile de patrimoniu. Si la acest capitol fac o paranteza: din fonduri europene modernizam cladirea de pe B-dul Revolutiei 81 si sala in care s-a discutat despre Marea Unire, in noiembrie 1918. Suntem unul dintre Consiliile Judetene care s-au aplecat asupra fiecarui domeniu din paleta lor de activitate, generand reforme vizibile si investitii necesare. Am avut bani putini de la buget, dar i-am completat, si cu sprijinul ADR, cu fonduri europene consistente.
In final, le multumesc partenerilor nostri de la ADR, domnului director Sorin Maxim, pentru sustinerea in dezvoltarea judetului Arad. Astazi prezentam 10 proiecte care insumeaza 40 milioane euro, pentru zece primarii si o institutie de invatamant superior. Asta inseamna dezvoltare, asta inseamna modernizare, asta inseamna ca impreuna construim un judet puternic si primitor”.
Cele zece proiecte sunt:
-achizitia de inca patru tramvaie noi de capacitate mare in municipiul Arad si inca 6 vagoane de tramvai de capacitate medie;
-imbunatatirea calitatii vietii populatiei orasului Curtici prin investitii in infiintarea unei crese si a unui centru social pentru persoane varstnice, precum si modernizarea unei strazi;
-reabilitarea si mansardarea scolii cu clasele I-IV la Ineu, transformarea in locuinte sociale a unei foste cazarme militare, respectiv construire si dotare centru cu functiuni culturale si recreative
-extindere retele de apa-canal si modernizare drumuri, la Ineu;
-imbunatatirea calitatii vietii populatiei din orasul Lipova;
-imbunatatirea infrastructurii educationale, oferirea unor posibilitati de petrecere a timpului liber de calitate si modernizarea infrastructurii urbane in orasul Pecica;
-imbunatatirea calitatii vietii in orasul Sebis;
-realizarea locuintelor colective sociale pe str. Unirii, in orasul Santana, respectiv amenajarea parcului Europa;
-modernizarea, reabilitarea, dotarea si extinderea scolii generale nr. 6 din comuna Semlac;
-reabilitarea, modernizarea, extinderea si echiparea cladirii Corp A de pe str. Paul Chinezul nr. 10, de catre Universitatea „Aurel Vlaicu”.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19bluebeamC4E FORUMACADTeraSteel
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere