Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - BAUSPAR: Reluare program de finantare pentru reabilitare fond construit existent
BAUSPAR: Reluare program de finantare pentru reabilitare fond construit existent
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 11 Mar 2019 07:04
Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) au adoptat recent normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, acestea fiind publicate recent in Monitorul Oficial, informeaza un comunicat al Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR). In consecinta, cele doua institutii bancare de profil, membre ale ABDLR, respectiv BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, isi vor relua activitatea, in perioada urmatoare, dupa aproape trei ani si jumatate de la suspendare.
Potrivit comunicatului, in normele noii legi a sistemului de economisire-creditare (Bauspar) se incadreaza orice cetatean roman, indiferent de varsta (inclusiv minorii si persoanele de peste 65 ani), care va beneficia de prima de stat. In acelasi timp, prima de stat ramane la acelasi nivel ca in 2015 – si anume 25% din depunerile anuale, insa cu un plafon maxim de 250 de euro pe an. Insa, spre deosebire de legislatia anterioara, justificarea doar a primei de stat si a dobanzii aferente va fi obligatorie. Prevederile noii legi nu se aplica retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor putea intra in vigoare, in conformitate cu noua lege, dupa ce Banca Nationala a Romaniei va aproba noile caracteristici. Pentru contractele vechi, aflate in derulare, bancile pentru locuinte vor trebui sa administreze primele de la stat pe baza vechii legislatii.
Conform Eurostat, tara noastra are cel mai vechi fond locativ din Europa. IRSOP arata ca peste 84% dintre romani au cel putin o problema cu locuinta, iar peste 75% mentioneaza ca principala cauza vechimea locuintei si nevoia acuta de reabilitare, renovare si modernizare. In acelasi timp, aproape jumatate din populatia oraselor locuieste in imobile mai vechi de 34 de ani, iar procentul este mai mare in randul persoanelor cu venituri mici. De asemenea, reprezentantii Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte (EFBS) au aratat ca in Romania exista un potential de crestere substantiala a sistemului de economisire-creditare in urmatorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor tari europene. De altfel, sistemul Bauspar a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei inca din anii 1950. Practic, principiile fundamentale ale sistemului de economisire-creditare sunt cele potrivit carora mai intai clientul economiseste, Guvernul sustinand prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acorda credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienti care isi doresc acest lucru si care sunt eligibili. Astfel, sistemul Bauspar functioneaza de multi ani in multe dintre tarile dezvoltate.
„Plecand de la aceasta realitate, credem ca deblocarea sistemului de economisire-creditare pe baza acestui program guvernamental va conduce la o imbunatatire a conditiilor locative ale romanilor”, subliniaza reprezentantii ABDLR.
Sistemul de economisire-creditare a oferit cadrul de lucru institutional pentru a ajuta intr-o perioada in care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Bancile de locuinte ofera credite in domeniul locativ cu dobanzi fixe. Astfel, sistemul Bauspar reprezinta un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat sa sustina dezvoltarea si extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru sustinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului Bauspar pentru toate segmentele de populatie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum si faptul ca statul ofera o prima pentru depuneri, iar aceasta prima este acordata tuturor cetatenilor, indiferent de varsta.
***
In decembrie 2015, Curtea de Conturi a decis ca ambele (si singurele) banci de locuinte din Romania au incasat si platit clientilor ilegal prima de stat anuala, respectiv pentru copii si persoane varstnice, precum si fara justificare. Cele doua banci au considerat ca pot incheia contracte indiferent de varsta si ca la finele celor cinci ani de contract pot acorda prima de la stat fara justificare, deoarece legea aflata in vigoare in acel moment nu prevedea expres nicio interzicere. De la finele anului 2015, cele doua banci nu au mai semnat noi contracte si nu au mai acordat prima pentru clientii ale caror contracte au ajuns la scadenta, dar au contestat in instanta decizia Curtii de Conturi, procesul fiind inca pe rol. Astfel, de exemplu, la dosarul nr. 1723/2/2016 avand ca recurent reclamant BCR Banca pentru Locuinte SA si ca recurent parat Curtea de Conturi a Romaniei, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ) au acordat urmatorul termen intermediar de judecata la data de 26 iunie 2020, ora 9.00. Insa, pentru a reglementa situatia, din 2016, au inceput demersurile pentru crearea unei noi legislatii. Fata de fostele prevederi, prin noile reglementari a devenit obligatorie justificarea primei de stat si a dobanzii aferente.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
concelex
viarom
leviatan
ness project
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
siniat
MAKITA
Acvatot 2019
EDIT-Structural
CDS
noark
rigips
theda mar
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander