Agenda Constructiilor
Marti, 21 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CC: Gaz Sud a impus tarife discriminatorii pentru avizarea tehnica a proiectelor
CC: Gaz Sud a impus tarife discriminatorii pentru avizarea tehnica a proiectelor
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 18 Dec 2019 14:54
Consiliul Concurentei a sanctionat cu 6,3 milioane lei (aprox. 1,3 milioane euro) distribuitorul de gaze naturale Premier Energy SRL, in calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud SA, pentru abuz de pozitie dominanta in zonele pentru care a detinut licenta de distributie. Prin efectul legislatiei specifice, Gaz Sud a detinut pozitie de monopol pe piata distributiei de gaze naturale, aferenta celor 31 localitati (situate in special in judetul Ilfov) unde a detinut licenta de distributie. In cadrul investigatiei declansate in anul 2017, autoritatea de concurenta a constatat ca Gaz Sud a impus tarife discriminatorii pentru servicii de avizare tehnica a proiectelor, de receptie a lucrarilor si de punere in functiune a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale (IUGN), diferentiate in functie de realizatorul lucrarilor de proiectare si de executie a instalatiilor.
Proiectarea si executia instalatiilor de utilizare a gazelor naturale se efectueaza, in conditii concurentiale, de catre operatorii economici autorizati de ANRE si selectati de clientul final.
Potrivit reglementarilor, distribuitorul de gaze naturale, in acest caz Gaz Sud, avea obligatia de a verifica si aviza proiectele de executie a instalatiilor, de a receptiona lucrarile si de a pune in functiune IUGN, pentru consumatorii din localitatile aflate in zonele sale de distributie. Pentru aceste servicii, distribuitorul incasa tarife care intrau in componenta pretului total platit de consumator.
Astfel, consumatorii care realizau proiectele si instalatiile cu Gaz Sud plateau tarife mai mici pentru avizarea tehnica a proiectelor, receptia lucrarilor si punerea in functiune a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale, fata clientii care apelau la alti operatori (concurenti) pentru realizarea proiectelor si instalatiilor. In acest fel, Gaz Sud a provocat firmelor concurente un dezavantaj concurential, cu scopul inlaturarii acestora de pe piata.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulTERAPLASTALLBIMman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
BMI_Icopal
CELCO 2020
strabag nivel 1
MAKITA
rigips
leviatan
Ubitech
viarom
FRONTALE
BALTIC
CDS
Acvatot 2019
hilti

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023